Дарик: Събарят "Гъбата" във Варна! Вече е издадено разрешение за строеж на 40-метрова сграда на мястото

22.11.2022 / 16:31 9

Кадър Булфото и гугъл мапс

Квартален "небостъргач" в Гръцката махала във Варна! Звучи напълно невероятно и достойно за "Строителни постижения" по "Дискавъри", но според община Варна дори това е възможно. 

Емблематичната за Варна баня "Гъбата" е пред събаряне. Преди дни районът на рушащата се сграда бе ограден, а подходите към терена бяха подготвени за влизане на тежка техника, видя репортер на Дарик.

Някогашната централна варненска баня, популярна още като „Гъбата“, е строена през 60-те години на миналия век. Творение е на арх. Косьо Христов, един от най-успешните варненски архитекти. Функционира до началото на 21-ви век, след което е занемарена и се руши.

Съдбата на баня "Гъбата" е решена. Ще бъде съборена, обявиха и от Българска асоциация за термално наследство. Старата баня има архитектурно-историческа стойност, въпреки че така и не се сдобива със статут на паметник на културата. Никоя институция не намери за нужно да защити един символ на града с висока архитектурна стойност, изтъкват от сдружението, което се бори за развитието на българските термални ресурси.

На мястото на "Гъбата" предстои да изникне близо 40-метрова сграда с магазини, хотелска част и жилища. Вече има издадено разрешението за строеж, установи проверка на Дарик. Бъдещата сграда ще има 12 надземни и 4 подземни етажа. На партера ще има търговски площи, а на първите 3 етажа ще бъде обособен хотел с 27 апартамента. На следващите етажи се предвижда да има жилища.

От градоустройствена гледна точка е възможно да се случи такава сграда в тази част на Варна, тъй като в района е допустимо високо застрояване над 15 метра. Теренът, на който е разположена „Гъбата”, е частен, с площ малко над декар.

Сграда с височина 40 метра там не е съвместима с културно-архитектурния облик на града в тази историческа част и компрометира околната среда и архитектурното пространство. Това заявиха от варненската фондация „Гея”, чиято мисия е опазване на околната среда. От там припомнят, че обществеността в съседство не бе съгласна там да има така висока сграда, тя обжалва и спечели пред варненските съдилища, но решенията бяха отменени от ВАС в София.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 51789 | Одобрение: 16849
Дом Младост,Гъбата...да съборят и Катедрала с часовника отсреща и да вдигнат небостъргач,с размерите на Емпайър стейт билдинг.НамусенТиквеници.
5
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 148190 | Одобрение: 28690
Гъбата, че трябва вече да се събори е безспорен факт! От десетилетия стои без да се ползва и се саморазрушава. Но дали е най-подходящо да се издигне ТОЧНО  там 40 метров хотел, това е въпросът! Защо не се организира допитване до гражданите?
5
1
Dooobre!!! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16724 | Одобрение: 6394
С две думи глаДният архитект на Варна каза на гражданите (които все още го търпят!): "Духайте супата! Който ми пусне в джоба най-много, той ще каже какво да стане с града!" Страх ме е да помисля какви и колко още безумия ще видим до местните избори след година. Ще има крадене и рушене като за последно. Жална й майка на горката Варна с такива крадливи управници.
Да живей България!
7
1
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17687 | Одобрение: 5902
Тоя, така наречен Главен архитект, е срам за града ни... Преди години се е опитал да съсипе и Бургас, но не му е минал номера пред бургаския кмет... Но за жалост, тук във Варна, намери благодатна почва за УСВОЯВАНЕ на всяко стрително петънце в центъра( и не само) с високо и гъсто застрояване, без никакво съобразяване със съществуващите стойностни сгради... Резултата го виждаме всички... !!!
0
7
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88312 | Одобрение: 117
Е кво да го правят това рушащо се грозилище? Преди време смачка кола, сега да стои, докато се срути само и човек да убие? Преди да го оградят, само кварталните пияници се събираха по первазите и стъпалата. 
6
0
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4597 | Одобрение: -633
Бузев, банята, кмета, попа, всичко във Варна е на ТИМ!
8
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Тоя нещастник бузев унищожи целия град.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама