"Дневник": Варненското езеро и заливът са замърсени от 2 до 14 пъти над допустимото, показа проверка

21.05.2020 / 18:36 5

Автор Спас Спасов, "Дневник"

снимка Булфото

Морската вода във Варненското езеро и залива пред града е замърсена с "биохимични разградими органични вещества" няколко пъти над допустимото. Това са показали проверките на проби, взети от водата в езерото и в района на Морска гара Варна, съобщиха в мейл до медиите от Министерството на околната среда и водите.

Резултатите от пробите, взети в района на Варненско езеро и Новия плавателен канал, непосредствено преди изхода му към морето, са показали отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние на водата по два показателя, пише в съобщението. По първия от тях - Биохимична потребност от кислород (БПК5) резултатът е - 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l. При друг показател - общ фосфор, отчетената стойност е 0,082 mg/l при положение, че максимално допустимата норма не бива да надхвърля 0,06 mg/l.

Други проби, взети в акваторията на Морска гара - Варна, извън Варненското езеро също са дали тревожни резултати.

Отчетените отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние на водата по показател Биохимична потребност от кислород са 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l.

"Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа са показателни за постъпване на органични вещества във водите", пише в съобщението на екоминистерството. От там уточняват също, че наличието на червено-кафяво оцветяване на водите в езерото и залива са свидетелство за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона.

Само преди дни от Института по океанология към БАН уточниха в отговор на въпроси на "Дневник", че цъфтенето е преждевременно и бурно заради силното замърсяване на водата.

Още на 26 април т.г. "Дневник" информира, че заради авария с канализационен тръбопровод в езерото се излива цялото количество фекални води на варненския район "Аспарухово", кв. "Галата" и прилежащите им вилни зони с общо население от над 27 хил. души. По-късно от районната екоинспекция уточниха, че

става дума за 8.3 хил. куб. м. опасно замърсена вода дневно.

Разследването на "Дневник" по случая установи, че сигнал за замърсяването е бил подаден до местната администрация във Варна не по-късно от 20 август м.г. - в разгара на плажния сезон.

Въпреки това кметът на града или други членове на екипа му не са намерили за нужно да информират гражданите за опасността от къпане в езерото и морето или за консумирането на риба и миди, уловени там.

Нещо повече - в първата си пресконференция по случая, дадена едва вчера, кметът на Варна Иван Портних омаловажи случващото се в езерото и залива с аргумента, че състоянието на водата там в момента е такова, каквото е било и преди изграждането на пречиствателни станции или прекарването на колекторната тръба през езерото.

Показвайки сателитни снимки, които специализираното издание maritime.bg публикува по-рано, Портних опита да отрече и факта, че водата от езерото вече е "преляла" в залива и вероятно е достигнала устието на Камчия. Оповестените днес резултати напълно потвърждават тези констатации.

В знак на пълно пренебрежение към опасността от замърсяването, на 30 април т.г. Портних дори публикува заповед, с която определи кои плажове, на територията на общината, която управлява, са годни за къпане. Сред тях беше и този на район "Аспарухово", който се намира непосредствено до изхода на плавателния канал, през който фекалната вода от езерото се влива във Варненския залив вече девет месеца.

Според информацията, разпространена днес от Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция "Черноморски район" - Варна и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършила проверка и по сигналите за тонове мъртва риба, която изплува по бреговете на Варненското езеро във вторник.

Проверката е потвърдила констатациите, отразени в сигнали и публикации в социалните мрежи. "Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения, пише в съобщението на екоминистерството. Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, Биологично потребление на кислород и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата".

Друга проверка трябва да извърши РИОСВ - Варна, за да установи бреговите източници на замърсяване на езерото, пише още в съобщението. Резултатите ще бъдат оповестени допълнително."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Пешо от Виница (преди 1 седмица)
Рейтинг: 47878 | Одобрение: 18668
Имам предложение : Кметчето и галошите които пишат в негова защита ,да ги вкараме във водата с лай-а и там да престоят няколко дни! А ние, останалите ,ще им гледаме сеира и ще ги успокояваме ,че всички биологични проби са в рамките на нормалните нива! Ще стане интересно, а?Кмете, чекам отговора ти в кръчмата на Кестрич!
0
1
стоян (преди 1 седмица)
Рейтинг: 2093 | Одобрение: -6477
Ами вдигнете нормите и няма да са над нормите
6
0
Partizanin (преди 1 седмица)
Рейтинг: 9300 | Одобрение: 2185
Не е Пра-Българин, а е Пра-Неандерталец. Който на 99.8% е солташак или роднина на някой дегенерат от Общината.
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
5
0
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3562 | Одобрение: 762
Къде е оня разбирач - Прабълагарина , дето ревеше , че всичко било ок? Такава идиотия и да не си е подал оставката още - няма по света!
4
0
Partizanin (преди 1 седмица)
Рейтинг: 9300 | Одобрение: 2185
Иванчо Портних набучен на кол ! Нищо по-малко от това !
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама