php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Западните медии започнаха да разкриват истината: Източна Европа - няма тестове, има цензура и изкушения за диктатура

30.03.2020 / 11:58 19

Петър Карабоев, Дневник

"Затворени граници, опразнени рафтове, затворени магазини? Добре дошли в детството ми", казва 57-годишният чешки учен Ян Конвалинка. "Вече сме били в такава ситуация"

Защо Австрия с население под 9 милиона души отчита 8 271 заразени, докато съседна Чехия (10.7 млн.) - 2 631, и Унгария (почти 10 млн.) - само 343-ма? Възможно ли е в Полша с нейните 38 милиона души 1 638 официално регистрирани случая да отразяват действителността?

На това разминаване започнаха да обръщат внимание западноевропейски медии и според няколко от тях причината е недостиг на тестове и на практика отсъствие на достатъчно масови проверки на населението. Проблемът е дали в Източна Европа може епидемията от коронавируса да се окаже извън контрол и да надхвърли капацитета на здравните системи - и без това с остаряло оборудване и болезнен недостиг на защитни средства - да се справят с нея.

И не само - в много от страните от ЕС в района са на власт политици с популистки разбирания, които може още да подронят крехките демокрации. В понеделник парламентът в Будапеща ще гласува правителствено предложение за безсрочно извънредно положение и още пълномощия на премиера Виктор Орбан.

Населението - макар и излязло преди близо две поколения от епохата на комунизма - изглежда приема случващото се за повторение на нещо, през което нацията е преминавала. Ограничения в движението, празни магазини, опашки... достатъчно възрастни хора помнят това и инстинктивно му се подчиняват.

Ако гледате картата на Европа, ще останете с впечатление, че на изток перспективите са доста по-добри, коментира "Обзървър" на "Гардиън", особено на фона на кошмарните данни за смъртните случаи в Италия и Испания.

Оригинала на статията вижте в https://www.theguardian.com/world/2020/mar/29/lack-of-testing-raises-fears-of-coronavirus-surge-in-eastern-europe

Отчасти, това може да се дължи на факта, че районът изпревари Западна Европа в по-решителните мерки. Но има загриженост, че официалните данни са занижени поради значително по-малкото тестове. Унгария, например, е направила под 24% от броя тестове в съседна Австрия.

"Разбира се, че малкото потвърдени случаи са заради малкото направени тестове. Имам колега, който имаше симптоми, остана си вкъщи 5 дни и още не е тестван", казва лекарка от болница в Будапеща. "Все още нямаме достатъчно защитно оборудване." Тя описва как са се променили правилата при тях - FFP2 маски с висока защита имат право да носят само медици, прекарващи поне час с пациенти с коронавирус. Който има контакт с тях под час, получава обикновена хирургична маска.

В провинцията е още по-трудно. "Помогнете ни, нямаме ръкавици, маски, облекла, дезинфектанти или средства да платим за тях", написа в профила си във "Фейсбук" Барбара Гасьоровска, директор на болница в градче южно от Варшава. В Сучава в Румъния градската болница беше закрита, след като близо 100 медици се заразиха с COVID-19.

При такъв дефицит правителствата се обръщат към Пекин - през миналата седмица премиерите на Чехия и Унгария лично посрещнаха китайски самолети на пистата в Прага и Будапеща. В четвъртък във Варшава кацна самолет със 150 респиратора, 600 хил. маски и 250 хил. защитни облекла. В петък Бойко Борисов обяви, че е подписал договор с Китай за 50 респиратора и 1.1 млн. маски на цени доста над тези, които са в обществените поръчки в Западна Европа.

Сръбският президент Александър Вучич обещава да увеличи тестването и да премине към този модел, прилаган в Китай и Южна Корея. Но в страната няма капацитет на лабораториите за подобна кампания.

"Дори да правехме повече тестове, нямаме хора, които реално да ги вземат", обяснява пред изданието Polska Times Гражина Холевинска, полски консултант по заразни болести.

В петък румънският здравен министър подаде оставка - само два дни, след като даде амбициозното обещание да тества всичките няколко милиона жители на Букурещ. Досега в цялата страна са направени около 12 хиляди теста.

Властите в Източна Европа повсеместно са критикувани за погазване върховенството на закона и в критичните времена продължават примери в тази посока.

В Полша сестра беше уволнена от директор на болница, защото публикува във "Фейсбук" гневно описание на хроничния недостиг на елементарни неща и слабо управление. В България четирима лекари бяха предупредени от полицията, че с говоренето си "разпространяват паника". В Унгария няколко лекари, с които разговаря "Гардиън", казват, че са били предупредени от директорите на болниците си, че има много строги ограничения за говоренето с медиите.

Законът, който парламентът ще приеме утре, ще даде на Орбан право да управлява с укази и да вкарва в затвора хора за разпространяване на фалшива информация. Но има опасения, че това ще се използва и срещу критичните репортажи за начина, по който реагира правителството.

В Полша правителството настоява, че продължава с президентските избори на 10 май въпреки пандемията и несъгласието на повечето поляци с нежеланието на властта да ги отложи. В събота парламентът гласува поправка в закона за изборите, с която се позволява на възрастните да пуснат гласа си по пощата. Опозицията настоява, че проблемът е още преди това - няма възможност за нормална предизборна кампания.

В България лидерът на опозицията Корнелия Нинова казва, че извънредните мерки са първа крачка към диктатура.

Но "Ройтерс" напомня, че в бившия комунистически блок много хора все още изпълняват безкритично като им се каже "вървете там, направете това и това".

"Затворени граници, опразнени рафтове, затворени магазини? Добре дошли в детството ми", казва 57-годишният чешки учен Ян Конвалинка. "Вече сме били в такава ситуация"

"Не, това не е като комунизма, защото знаем, че скоро ще свърши", коментира 51-годишният Филип Антош, обственик на чешката компания A-Hotel.com. "По време на комунизма смятахме, че никога няма да свърши."

Има и още една голяма разлика - днес в Източна Европа все пак имат достъп до достоверни и авторитетни източници на информация. Преди 1989 г. имаше масова цензура и недоверие към управляващите, а преди епохата на интерент те бяха основният източник на данни.

За по-младите изключителната ситуация е невиждана. "Никога не съм допускал нещо подобно да се повтори", казва 31-годишният Томаш Клима. "Но и мнозина забравят какво е било - че трябваше да питаш за всичко, държавата да ти позволи да пресечеш границата... Надявам се хората скоро да осъзнаят, че като позволят на държавата да контролира твърде много аспекти от живота им, дори и с добри намерения, те губят много от свободата си."Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
18
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 210792 | Одобрение: 17967
Уйчо....не знам какво си чел за Белене, но след 1989 всичко беше преекспонирано и сума ти криминални се изкараха политически.....Вярвам на "фелдшера" успял да оцелее в тази свинщина там, който е писал в смъртните актове през зимата, че смъртта е настъпила вследствие слънчев удар....А за останалите случки там, просто няма време да ги опиша.....то не е и за писане, честно казано...!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
2
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 42241 | Одобрение: -5249
Съгласен съм с всичко, но за Белене - не! Други неща съм чел, за съотношението на политически/криминални както и за лагера Слънчев бряг, където от слънчев удар са умирали най-много!
0
2
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 74138 | Одобрение: 16668
няма тестове има цензура и искушения за диктатурата. това сякаш е писано за нас. сега особенно с тазаи цена от 1.2 на излизане.
10
17
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 210792 | Одобрение: 17967
петково....общо взето и взето общо не ти харесвам коменарите, въпреки, че може би сме на една възраст.....но за този твой коментар, плюсче....Ян.....пздрав за коментара.....Познавах "фелдшер" от Белене и знам КОИ са били там....Абсолютна истина.....Повечето са били "известни на полицията" и затова дълги години в България нямаше проблеми с пресъпниците....А сега имаме "демокрация".....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
2
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4534 | Одобрение: -736
Пълни глупости е написало въпросното афторче, като за по-убедително е "цитирал" два западни парцала със съмнителна репутация. Някои среди в Западна Европа явно не могат да се примирят с очеизвадния факт, че този път Източната  част се справя много по-добре с една пандемия, въпреки ограничения ресурс и липса на медицински персонал. За това има други причини, като фактът, че източноевропейските пенсии не ходят за кеф до Китай, а и китайците предпочитат Милано пред Видин за туризъм.
0
0
хабиби (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4089 | Одобрение: 904
... .. . . . 
Избори за Велико Народно Събрание и нов политически ред в държавата!
0
0
хабиби (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4089 | Одобрение: 904
..........
Избори за Велико Народно Събрание и нов политически ред в държавата!
2
11
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
Ян, то като е имало една телевизия с 2 часа програма на ден да ти внушава колко си "хубав, умен и незаменим" всеки почне да вярва, а който почне да мисли са решавали го пращали в Белене да си оправи мисленето. Хайде стига глупости. Комунизмът е едно недоносче както казва самия Тато. 5 фалита е имала България по комунизма заради това измислено спокойствие което ни се е внушавало. Най-лошото е че са ви изкривили мисленето . Направили са ви роби по фабриките. Всичко с връзки да правите и да сте подлизурковци пред силните на деня. В Чехия поне хората се вдигнаха. Отсрамиха ви. А българите са били първите които са тръгнали с танковете да смазват хората там. Заради вашето робско поколение сега още не може да се оправим 30 години понежи и прехода вие осрахте с измислените от ДС Мутри и че изгонихте нормалните мислещи хора оттук. 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
6
5
Шопа (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
Бойко Борисов обяви, че е подписал договор с Китай за 50 респиратора и 1.1 млн. маски на цени доста над тези, които са в обществените поръчки в Западна Европа. ЯСНА Е РАБОТАТА....
7
2
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29870 | Одобрение: 4005
Някой май започна да проглежда? Да видят хубаво ли ние у нас с другарите и с гробаджиите,толкова години геноцид.
6
7
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
между източна и западна германия има много разлики икономически и като стандарт на живот все още, но най вече като манталитет. комунизмът е сред най големите чуми в мозъците на хората лечението изисква смяна на поколенията. 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
6
5
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 42241 | Одобрение: -5249
Западни медии, истината е, че нищо не се знае със сигурност! А и вие си имате господари!
8
4
tinky_winky (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1443 | Одобрение: 423
Защо в източна германия концентрацията на заразените (брой заразени на 1000 човека) е в пъти по-малко от западна германия ? И там ли има цензура ?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik