php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Афера с гори край Варна: Бащите на Емил Радев и Тодор Балабанов от ГЕРБ се сдобиха с апетитни общински имоти

15.06.2021 / 12:00 12

Кадър ГЕРБ - Варна и Булфото

Поредната афера с участието на управляващи от Варна, разкрива "Дневник".

Гора за близки и роднини на видни представители на ГЕРБ - какво остана скрито зад една "документално чиста" сделка

Високопоставен общински чиновник във Варна купува на добра цена 10 дка гора край брега на малък язовир само на двайсетина километра от града, пише „Дневник”.

Година по-късно съсобственици в имота стават още трима души, двама от тях са с известни фамилии. Общинският път до новия им имот е ремонтиран с европейски средства, а след това част от него е преградена, за да спре достъпът до частния терен.

Според административния жаргон тази история е „документално чиста“.

Но действителността, скрита зад документите е съвсем различна

На 25 април 2017 г. директорът на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ във Варна Петър Гърбузов придобива терена от 10 дка на брега на язовир „Здравец“ за 20 хил. лв.

Имотът е продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него участват само двама кандидати.

Гърбузов печели наддаването с едва 1000 лв. по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място. Година след като е станал собственик на гората в чашата на яз. „Здравец, Петър Гърбузов решава да продаде три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват съвсем не случайни

Първият е Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев (ГЕРБ). Вторият – Иван Балабанов, е баща на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ). Купувач на трета идеална част от терена е Мариан Иванов, шофьор на зам.-кмета на Аврен Боян Георгиев.

Неговият ресор е важен – „Инвестиционна политика, устройство на територията, общинска собственост и транспорт“. Оставащите 2 дка от гората остават за Петър Гърбузов.

Случайно или не, успоредно със сделката по продажбата на общинската гора на брега на яз. „Здравец“ Общинският съвет и местната администрация в Аврен бързо придвижват и друга, показват документи, с които „Дневник“ разполага.

Тя е за отдаването на язовира на концесия. Решението за това е взето на 18 август 2018 г. в полза на дружеството „Варна фишинг“, основано само година по-рано, което е и единствен участник в тръжната процедура

Договорът е сключен за срок от 30 години, а концесионното възнаграждение е в размер малко над 2.6 хил. лв. без ДДС.

Общият размер на инвестициите, които трябва да бъдат направени в язовира за целия период на концесията е около 116 хил. лв., или по около 4 хил. лв. на година.

Имотът, в който сега съсобственици са бащите на евродепутата Емил Радев и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, граничи с терен частна държавна собственост (което означава, че може да бъде обект на разпоредителни сделки) с размер около 1.5 дка.

Снимки виж в https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/06/15/4221408_gora_za_blizki_i_rodnini_-_kakvo_ostana_skrito_zad/

В него се намира изоставена триетажна постройка, също частна държавна собственост, със застроена площ от 202 кв. м. Нейното предназначение според кадастралните регистри е за „курортно-туристическа дейност“. До този имот, а и до съседния, в който собственици са Радев и Балабанов, води общински път.

Само година след като двамата влизат във владение на терена си край яз. „Здравец“, за рехабилитацията на пътя е сключен договор на стойност близо 338 хил. лв. От тях 85% са европейско финансиране, осигурено от Фонда за морско дело и рибарство.

Целта на проекта за ремонта на пътя е „Изграждане на достъпна инфраструктура за ефективно използване, развитие и популяризиране на рибарската област“.

Очевидната подробност в този проект обаче е, че освен до държавния имот, пътят, ремонтиран с европейско финансиране, свършва и в терена на Радев и Балабанов.

А проверка на „Дневник“, извършена в края на миналата седмица, установи, че последните около 150 м от общинския път са преградени. Поставената предупредителна табела гласи „Влизането на външни лица – строго забранено“.

Според кмета на с. Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ) преграденият път бил напълно безсмислен, тъй като по него можело да се стигне само до рушащата се държавна сграда за „курортно-туристическа дейност“.

А тя била опасна за живота и здравето на хората. Освен това през имота, в който тя се намира, имало достъп до брега на вече концесионирания яз. „Здравец“, чийто концесионер имал пълното право да не допуска никого до него заради непрекъснатите кражби на риба.

По тази причина Манолов не виждал никакъв проблем в поставената преграда, която спира достъпа до пътя, който е публична общинска собственост.

В резюме цялата тази поредица от случайни съвпадения очертава следната последователност:

Родителите на един евродепутат и един председател на общински съвет в третия по големина град в страната – и двамата активисти на ГЕРБ, високопоставен общински служител във Варна и шофьор на зам.-кмет си поделят 10 дка общинска гора срещу 20 хил. лв.

Пътят, който води до нея, е ремонтиран по проект за 338 хил. лв. с европейско финансиране, но е блокиран за нежелани посетители. А язовирът, който мие брега на вече частната гора, е отдаден на концесия за 30 години.

В огледалото на публичната привидност, зад която е управлявана държавата, картината на случващото се край яз. „Здравец“ е идилична. Тя дори изобразява социална ангажираност, активна грижа за децата, но и за възрастните.

Докато отговаряше на въпроси за сделките с общински имоти, преградения път, кой има достъп до него и кой не, кметът на с. Аврен Емануил Манолов разказа и следното: „На 6 юни направихме лятно училище край язовира. Учихме 120 деца как да ловят риба и така ще продължим през цялото лято. За пенсионерите също ще организираме такива спортни риболови, защото и те имат интерес.“Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 14593 | Одобрение: 1333
Видя се в ТИМАРНА , че много са за разследване, злоупотреби и затвор. Защо не обявиха на търг разпродажбата на гората, морската градина и ние да кандидатстваме, а сега само  чавекомразещите се сдобили по "честен " начин с евтини имоти ? На кмета  на Аврен баща му е кмет на съседното село Царевци. Ти да видиш  какво има там ?
Нека има справедливост !
3
0
Мракобес (преди 3 месеца)
Рейтинг: 28005 | Одобрение: 5730
АААА за това ли това келеме Гърбузов го направиха началник отдел? То му личеше , че е по далаверите! И като ходиш да го питаш нещо си вири носа, по коридорите се прави на голяма работа. Седим на комисията за булевард Левски и тоя се надул като пуяк гледа си важно телефона и пуфти ,че му е досадно да е там ..... бре като хванеш голямата гьостерица и ги подкараш всичките да ходят да пасат овце - само за това стават! Девиза на ГЕРБ - Крадене, крадене, крадене! Тоя трябва да бъде уволнен! Сделката може да е чиста, но се е възползвал от служебното си положение! А оня измекяр Пасев? Дето се оказа, че е продал едни 5,6 дка от Морската за жълти стотинки? Тоя няма ли да го тикнат в затвора?
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
2
Dooobre!!! (преди 3 месеца)
Рейтинг: 10318 | Одобрение: 4738
Кьовеши има ли мейл? Нека да бъде уведомена. Да събира папки с информация. Доста работа ще й се отвори в Бг. ЕвродУпетатчето ЕР е известен с далавераджийския си манталитет от много години преди да се натика в Европарламента. Имунитет имал бил! Имунитет, за да може да заграби максимум докато може, а после ще си бие камшика и ще се скрие в държава, от която няма да могат да го екстрадират и ще си живее животеца.    А тази "рушаща се държавна сграда за „курортно-туристическа дейност“е хижа Здравец, около която до преди няколко години можеше да се ходи семейно, имаше кътове за сядане, барбекю... Отровиха живота на тогавашния управител, за да могат да заграбят всичко. Гнусни  алчни примати!Болест
Да живей България!
3
0
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 73920 | Одобрение: 16635
вапроса е къде спи прокуратурата.
5
5
sn1p3r (преди 3 месеца)
Рейтинг: 2199 | Одобрение: -41
ла*ното мое - нередно има. Изразява се в разможаването на себеподобните ти. Лизач
герберастизъм е учение, което ни учи, че думите: тъп, трол и гербераст са синоними.
7
0
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
просто много се е крало. трябва да има възмездие някакво 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
7
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 14593 | Одобрение: 1333
ДА им се отнеме незаконнопридобитото  НАШЕ  имущество, да се уволнят, да идат на борсата и да се преквалифицират заедно с ромите, че да получат някаква професия-каквато НЯМАТ. ! 
Нека има справедливост !
6
0
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 89394 | Одобрение: 38654
ще арестуват някой със сигурност, емо засега има имунитет, но не и хората около него, но не точно за тази далавера
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik