СЕМ започва строг контрол върху съдържанието в интернет

29.01.2021 / 20:45 5

Снимка Pexels

Започва строг контрол в интернет: Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм  - това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), според новите правомощия на регулаторния орган, пише /clubz.bg/.

В момента там тече трескава подготовка - набират се нови служители за мониторинг, след дни започва да се събират уведомления от сайтове, анализира се информация от агенции, които правят рейтинги на най-посещаваните медии в българското онлайн пространство. 

"До два месеца започваме работа", съобщи пред Клуб Z Бетина Жотева, председател на СЕМ. 

В края на декември влязоха в сила промените в Закона за радио и телевизията (ЗРТ), с които бяха адаптирани към българското законодателство новите текстове на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. До момента под регулацията на СЕМ попадаха единствено електронните медии – радио и телевизия, а техните задължения за качество и отговорност за съдържанието са разписани в ЗРТ. В обхвата на закона обаче вече влизат и онлайн медии и социални мрежи, които имат оригинално видеосъдържание.

Медийният регулатор ще има много нови задължения. Но готов ли е?
Новите разпоредби задължават дори онлайн медиите да спазват и професионалните стандарти, описани в Етичния кодекс на българските медии, разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ и националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“.

Цялата статия ТУК!
 Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 42761 | Одобрение: 14826
Леле.Я да напишем набързо и от сърце,какво мислим за ПКП,ТКС,Асфалт Паша и останалите.Да ги споменем,тях и майките им,преди да са ни затворили,всички.Ухилен
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 242832 | Одобрение: 27327
Наближават избори и Тиквата омаза гащите от страх, за "хубавите" думи по негов адрес.....Активира всички бойни коне, магарета и пръчове.....Сал тия които се навеждат да останат.....Станал е член на Партията, без да научи нищо за критика и самокритика навремето.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Опичайте си акъла ,че ще ни спрат тука всичките ;) : ))))) Да внимавате какво пишете. Ще почнем с кодове да пишем и тайни послания с шифри, хахахахахах/ Започва срденовековието в инернет. Да влезе инквизицията!:devil:
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
4
1
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"Започва строг контрол в интернет: ........., дори и сексизъм.:errm::blink:Шокиран  ... А изписването на ПКП, ТКС, педерас, хюмне, лесбийка и джендър, и те ли влиза в тази графа?:wassat: Някои колеги ще изгорим още с първата проверка.8-)Ухилен Умната колеги, Ф нашата държава Петел (нямам в предвид името на Сайта) пее на стобора.:unsure:
6
1
vladimir (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3213 | Одобрение: 683
И комунистите,не са си мечтали за такава цензура

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама