Защо в бюджета на Варна се отвори дупка от 10 милиона? Отговорът е ясен: Местната власт си е виновна!

19.12.2018 / 13:10 9

Общинският съвет на Варна днес прие окончателно актуализация на местния бюджет, като намали размера му с 10 милиона спрямо първоначалното. Орязването идва на фона на това, че средствата от държавата, които са постъпили в общината, са повече от предвиденото – вместо заложените 126 милиона, с решения на правителството са дадени 138 милиона.

Защо тогава вместо 393 млн. лева, бюджетът на Варна става 383 млн. в края на годината? Отговорността за това е изцяло на общинската власт и по-конкретно в администрацията, която не успя да изпълни няколко важни задачи в необходимия срок. Този извод беше потвърден на днешната сесия на съвета.

Една от главните причини да не се изпълнят заложените местни приходи в бюджета е закъснението във въвеждането на Синята зона. Отлагана на няколко пъти, тя не започна да носи приходи в бюджета не през пролетта, а чак през лятото. Закъснението беше изцяло по вина на администрацията, която не успя да организира навреме ремонтирането на малките улици в центъра, разчертаването на паркоместата и организацията на контрола на паркирането.

Друга важна причина е ситуацията около монополистът в автобусните превози във Варна „Градски транспорт“. След реорганизацията на дейността на общинската фирма в съгласие с прословутия проект „Интегриран градски транспорт“, приходите от продажбата на билети и карти трябваше да започнат да влизат в бюджета чрез предприятието ТАСРУД. Те бяха заложени в бюджета, но промяната така и не се случи и всички пари си останаха тази година във фирмата „Градски транспорт“, която отдавна е станала нарицателна с финансовите си проблеми.

На фона на категоричната прогноза, че общината ще успее да събере приходите от местни данъци, които са над 80 млн. лева, така и никой не каза ясно каква е дупката, отворена от неуредиците в Синята зона и „Градски транспорт“ в общинския бюджет на Варна.

На практика обаче това вече няма и значени.

С днешната актуализация на бюджета, вината за провала с 10 млн. лева цена в работата на кмета Иван Портних и неговата администрация се замазва от общинския съвет. И по-конкретно от напълно безгласните съветници от ГЕРБ и още по-безгласните им съюзници, осигуряващи стабилното мнозинство в местния парламент.

Това положение беше подложено на сесията на унищожителна критика от БСП в лицето на лидера на Градската ѝ организация Борислав Гуцанов. Той обясни, че когато актуализацията на бюджета се прави при оставащи 4 работни дни до края на годината, няма как тя реално да стане факт в рамките на 2018-а. „Догодина може да да направите актуализация и на 29 декември. Това, което правим е узаконяване на вече извършени действия на администрацията. Съветът се е превърнал в неин придатък, никой не иска нашето мнение, така той не е полезен по никакъв начин на гражданите на Варна“, коментира лидерът на БСП – Варна. Макар думите му очевидно да засегнаха част от съветниците от мнозинството, ГЕРБ и съюзниците на управляващите гласуваха безропотно актуализацията на бюджета.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13895 | Одобрение: 7000
Един циганин от максуда наскоро каза:"КражбА, колко може и това е". Щом този необразован избирател е успял да разбере, че това е основния принцип на управление на град Варна, смятайте докъде сме я докарали
6
1
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 45129 | Одобрение: 10199
Нормално е. Според дупките по улиците. Един милион дупки по левче.
12
1
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 78444 | Одобрение: 37329
не изпълнили приходите от рекета тая година явно. затова кметчето е пуснало частни съдия изпълнители ако просрочиш с 1 ден данък боклук да платиш
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
37
70
plabov1080 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48350 | Одобрение: 3560
И защо БСП като беше мнозинство нещата бяха пак същите?
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама