Доказва ли тази снимка, че Земята е плоска?

08.11.2023 / 09:49 6

Кадър Ютуб

Ако има изследване в коя държава има най-много "плоскоземци" на глава от населението вероятно България ще я оглави.

Страната ни, за съжаление, е на едно от водещите места в Европа по вяра в теории на конспирации и откровени лъжи.

Тъжен факт е, че в социалните мрежи се тиражират всевъзможни глупости и фалшиви новини. Някои от тях са толкова безумни, че си заслужава да бъдат оборени и порицани.

В Телеграм и някои други онлайн платформи любители на конспиративните теории споделят една снимка, която доказвала, че Земята все пак е плоска. А привържениците на движението "Flat Earth" ("Плоска Земя") от цялото земно кълбо (ха-ха) празнуват, че били намерили окончателното доказателство за тяхната теория, пише Дойче веле.

Оставете ги, нека тази шепа смахнати хора се радва, биха казали мнозина. Само че и други групи в социалните мрежи с многобройни фенове са запленени от темата. А иначе само въпросното движение "Плоска Земя" има около 250 000 последователи във Фейсбук. Трябва все пак да отбележим, че не всички от тях вярват на тази глупост.

Твърди се, че въпросната снимка, която се разпространява в мрежата заедно с още десет други, е заснета от един от сателитите SpaceX на американския предприемач Илон Мъск. Тя е много популярна и сред любителите на заговорнически теории от дясноекстремисткото движение QAnon. Те твърдят, че въпросните 11 снимки били изпратени до НАСА, без да са криптирани - и така били прихванати от хакери.

Историята на една налудничава теория

В митологичните представи на редица ранни култури Земята наистина е била плоска. Но най-късно през Античността е направено откритието, че нашата планета има формата на кълбо. А през третото столетие сл. Хр. гръцкият математик и астроном Ератостен успява дори доста прецизно да изчисли обиколката на Земята.

Но дори и в мрачното Средновековие почти никой не е вярвал, че Земята може да е плоска, макар този мит да стига чак до 19 век. Тогава британският откривател и автор Самюел Роуботъм (1816–1884) твърдял, че Земята е плоска, че северният полюс се намирал по средата, Слънцето било на по-малко от 4000 мили от Лондон и именно то се въртяло в орбита около плоската Земята, а не обратното.

В САЩ идеите на Роуботъм са възприети от Апостолическата християнска църква, а през 1956 се основава и въпросното движение "Плоска Земя". Първоначално то няма никакво влияние, а неговите привърженици определят снимките на Земята от Космоса като конспирация.

Снимката на "плоската Земя": проверка на фактите

На въпросната фотография континентите се виждат размазано и изкривени, а отстрани се различават Слънцето и Луната. Всичко наоколо е потънало в бяло, което напомня за ледове.

Ще ме извиняват любителите на конспирациите, но въпросната снимка не е никакво доказателство, а чист фейк. Това потвърждават също и от Mimikama - немскоезична платформа за разкриване на измами в интернет и фалшиви съобщения. Нейните експерти са установили "редица несъответствия", като например това, че сателитите "Старлинк"  на SpaceX нямат камери, които могат да снимат Земята. Тази снимка "изобщо не е нова, а вече над 3 години се разпространява като мем в интернет", твърдят от Mimikama.

Според нейните "ловци на фалшиви новини" в случая с разпространяваната "снимка доказателство" става въпрос за стереографска проекция. С тази техника, например в геометрията, едно кълбо може да бъде изобразено върху равнина.

Тъй като с кълба и равнини се работи в много области на математиката и нейните приложения, стереографската проекция се използва и за комплексни анализи, в картографията, геологията и фотографията.

Възможно е и това да не убеди привържениците на заговорническите теории и хората от "Flat Earth". Повечето от тях вероятно ще продължат да вярват на "алтернативните факти".


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 149106 | Одобрение: 28881
Ако беше плоска, котките ми щяха да са съборили всичко от нея на пода....:devil:
4
0
skokos (преди 3 месеца)
Рейтинг: 7553 | Одобрение: 1378
И има още живи динозаври. Могат да се видят вечер между 2 и 4 часа по Гринуич. .
2
4
Пиша на кирилица (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6820 | Одобрение: 225
Щом на герба на СЗО и ООН Земята е изобразена плоска, а не геоид значи е плоска.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
0
Ко? Не! (преди 3 месеца)
Рейтинг: 13184 | Одобрение: -1376
Няма смисъл да се дава храна на идиотите с такива статии и да се подхранва невежеството и глупостта им. Тази дискусия е просто излишна и по въпроса не е възможно да има 2 мнения. Много други въпроси могат да имат безброй гледни точки, но не и този.
3
1
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 328257 | Одобрение: 51237
Плоска значи.....И все пак тя се върти.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
гарфилд (преди 3 месеца)
Рейтинг: 51787 | Одобрение: 16847
Земята е плоска.Лично Гагарин,го каза на баща ми,навремето.УхиленУхиленУхилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама