80 лева за "USA пържола" на Морска гара Варна, режат ги за по-евтино
Кадър Община Варна
Ресторантьорите започнаха да режат от порциите или направо да махат някои ястия от менюто заради високите цени.
Свинската пържола по морето вече стигна 25 лева малко преди началото на активния сезон, в разгара на лятото се очаква да удари и 30 лв., съобщава "Телеграф“.
Много ресторанти направо изхвърлиха от менюто скъпите телешки стекове, които стигат цени от 90 лв. за порция.
В разгара на лятото се очаква да удари и 30 лева за порция. Салатите пък вече твърдо държат цени между 10 и 20 лева.
Цените в родните кръчми вече са съпоставими, а за някои ястия и по-високи от тези в сходни заведения в Северна Гърция, която е основен конкурент на черноморските ни курорти.
В един от най-известните рибни ресторанти на Морска гара във Варна свинският котлет на скара е по 24 лв. В заведението се предлага и голямо разнообразие от средиземноморска риба. Там може да похапнете див лаврак на скара на цена от 40 лв.
Октоподът е по 33 лв. и то за порция от едва 120-130 гр. Местните деликатеси от прясна риба като карагьоз и сафрид се продават мариновани за по 15 лв. за 100 гр. 600 гр. миди с черупки може да похапнете за сумата от 17 лв.
В същото време в традиционна таверна на крайбрежния булевард в Солун в най-скъпата част на града, в заведение с изглед към морето можете да си поръчате октопод на цена 15 евро, или около 30 лева.
Месото на скара в гръцка таверна край морето не стига повече от 20 лева, а за 30 лева можете да си вземете огромен свински котлет от 650 гр. Телешката пържола от 450 гр. също е около 30 лв.
Заради високите цени, които ресторантьорите оправдават с нарасналите цени на труда, на продуктите и на тока, някои от най-скъпите ястия са вече зачеркнати от менютата или порцията е намалена наполовина. Първи изхвърчаха скъпите телешки пържоли.
Там, където ги има, цената стига 80-90 лева.
80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската гара във Варна. Стекът се рекламира в менюто като "Блек Ангъс прайм месо от USA".
Пържолата от младо телешко пък в центъра на Благоевград стигна вече 90 лв.
Продължение в https://telegraph.bg/biznes/novini/krychmi-rezhat-pyrzholata-cenite-v-restorantite-stigat-gryckite-svinskata-goni-30-lv.-teleshkiiat-stek-udari-90-414624
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!