България вдига най-високия пилон в ЕС в Рожен

09.06.2023 / 15:03 6

Кадър pilon.rozhen.bg

България ще издигне най-високия пилон в ЕС.

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена, предаде Кросс.

Изкопът от 1000 кубични метра бе започнат, като работата по него е дарение за каузата от Артстрой ООД на инж. Асен Соколов, председател на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите. За да се оформи терена за основите на първия монумент на българското знаме фирмата използва специализирани машини и строителни специалисти. С първата копка се поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“ като целия процес по издигането му трябва да приключи до начaлото на месец юли.

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското равнище. За да се довърши мащабният проект са нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

„С радост обявяваме, че първата копка бе направена и изграждането на Пилон „Рожен“ започна. Благодарим на всички дарители, с чиято подкрепа реализираме този проект. На 13 юли ще качим енергията на знамето ни на 111 метра височина, така че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България.“, коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „Наследство в бъдещето“.

Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата вече е готова, като бе изработена  безвъзмездно от училището по каменоделство в с. Кунино.

Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Величественият пилон ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв.м. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на  фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Медийни партньори в проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия,  Българско национално радио, вестник  „24 часа“, вестник „Труд“, „БанкерЪ“.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Rock, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, БГ Радио, Радио Фокус, bTV Radio и др.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 150678 | Одобрение: 29268
Навремето Никенцето Василев, като беше министърче на икономиката, посети Кап. Андреево и като видя, какви пилони с развети турски знамена се издигат оттатък, разпореди веднага и от наша страна са се издигнат такива, но...с 10 м по-високи...Работиха майсторите, издигнаха пилоните, развяха се трибагреникът и знамето на ЕС и....От много развяване единия пилон се изкърти от фундамента и падна...:devil::woot::silly:
1
0
Пиша на кирилица (преди 8 месеца)
Рейтинг: 6845 | Одобрение: 210
Тия имат ли си понятие колко км/ч е вятъра на височина 100м? още повече в планина, та да турят 1 декар плат. Ами има карти нека видят. Или ще се опърпа, или ще го сменят често с големи разходи или ще го развяват много рядко. Други варианти няма.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
1
уйчо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 88611 | Одобрение: 181
Един декар знаме на 111 метра, красота! Хубаво е, като минаваш покрай такива места, забравяш, че тази хубава страна има скапани управници!
1
0
Вин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4717 | Одобрение: -638
Предполага се, че вече не се налага събиране на капачки за кувьози и детски линейки, щом му държим края ....ама другия се мяткаУсмивка Знамето, голяма квадратура гледам, ама се късат от вятъра, за подмяна пак ли ще събират пари от дарения :'(
1
3
село варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 16456 | Одобрение: -934
На гол тумбак чифте пищови.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама