Безценна находка! Стената на древния Одесос отново се показа от изкоп във Варна, ремонтът Шишковата градинка ще се забави (снимки)

07.03.2019 / 10:53 7

снимки Булфото

Антична стена от древния Одесос, която датира от IV-V век, беше разкрита при ремонтни работи във Варна. Тя се намира в центъра на Шишковата градинка, където в момента се извършва подмяна на подземната инфраструктура като част от мащабен ремонт, предаде кореспондент на Булфото.

Това е част от късноантична крепостна стена на древния Одесос. Други фрагменти от нея се виждат в Дупката в центъра на морския град, както и в подземната част на реставрирана наскоро сграда на ул. “Воден”. Това обясни археологът Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна, цитиран от електронното издание “Нова Варна”.

Сега се правят сондажи и се проследява трасето, тепърва ще се документира. Стената е важна за града и ще бъде интересна туристическа атракция. Има идея да бъде реставрирана и експонирана под стъклен павилион, който ще привлича много туристи.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
опетков (преди 1 годинa)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Заравяй и асфалтирай! За няколко камъка повече да не си разваляме рахата.
10
2
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10901 | Одобрение: 2351
Тези малоумни археолози,уж доценти и професори,за какво са вземали заплати ? За първи път ли разбират ,че там има стена или нямат карти по които да се ориентират.Като затрупаха главната казаха,че това е ,,консервация,,.След три-четири години като разкопаят главната пак ще е сензация,че са открили стените на Варна.
20
3
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 76634 | Одобрение: 36814
хайде заравяйте историята ни безродници, за да бързате да вземете комисионните от малоумния ви ремонт. на запад хората милеят за всеки камък и правят милиони от всяка такава находка и затова са велики нации. тука погребваме историята си заради 100 бона комисионна . тъпа работа
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
28
4
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12441 | Одобрение: 6636
Предлагам да сринете цялата "Гръцка махала" и да я направите музей. Не знам дали сте наясно, но там всичко на 2 под земята са такива стени. А че ремонта ще се забави- ми то никой не си е и помислял, че ще приключи в срок този ремонт. Кмете, вземи се разходи вечер из "Гръцка махала" махала да видиш какво удоволствие е - няма осветление, тротоарите са изпотрошени, улиците са пълни с дупки, златната боя на златната ти зона вече не се вижда, а докато гледаш да не се пребиеш някъде докато вървиш, над главата ти висят 15 метрови изсъхнали дървета.  Добре, че има два денонощни сексшопа, че нещо поне да свети  в целия квартал.Може да направиш музей на колапса, който си сътворил.Със сигурност ще си първият, реализирал такова чудо.Даже Гинес ти е малко на теб.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама