Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

17.01.2020 / 19:30 14

Видео: Канал 3

От 2009 г. досега са дадени над 500 милиона лева за лични асистенти, и да се говори, че правителството иска да спести нещо в размер на 2 месеца, е нещо абсолютно невярно, защото средствата за лични асистенти у нас прогресивно нарастват. Въпросът е кое ще осигури устойчивост на тази услуга, а това е законът. Тези закони бяха приети в пакет, те и в пакет трябва да бъдат разглеждани като влияние един върху друг.

Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по повод твърдения на депутати от БСП за България, че държавата иска да спести пари за дните до 1 март.

"Бих искала да има малко повече доверие в държавните институции, защото това, което прави държавата, е наистина много, особено в областта на социалната политика. 216 000 са българите, получили работа тази година, бяха изплатени забавени плащания, ето защо тези хора заслужават и доверие, и уважение", изтъкна Деница Сачева.

Темата за личните асистенти за хората с увреждания със сигурност много се политизира, отбеляза министърът. "Но това не се случва днес, а е част от процес, който върви от доста време. Това, което наистина изисква почтено и отговорно говорене, е че законът за личната помощ бе приет под натиск, набързо, без пълна оценка за въздействието му. 

Ние постоянно измисляме някаква мантра, която считаме за универсалното решение, но за хората с увреждания всеки случай е сам за себе си. Законът има ограничение по отношение до края на тази година да могат да се включват в него хора 90 и над 90% с увреждания, но и след това той ще създава несправедливости", смята Деница Сачева, според която проблемите, които тепърва ще излизат, "ще показват много ясно, че философията на този закон е, че създава повече проблеми, отколкото решава проблеми".

"На първо място това, от което хората се интересуват, е че в момента работим за осигуряване на грижи в домашна среда, тази програма за над 16 милиона лева е за 2400 души на пълен работен ден или 4800 души за по-четири часа. Надявам се да обхванем нуждите на всички тези хора извън обхвата на закона за личната помощ, датата е 1 март, това е важната информация, която хората трябва да чуят", обяви социалният министър.

Дотогава се търсят възможности всяка община със собствени средства да обезпечи хората през този период. "Това се прави в различни места, опитваме да активираме програми с домашен социален патронаж, да се търсят решения на място за конкретната ситуация. Ще има хора във временно затруднение, но не може да се говори, че някой спестява пари. Този закон бе представен като такъв, че комплексно и едноактно решава проблемите на всички от 1 януари. От септември миналата година до януари броят на потребителите е нараснал от 5000 на 20 000 души, което се счита за работещ закон вече", отчете социалният министър.

Тя изрази мнение, че "въпреки тези позитивни нагласи за оценка, смятам че до края на март трябва да има оценка за въздействието на закона, за да видим дали имаме ефективност на личната помощ, дали се получава, и какво се случва с парите ни". "Нека да изчакаме края на март, в момента е дума срещу дума, предпочитам да основавам мнението си върху конкретни факти", призова Деница Сачева.

"Получихме сигнали, че се сключват договори за лични асистенти със синове и дъщери на възрастни хора, които дори не живеят там. Тогава всъщност ние помагаме ли на тези хора, или осигуряваме допълнителен доход на тези семейства? Нека да не вадим различни казуси и възможности, а да завършим цикъла от 6 месеца, да оценим въздействието на закона и тогава да видим дали не трябва да бъде променен", обясни тя.

Министърът посочи и две европейски програми - Дългосрочна грижа и Патронажна грижа, която вероятно ще стартира от март и е специално за хора над 60 години.

За личните асистенти, за злоупотребите с болнични, за втората пенсия и за закона за социалните услуги - цялото интервю в "Денят на живо с Наделина Анева" с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева гледайте във видеото:Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 45129 | Одобрение: 10199
Модераторите! Кога банирате албанския гей, не му трийте коментарите! Че се получават едни безсмислици ...
4
0
Пешо от Виница (преди 9 месеца)
Рейтинг: 60130 | Одобрение: 22045
Колеги от форума. Не обвинявайте редакторите на "Петел". Те не са виновни ,че "гъзлето" използва каруцарски речник ,заимстван от неговите "етелектуални" среди. Не "Петел"  е виновен ,че се е пръкнала генетичната грешка на природата под формата на нещастното създание с многото профили. Горкото. Вече започна да се разпада  като комета  навлизаща в земната атмосфера.Колко пъти "виждам" как редакторите после прочита на отвратителните екстременти бълвани от "змея на ентелектуалната мисъл, си мият по половин час очите и ръцете. Ала душата си не могат да почистят с нищо после тази гнусотия. Трият профила му, а след две секунди , онова-лудото отново се е пръкнало като стоглава хидра. Ох, мъко, мъко....
6
12
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-"Леле,простотията на албанския педал,няма край." гарфилд  ...... :errm:Толкова си може детето, толкова дава/пише Гари!;)Усмивка -" Грубостта и посредствената агресивност е остроумието на глупаците!:unsure:
6
1
гарфилд (преди 9 месеца)
Рейтинг: 38270 | Одобрение: 14565
Леле,простотията на албанския педал,няма край.
4
1
12321 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 13675 | Одобрение: 4330
Еххх, свиньо, свиньо...
7
12
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-" ... досега са дадени над 500 милиона лева за лични асистенти ..." - Деница Сачева, Министър на труда и социалната политика      --------:errm: На бас се хващам, че на 90% са от циганския етнос получили "такава помощ"!!!;)Гняв  Една овца (гласоподавателите на ГЕРБ) за да я стрижеш, трябва да я и храниш постоянно(помощи)!Усмивка Не става само с 50-100лв еднократно и 3 кебапчета по време на избори.8-)Усмивка Нали така г-жо Министър.:errm::'(
5
1
Пешо от Виница (преди 9 месеца)
Рейтинг: 60130 | Одобрение: 22045
Точно за такива дебили като теб-"гъзолерче", трябват асистенти. За такива мозъчни боклуци!! Какво ти е направила министърката ,че да повръщаш върху й. Или така си повръщаш? Ей, така ....в нищото.Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама