10 лв. на загинал човек е обезщетението в трагедията край Своге

21.05.2019 / 15:28 4

Снимка: Булфото

Застрахователната компания "Бул инс" до момента е превела по 10 лв. обезщетение на трима от наследниците на двама от загиналите в трагедията край Своге през август 2018 г., пише mediapool.bg.


За абсурдната несправедливост сигнализираха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов наследниците на загиналите в катастрофата край Своге.

В края на август миналата година 20 души загинаха, след като автобус се преобърна и изхвърча от шосето. След трагедията се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинения на длъжностни лица, бе сменено ръководството на АПИ и бе създадена нова агенция за пътна безопасност.

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи",жалват се наследниците до Борисов.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията. Едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е сключена с "Лев инс". Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, обясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка "Злополука" при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия. За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка.

"Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията "Бул инс", с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.", разказа Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, дружеството "Бул инс" е решило да изплати по 10 лв. с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

"Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката", смята адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към дела срещу застрахователя. Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

Mediapool се опита да се свърже с "Бул инс", но все още няма реакция от компанията. Въпрос за становище по случая е отправен и към Комисията за финансов надзор.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
30
13
gugutka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50943 | Одобрение: 22348
Това е изключителна наглост.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
27
17
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15034 | Одобрение: 7299
Сега очаквам скъпите (да не се приема като комплимент, а като израз на многото разходи за всеки един политик) ни политици отново да ме убеждават, че не живеем в територия, а в държава и то нормална. И не ми казвайте, че политиците нямат общо с застраховката. Те имат общо със всичко, което се случва в България, защото именно политиците, чрез приетите от тях закони, определят правилата, които всяко едно лице трябва да спазва.
26
6
аз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1342 | Одобрение: 632
Абдикация на държавата по всички нива ! - ДОКОГА ???
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
27
7
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 68488 | Одобрение: 23898
"Застрахователната компания "Бул инс" до момента е превела по 10 лв. обезщетение "-Еййй, много пари са се откъснали от сърцето на "Бул инс" !!! Много !Гняв!! Но като знаем кой е собственик ....защо ли се учудвам?! Грехота е ,хора!!! 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама