Бабикян: Вотът минава и правителството пада, ако Борисов поиска това

21.01.2020 / 17:19 4

Според анализатора Арман Бабикян, премиерът би се притеснил от възможността друг да прекрати мандата му, например народно недоволство. Ако Бойко Борисов иска избори сега, то вотът на недоверие ще бъде успешен и правителството ще падне. Това заяви пред „Фокус“ анализаторът Арман Бабикян. Според него този вот не е безмислен.
„Вече виждаме няколко нови неща, ако дълбоко се вгледаме.

Едното е, че опозицията, в лицето на левицата конкретно, успя да постигне поддръжката на ДПС, но не само. Защото от БСП си позволиха нещо, което в предишните случаи не е ставало – те започнаха преговори за подкрепа и с извънпарламентарни политически сили, което иде да покаже, че точно обратното – не аритметиката, а широкото ветрило от нагласи по темата на вота е любопитно за социалистическата партия. Това например е ново“, коментира Бабикян. 

„Това, което виждаме в момента, е, че проблемите с екосистемите на практика гърмят през ден“, допълни той. 

Според Бабикян ГЕРБ ще се опита да демонстрира прословутата стабилност, макар това да е все по-трудно. 

„Защото един режим, който прилича от много години и е еднолично управление, няма как да заприлича на демократична система, в която виновните са много, а отговорният за властта е един. Няма как човек да приватизира всички успехи за сметка на един и да демонополизира всички неуспехи за сметка на други хора, на много хора. Така че този фалш все по-трудно ще издържа. Все пак сме в година, в която, както се казва, всяка една от страните си постила, за да може след година да кандидатства за доверието на българите. Същото е валидно и за опозицията, и за извънпарламентарната, и за парламентарната, защото търпимостта към това, което става в България, е важен измерител за това, което ще се случи следващата година“, коментира Бабикян. 

И припомни, че Борисов досега никога не е изкарвал пълен мандат.

„Ако някой желае да предизвика предсрочни избори, това определено е в ръцете най-вече на властта и в ръцете на Борисов, или в ръцете на другия коалиционен партньор, който не присъства обикновено в Народното събрание, но има мощно медийно, съдебно и икономическо влияние в страната“, каза Бабикян. И уточни, че партията, която не присъства, но решава всичко, е ДПС. 

„Ако това е желанието на Борисов правителството ще падне. Ако той е решил да побегне от властта, то ще падне. Ако той е решил, че сега иска избори, то ще падне“, категоричен е Бабикян.
 

Според него подобно решение би било обусловено от политическата изгода за лидера на ГЕРБ. 

„Ако той прецени, че за него е по-изгодно да прави избори сега, а не догодина, виждайки спадащия тренд на ГЕРБ и слабата популярност на партията, и лавината от проблеми, би могъл да вземе такова решение“, уточни Бабикян.

„Това зависи от желанието му, свързано със собствената му политическа кариера. За всичките тези години той е показал, че е склонен да хвърли на кладата всеки свой приятел, сътрудник, лява, дясна ръка, който и да е от структурата на ГЕРБ, стига той да остане в доминантна позиция, какъвто е случаят в момента. Борисов се интересува преди всичко от личния си кариерен път и властови ресурс, а не от системи, независимо дали става дума за партията му или за държавата. Той напуска бойното поле само когато изпитва страх, само че за себе си. Във всички предишни случаи, когато е хвърлял оставка, става дума точно за такъв тип отстъпление, когато той изпитва реална заплаха за себе си, за собствената си политическа кариера. Така беше казусът с „Белене“ по време на първия мандат, по време на втория мандат имаше късмета да му се помогне ужасно много и стъпи на гърба на естественото народно недоволство на гражданите и в София, и в страната. Сега нищо чудно, ако се изправи пред неразрешими проблеми, а те се трупат, да постъпи по същия начин. Той не е смел политик“, обясни експертът.

Според Бабикян Борисов би се притеснил „ако види, че не може той да управлява времето си“ и „ако види, че друг ще прекрати мандата му, например народно недоволство, или опозицията стане много силна, и външните фактори“. Политологът смята, че „все по-малко гражданите са склонни да чакат някой друг да решава вместо тях“.


 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
петково (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3218 | Одобрение: -147
Единственото вярно, казано от Бабичкян е, че ББ е страхливец. Може би учудващо за някои, но това е основното, което го задържа на власт. Този страх го спира да прави реформи или по-самостоятелна външна политика. ББ е олицетворение на "средния" българин, ако има изобщо такова животно. Българинът го е страх да пръдне, да не би да се на*ака. 
6
7
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 18017 | Одобрение: -8
-"...Борисов се интересува преди всичко от личния си кариерен път и властови ресурс, а не от системи, независимо дали става дума за партията му или за държавата. Той напуска бойното поле само когато изпитва страх, само че за себе си....."  -------- Е те, това е истината!:errm:8-) Когато имаме някъде успехи, ББ всичко си го "пришива" като собствена заслуга,Усмивка но когато стане фал, всичките други са виновни, но не и той.;)Гняв Защо бяха всичките тези "смени и отлюспвания" през годините, в управленския състав и в частност партия ГЕРБ?:unsure:   Неговата работа (ББ) е : -" На калпавия моряк, водораслите му пречели да плува." ;) Има и по-хард вариант вица,Усмивка но Вие го знаете.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама