ЕК каза „Да“ на Хърватия за Шенген

22.10.2019 / 21:02 4

Европейската комисия (ЕК) препоръча Хърватия да бъде включена в безвизовото Шенгенско пространство за пътуване без граница на Европейския съюз (ЕС), предава Politico във вторник. Все още предстои въпросът да бъде консултиран с Европейския парламент (ЕП) и мярката да получи единодушно одобрение от страните членки, пише economic.bg. 


Оценката на Комисията е резултат от „почти четиригодишен усърден процес на наблюдение и оценка, по време на който Хърватия постигна постоянен напредък и усилия за изпълнение на изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство на свободно движение“, заяви комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос пред журналисти по време на брифинг за пресата.

Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., обяви, че е готова да стане член на Шенгенското пространство през март 2015 г. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си за този ход официално през 2017 г.

„Това е област, която идва със свободи и привилегии, но и с големи отговорности“, каза Аврамопулос и добави, че „присъединяването към този клуб не е нещо, което приемаме леко“.

Комисията определи, че Хърватия е предприела всички необходими мерки за прилагане на правилата на Шенген, включително относно управлението на външните граници – липсващата досега връзка.

„Хърватия ще трябва да продължи последователно да работи по текущи действия в областта на управлението на външните граници, за да гарантира, че тези условия продължават да бъдат изпълнени“, каза Аврамопулос.

Шенгенската зона, която понастоящем включва 22 страни членки на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, е „едно от най-големите, ако не и най-голямото постижение на европейската интеграция“, смята още комисарят.

Влизането в Шенген е основен приоритет и за България, която е член на ЕС отпреди Хърватия. Според мнозина страната ни отдавна е изпълнила необходимите критерии, но тя се още стои вън от тази зона. 

Темата отново стана актуална това лято. Някои западни държави, сред които Холандия и Германия, продължават да изискват още и още гаранции от България, за да подкрепят влизането ѝ в Шенген. През юни Гюнтер Ферхойген, бивш зам.-председател на ЕК и архитект на европейското разширяване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), определи отношението на Брюксел към България и Румъния като „скандално“. 

През септември българският премиер Бойко Борисов пък изненада с изказването си, че вече не е сигурен дали е изгодно за страната ни да влиза в Шенгенското пространство. Причината, по думите му, е миграционният натиск по границата на Гърция.


 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
милен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 10457 | Одобрение: 1397
  От доста време пиша за ШЕНГЕН и ако не съм написал правилно, значи че на сте ме разбрали "само един човек от вас ме разбра и то грешно", та за пети път да пиша. Само крадците на народни пари в особено големи размери, не искат да ни приемат в ШЕНГЕН, защото тогава ще могат да разследват икономически престъпления И следователи от други държави, което не се одобрява от нашите комунистически изчадия от парламента, които са откраднали милиарди народни пари, които се полагат на всички, които са на територията на България.
6
4
Иполит Матвеич (преди 8 месеца)
Рейтинг: 197 | Одобрение: 57
Браво на хърватите! А пък ние, управлявани от крадливите гербаджийски ибрикчии, ще стоим навеки в листата на чакащите. Всевишният от Банкя трудно ще убеди западните лицемери, че заслужаваме да сме в Шенген. 
10
4
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 50396 | Одобрение: 19276
"Влизането в Шенген е основен приоритет и за България, която е член на ЕС отпреди Хърватия. Според мнозина страната ни отдавна е изпълнила необходимите критерии, но тя се още стои вън от тази зона. "-Е, това е голям шамар за "Буда" и неговата клика!Гняв То само с коленичане и близане не става....иска се и работа, ама ...нейсе. Нашия "Буда", като видя ,че гроздето е високо, се изказа умно ,че е кисело!!! :errm:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама