Започна се: Изнасяме се с 50 коли в минута за празниците!

19.09.2015 / 07:50 2

снимка: Булфото

 

Средно с по 40-50 коли в минута се изнасяха жителите на столицата вчера за няколкото почивни дни, съобщиха униформени от „Пътна полиция”, които контролираха трафика. По неофициални данни между 300 и 500 хиляди души ще напуснат София за дългия уикенд, като голяма част от тях ще бъдат на гости у роднини. Около 150-200 хиляди се очакват да прекарат почивката извън страната.

Около 48 000 българи ще отидат в Гърция през празниците, около 12 000 ще посетят Турция. Следващите предпочитани направления според броя на българските туристи са Македония, Сърбия, Германия, Великобритания и Испания, обясни пред „Телеграф” Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. 

Средно около 31 млн. лева на ден или по 1,3 млн. лв. на час ще изхарчат българите, които са се отправили на път през четирите почивни дни, допълва блиц. Няма нито един отказ от пътуване заради последните проблеми с бежанците, заяви Румен Драганов. Маршрутите са подбрани така, че да избягват „мигрантите”. Пътуващите за Турция дори няма да видят никой от бежанците от разположените между Одрин и гръцката граница, успокои Драганов. 

Вътре в страната се очакват около 280 000 пътувания. Те са насочени главно към Черноморието, където нощувките и цените в момента са с около 30% по-ниски в сравнение с летния сезон. 3,5 млн. пътувания до морските курорти и селищата са направили българските туристи между май и септември. Някои нашенци са ходили по няколко пъти на море – използват уикенди и когато се събират повече почивни дни, обясни Драганов. 

Най-натоварени през вчерашния ден бяха изходите на София в посока магистрала „Тракия”, както и „Ботевградско шосе”, откъдето и шофьорите се качват на магистрала „Хемус”, която все още е в ремонт и се очакват тапи. Трасетата, където през целия следобед униформени полицаи опитваха да преборят задръстванията, бяха от Орлов мост по булевард „Цариградско шосе” в посока Пловдив и Варна, от „Цар Борис III” към Пернишко шосе до Сандански, Банско или Гърция и от бул. „Сливница” и по бул. „Европа” в посока Сърбия. От Гранична полиция очакваха най-много трафик да има традиционно към граничните пунктове Кулата и Маказа.

Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
2 (преди 4 години)
Рейтинг: 34 | Одобрение: 4
"Софиянци" си отиват по селата, нищо, че всичко, което не е София е прованс Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама