БТВ: Незапомнен срив на туризма в началото на сезона. Празни шезлонги и чадъри, няма и кадри

09.06.2019 / 09:49 36

Има спад на туристите с 15%, трудно се намира персонал

Спад на туристите с 15% изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. На някои пазари дори до 20%. Заради по-малкото туристи работодатели пестят от персонал, който им е все по-трудно да си осигурят. Засега се предвижда пълна заетост на персонала през най-натоварените месеци – юли и август, предава БТВ.

Димитър Тихолов работи от 15 години в Слънчев бряг като викач в ресторант и не помни да е имало толкова слаб сезон: „След баловете в някаква дупка влязохме. 10 дни и слабичко като цяло. Двойно по-слабо е от миналата година. Елате довечера да видите – същата работа, пак е празно”.

Шезлонги за празни, чадъри не се ползват. Според бранша причините са комплексни. Основната е завръщането на силни играчи като Турция и Египет. Също и кризата с „Боинг 737 Макс”, приземен през март след две самолетни катастрофи.

„Авиокомпаниите не могат да осигурят в пълния капацитет самолети, които да могат да превозват туристи до България. Ние губим традиционни пазари като еврейския, като германския”, казва Христина Славова от Туристическата камара в Бургас.

Кризата с кадрите става все по-голяма, жалват се хотелиери и ресторантьори. На централната алея в Слънчев бряг още търсят персонал.

Причините да няма желаещи да работят по морето са очевидни – краткият сезон, който тази година е едва около три месеца, ниското заплащане, а също и тромавите процедури при наемането на работници от трети страни.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

39
51
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, ..... https://bg.wikipedia ...... На кого да вярваме сега - на официални източници....." Нексус  --------------  Както правилно спомена Yann, в уйкипедията могат да си пишат и такива смешници - познавачи като теб дори,  - сиреч : от кол и въже  Усмивка!!!! Ограничена работа си чадо, ограничена до ниво 4 клас. А'бе, ..... за по-лесно защо не ни дадеш да четем .... от албанските учебници по история!!!! Направо от .... извора ще е.Ангелче Те ,, макетата" си преписаха, че цар Самуил е македонски цар, защо пък ти да не ни убедиш, че цар Симеон е .... всъщност албански цар !!!!Ухилен Че то, ако го разкажа това на внучката си ( 2 клас) ще се пукне от смях детето, а за внука (15 годишен) да не говорим, само ще махне снизходително с ръка и ще отмине, .... безмълвен.    ////// ----------------  ,, .... аз съм си аз,....." Нексус    :'( -------- Дааааа, тук напълно съм съгласен с теб. Олицетворение на посредственост във всички сфери на познанието, агресивна неграмотност за годините си !!!!!!!!  Според мен, ти си класически пример в медицината : -   болестно състояние с нарушен ментален процес и  маниакалност за величие ( синдромът на хибрис). Изживяваш се като ,, съвременен"  Плутарх или Платон, но не ти се получава чадо. Може би това състояние да е последица от друго ( комплекс за малоценност) получено в най-ранно детство ( семейна среда, социален статус, етнос и др.), .... не знам.  В последните двадесетина години, кой ли не ,, луд" (със синдромът на хибрис) се появи на политическата ,, авансцена" в България. Резултатът е налице!!!!!Гняв То и без това наши и чужди политици гледат да ни затрият като нация, в един повече ми идва нанагорнище!!!!Гняв Мълвата разправя, че си бил с амбиции за политическа кариера ?????????Ангелче   На колене те моля чадо, в името на общия ни ГЕН ( ти така казваш) недей да ни кепазиш (нас българите) повече, моля те!!!!!!   Намусен
42
56
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, ....... и ще мълчиш, особено пред интелигентни хора! Ясно? Нексус     -------------- Виж чадо Нексус, :'( .....    представи си, че падаш от височината на Егото си, до височината на Интелигентността си - мъртав  си Нексус, ......мъртав !!!!! Разстоянието е много голямо. "
0
16
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
Ей Ян,темата е прекалено важна,стига с "гъзарии" ,той си е такъв. Но и Бай и Кака му едно и също си знаят.Всеки който прави нещо по морето е мутра.В началото 96-98ма нямаше никакви мутри,особено по Златните.Помните ли кой ги вкара в схемата ,дори и да "инвестират"-ами Ваню Костов. И оттогава насам и да има кадърен браншовик то постепенно бива изтласкан с подмолни врътки.Например от миналата година е със събирането на боклука. За така одумваните чужди работници също има врътка,за едни фирми може  и във срок дори /10 раб.дни/, ала за другите-хурка... така че преди да хулите помислете.А за ваше успокоение и турския туризъм се върти от бивши кадри на Балкантурист..
19
8
kaka (преди 3 години)
Рейтинг: 52987 | Одобрение: 6527
Къде са къде са? В хубавите евтини курорти с добро обслужване и хубава храна,на юг от нас.Тези алчни мутри по курортите с тези луди строежи унищожиха курортната и туристическа атмосфера. Фалшив алкохол,гнусна храна,некадърен персонал......
4
19
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
БайХой от Ханой, ли си? Дори и там,във Виетнам с драконовски мерки се пази крайбрежието и няма такива сгради. А явно наистина ти убягва простата аритметика до 5ти клас. Колко квадратни метра са нужни на един плажуващ,и колко кв. метра плаж има на Златните. С това изчисление/ако успееш/ ще видиш че именно презастрояването е проблема. С такива прости сметки може да се види и за ВиК,за Енерго-то и т.н. В бранша казват че вече не работят с туристи ,а със проверяващи.За тази година за проверяващи са закупени 50 автомобила,може би ФБР и световната мафия са гола вода.Тия в туризма ще бъдат атакувани с цяла армия.И това е втората причина...
4
18
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 99530 | Одобрение: 50
Стига пара/въздух/ .В старите учебници по туризъм,съвсем в началото пише с дебели букв: Туризмът е най-чувствителния отрасъл в стопанството/икономиката. Нексуса ако не све заяждаше е напълно прав.Бай,Хой Яне.. не са виновни само хотелиерите,а е виновна властта.За парички всичко може.Например след 15часа на плажа на Златните няма слънце,скриват го небостъргачите.Кой го разрешава? Странно Пешо започва правилно и накрая пак .... ЛАКОМИЯ от страна на собствениците!? Ами нали тази лакомия се нарича стопанска инициатива. Хайде да прочетете това относно 'ниските'заплати:[url=https://petel.bg/Bivsh-sluzheben-ministar-smetna-kak-darzhavata-ni-vzema-polovinata-ot-vsichko---za-kakvo--__306493]https://petel.bg/Bivsh-sluzheben-ministar-smetna-kak-darzhavata-ni-vzema-polovinata-ot-vsichko---za-kakvo--__306493[/url]....и тогава пак да коментираме и Шиптърчето да прочете... Когато не разбират от нещо нека не говорят,без значение дали са от Виница или Цел свят. Айде прочетете и доскоро
38
12
клюкар (преди 3 години)
Рейтинг: 4117 | Одобрение: 1837
На туризма му разказа играта олинклузива Нискобюджетни туристи Комплексите са бетонни укрепления Бизнеса е сбирщина от лакоми за бърза печалба пасмина която използва сезонните работници като роби Държавата с нейната лакомия спомага допълнително Едно и също всяка година
аз
50
11
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 88332 | Одобрение: 28952
Толкова ли е трудно да погледнем, а и да се научим от турците?! Докато съществува убеждението ,че можем да забогатеем за един ден-така ще е !!! Причините за спада са много: 1. Липса на държавна политика/ визи и трудна бюрокрация, липса на държавни дотации за чартърните полети/2. Бетон ,строителство и мръсотия. 3. Качествен персонал-ниско заплащане. 4. ЛАКОМИЯ от страна на собствениците. Е, как да привлечеш туристи за втори път?????
37
10
NANSI (преди 3 години)
Рейтинг: 3386 | Одобрение: 1316
ПРОПУСКАТЕ НАМАЛЕНИЯТ ДДС В ГЪРЦИЯ. ГЪРЦИЯ НАМАЛИ С 10% ДДС В НАЧАЛОТО НА КУРОРТНИЯ СЕЗОН - КАКВА ПО-ДОБРА РЕКЛАМА. У НАС -ДЪЖДОВЕ, ГРАДУШКИ, БУРИ, ...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама