Ангел Кунчев: Личните лекари ще решават кои пенсионери да имунизират с безплатните ваксини

12.09.2019 / 15:30 5

Снимка Булфото

„Нямаме представа какъв ще е интересът към тази ваксинация (за грип). Това е първа година и работим малко на тъмно”. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев мотивира решението да бъдат взети противогрипни ваксини, които да покрият 10% от пенсионерите, предаде бТВ.

Тази зима за първи път правителството е предвидило бюджет за безплатни ваксини за хората над 65 години, но той ще стигне за 150 000 пенсионери.

При изчисленията е било взето предвид, че около 2-3% от хората в страната се имунизират срещу това заболяване.

При интерес догодина министерството на здравеопазването ще отпусне повече средства за закупуване на ваксини и процентът на ваксинираните ще бъде „вдигнат значително”.

А тази година ще бъдат ваксинирани „тези, които най-много се нуждаят. С други думи – хората с хронични заболявания. Затова сме оставили и решението в ръцете на общопрактикуващите лекари, защото те най-добре знаят кой се нуждае от такава защита”, заяви Ангел Кунчев.

Естествено, това ще стане, ако пациентите имат интерес от такава ваксинация, тъй като тя не е задължителна, допълни той.

Именно обаче членове на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари попитаха какви да бъдат критериите за имунизация с безплатните ваксини, след като няма да има за всички пациенти.

„Надявам се, че ваксините ще бъдат налични в началото на октомври, защото колкото по-късно пристигнат толкова по-трудно личните лекари ще организират ваксинацията”, заяви главният здравен инспектор.

Причината за забавянето е, че само една от фирмите е пожелала да участва в доставката на тази ваксина при преговорите с НЗОК.

Общопрактикуващи лекари отбелязват, че ако ваксината се забави повече няма да има смисъл от кампанията, защото ще бъде вече късно да бъдат имунизирани пациентите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
13
Наблюдател (преди 1 месец)
Рейтинг: 8946 | Одобрение: -2904
-"...не виждам никакъв нехус тук .... " - Collector    ----  :errm:Ами то, на магаретата дето вършеят на армана им слагат чул на главата, за да не им се завива свят от въртенето.Усмивка Как да виждат.8-) Чулът все някога ще го махнат Нексус, но ако си като твоя духовен водач  " мюсюлманският проповедник Омар Абдел-Рахман", тогава работата е много лоша.Намусен Не дърпай за опашката  шейтана, че да не стане белята и с теб. Пу-пу, не ти го пожелавам, въпреки че ме проклинаше преди време. 
6
10
милен (преди 1 месец)
Рейтинг: 3146 | Одобрение: 216
 "Интелигентни" Нексусе нещо, започваш да си превишаваш правата, първо вземи дипломата и тогава се изказвай, кой да ваксинират и кой не.
3
1
Blue hills (преди 1 месец)
Рейтинг: 23057 | Одобрение: 11327
То цялата ни държава работи на тъмно

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама