ЕС се превръща бързо в една държава

03.05.2022 / 14:01 20

Булфото

В исторически план всяка държава се формира на фона на външна заплаха често и след война.

Крайната цел на създаването на ЕС като европейски вариант на САЩ като работеща система за мир между държавите е напът да се сбъдне след руската атака над Украйна.

Евросъюзът започна да действа все по-координирано като една държава, каквато е крайната цел на създаването му.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като „изнудване“ хода на руския гигант „Газпром“ да спре доставките на някои европейски клиенти, но увери, че блокът работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Москва, предава Reuters, цитира Дарик.
 
Миналата седмица „Газпром“заяви, че е прекъснал доставките за Полша и България заради отказа за заплащане на синьото гориво в рубли. Това е най-тежкият отговор на Москва досега на санкциите, наложени от Запада заради конфликта в Украйна, припомня агенцията.
 
„Съобщението на „Газпром“, че едностранно спира доставката на газ до клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване“, подчерта Урсула фон дер Лайен.
 
„Това е неоправдано и неприемливо. И това още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“, допълни председателят на ЕК.
 
Фон дер Лайен бе категорична, че ЕС е подготвен за подобен сценарий и ще продължи работата си, за да гарантира алтернативни доставки на природен газ. Правилата на ЕС изискват от всички страни да имат план за действие при извънредни ситуации, за да се справят със сътресения в доставките на горивото. Газовото хранилище в ЕС в момента е запълнено на 32%.
 
Освен това ЕС работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Русия, каза Фон дер Лайен, а специалната координационна група на Блока от представители на националните правителства и газовата индустрия ще се срещне в сряда сутринта за заседание.
 
Министерството на климата на Полша заяви по-рано през деня, че енергийните доставки са сигурни и не е необходимо да се ограничава подаването за потребителите.
 
Брюксел потърси общ отговор от страните от ЕС на искането на Русия за плащания в рубли, след като през март президентът Владимир Путин издаде указ, с който предлага на купувачите на енергия да открият сметки в „Газпромбанк“, за да извършват плащания в евро или долари, които след това ще бъдат конвертирани в рубли.
 
Комисията каза, че компаниите трябва да продължат да плащат във валутата, договорена в договорите им с „Газпром“ - 97% от които са в евро или долари - и че плащането в рубли може да наруши санкциите срещу Русия.
 
Според анализатори проблемът с плащането в рубли рискува да разцепи единния фронт на Блока срещу Русия заради войната в Украйна, ако някои страни демонстрират готовност да плащат в рубли.
 
Освен това все още не е ясно дали компаниите, изпращащи евро на „Газпромбанк“ за конвертиране в рубли, са получили потвърждение, че техният депозит в евро ще отбележи приключването на транзакцията, както предложи ЕС.
 
„ЕС трябва колективно да откаже да играе играта на Русия“, призова енергиен експерт от Института „Жак Делор“, добавяйки, че ако една страна изпрати рубли, други може да последват примера й, за да се опитат да избегнат прекъсване на доставките.
 
„Най-големият риск, който виждам сега, е този от фрагментация на ЕС, в случай че някои купувачи се съобразят с искането на Русия, а други не“, отбеляза Симоне Талиапиетра, старши изследовател в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.
 
Европейските страни трябва да се съсредоточат върху спешни мерки за ограничаване на използването на газ, като например чрез намаляване на използването на отопление и климатици, за да запазят доставките преди настъпването на следващата зима, призовават още експерти.
 
Миналата седмица в интервю за германското издание BILD министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки призова за „повече решителност от Европа“, за да стане по-малко зависима от руските енергийни доставки, и предложи налагането на „наказателни мита“ върху вноса им в Общността.
 
„Ембарго само по себе си не е достатъчно. Трябва също да попречим на Путин да продава кървавия си петрол с отстъпки на други страни, например на Индия“, подчерта Моравецки, без обаче да посочва други конкретни държави.
 
В интервюто за BILD полският премиер призова и за въвеждането на наказателни мита на ЕС върху вноса от Русия.
 
„Полша ще подаде заявление до Европейската комисия за налагане на мита в размер от 25 до 35% върху руския петрол, природен газ и въглища“, обяви Моравецки. „Всеки, който се придържа към ембаргото, трябва да плаща за по-скъп втечнен природен газ или петрол от други източници. Това ще бъде справедливо, само ако вносът на руски енергийни носители е значително по-скъп“, категоричен бе министър-председателят на Полша.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
И сега, ако пак дойдат избори, а те със сигурност ще дойдат кой път ще хванем?
3
0
sn1p3r (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6660 | Одобрение: 770
Пра - тези като мен, гласували за Киру, гласувахме за новото, без да знаем какво точно е то. Защото ако бяхме гласували за старото, което познаваме, нямаше как да го обясним на децата си след време. Новото, което не се оказва точно каквото искахме, беше неизвестно. Едно неизвестно винаги има шанс да изцапа гащите или не. Всички останали вече ги бяха изцапали... някои от тях, много сериозно. Тааа... за дипломи, началства и прочие... не ми се пише.
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
4
0
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
Много си лабилен Мрачньо, сън не спиш с тези тролове, постоянно си в някакви филми... а те нещата са от ясни по ясни. Имам чувството, че годинките ти пречат да осъзнаеш някой неща, но това е нормално и ние отиваме на там лека полека.
0
8
Мракобес (преди 2 месеца)
Рейтинг: 46999 | Одобрение: 4044
Пра -лайнарче жалко , че ми изтриха коментара, На тебе няма какво да ти се каже друг освен ,че си гов-ньо, айде върви на май на та си! Гледай себе си и ти от кои си. И говори само за себе си - това ти го пиша за н-ти път! Не съм те упълномощил да говориш от мое име. Ама герберотъпите сте такива - все гледате да клеветите и да мятате лай на по хората. Абе много странно докато пишеше оня трол - тебе те нямаше. Дали няма връзка?
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
4
2
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
Кажи ве лайкаджия, още минуси ли искаш УхиленУхилен Мога да ти дам малко от моите, никой няма повече от мен УхиленУхиленУхилен Кажи сега за генерал Вазов, кой го обяви за враг на народа? Не са ли тези, на които се кланяш или по точно родителите им?
3
0
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 27472 | Одобрение: 4057
Това ще го повярвам , когато заплатите и пенсиите в БГ, станат като тези в Люксембург!Гняв
Марио Кроненберг
1
5
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
И как така умни и начетени хора с опит в живота се хванахте на лъжите на тези елементарни създания? Гласувахте доверие на хора с 2 реда биография и нищо друго... Защо като си толкова начетен не можа да предвидиш или да прочетеш, за какви хора гласуваш, а за мен какви ли неща не изписа без нищо да знаеш?? Не знам в кой бранш си работил, но в моя бранш, няма как да вземеш диплома и да си по наясно от стария работник във фирмата. Няма как без практика и стаж да станеш началник или  управител на фирмата, само защото имаш диплома не стига. простоКиро не знае пътя до парламента, вие го сложихте цяла държава да управлява.УхиленУхилен С какъв акъл бе човек... Колкото и да мразиш Бойко, ще ти кажа едно от мен, няма друг вариант в момента освен герб и Бойко, за по малкото зло ;) Алтернативата не я виждам дори в зародиш, така че има да чакате новия месия още дълго време...Така че или Боко или ей такива лъжливи джендъри като новите ще ви управляват, избирайте...
7
0
sn1p3r (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6660 | Одобрение: 770
ЕС отдавна е намразен...... още от квотите..... Има как. Откакто започна всичко, винаги се питам, защо прозападните се опитват да наложат своята гледна точка за правилна... а не приемат, че има други хора, които мислят по различен начин. к0р за нато, които оставиха сума ти народ да бъде избит
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
0
7
Джавелин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 887 | Одобрение: -1038
снпр ако си свидетел на това което правеха феодалите на Боко няма как да си за Путин защото това е същия кремълски модел приложен в условия на ЕС като тумор чиято цел е да го разяде отвътре в най-слабите части като България. и най-сладкото за Путя е че хората намразват ЕС мислейки си че Путинската креатура Бойко е евроориентиран а той подлога на Путя мека китка, която си мисли че при война може да е едновременно от двете страни. няма как да си полубременен
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
7
0
sn1p3r (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6660 | Одобрение: 770
Пра - много по близко съм до политиката от колкото можеш да си представиш ;) Имам достатъчно изчетена литература по въпроса и няколко примера в живота по темата, дори малко трудов стаж, но това е друго направление. Изборите при нас винаги са се свеждали до избор на по-малкото зло. Тъй като някои от партиите са ми далечни, към други имам резерви, за трети гласувах преди това си избрах Кирчу. От Кирчу исках да оправя иконимиката, а не външната политика. За мое съжаление не стана така. Джавелин - аз съм от тези, които са свидели с очите си, какво правят местните феодали на Боко... тъй че - бЕгай у лево да целуваш същия пол.
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
0
5
Джавелин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 887 | Одобрение: -1038
Пра, аз бях и винаги ще съм против Бойко, защото ми напомня на Путин. "Не съм русофоб, аз съм тиранофоб", Захари Стоянов
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
1
3
Чичкото (преди 2 месеца)
Рейтинг: 79958 | Одобрение: -372
Пешо да си довърша мисълта Във Виница имаше страхотна фурна Опашка имаше за кляб В магазина имаше опашки и всичко беше с КУПОНИ Децата ми малки Спаси ме това че рабоитейки в МОРСКО УЧИЛИЩЕ НОСЕХ В БЪЛГАРИЯ ВЕРО ПРАХ ЗА ПРАНЕ И ДОРИ ТОПАЛЕТНА ХАРТИЯ Помниш ли ги тези времена Нямаше дори гвоздеи в стария магазин до канала И сега имам приятели там Г
Истината преди всичко
2
4
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
Снайпер, от километри си личи колко си далеч от политиката. Само най големите глупаци са се вързали на продължаваме педерастията, сега да ви е за урок и другия път да мислите преди да гласувате, не само да пишете тъпи коментари...
6
2
Пешо от Виница (преди 2 месеца)
Рейтинг: 87246 | Одобрение: 28611
Уж една държава пък:„Най-големият риск, който виждам сега, е този от фрагментация на ЕС, в случай че някои купувачи се съобразят с искането на Русия, а други не“, отбеляза Симоне Талиапиетра . Когато някои ядат свинско , а други само боб, дали е еднакво? И наш Кирчо,не си вижда наакания дирник, ама и той отпреде се пъчи-"На гол тумбак и той запасал чифте пищофи". Голема работа е нашто просто! Голема!!!
1
7
Джавелин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 887 | Одобрение: -1038
а твоят случай го знам. ти си от тези дето просто мразеха "мутрата" Боко от завист към чекмеджетата. иначе нямате една демократична костица 
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
7
1
sn1p3r (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6660 | Одобрение: 770
Аз съм антигерб - гласувах за Киро. Не съм съгласен с външната му политика. И съм за Путин. Странно разбиране за една държава... с толкова много контрасти.
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
1
2
Чичкото (преди 2 месеца)
Рейтинг: 79958 | Одобрение: -372
Вярно е ЕС стана една държава Както нашата В столицата и големите градове разбирай държави се ядва но в покрайнините тоест малките държави не е толкова розово положението Както всяка голяма и щастлива държава има хора които обществото се старае да забелязва Нашата е една от тези зони Р
Истината преди всичко
3
6
Джавелин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 887 | Одобрение: -1038
абе Пра, прави впечатление че всички гербери станахте за Путин. Това нареждане ли е на Бойко или отвътре ви идва? 
„Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския“
2
6
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48496 | Одобрение: -27119
Изгубени червени душици като теб нямат право да споменават или да пишат името  на хора като Иван Вазов!!! Чу ли ве враг на народа с ник Мракобес... лайкаджия, ревящ за плюсчета...
2
8
Мракобес (преди 2 месеца)
Рейтинг: 46999 | Одобрение: 4044
Ей, кой сте лайнарчетата, дето слагате минуси на цитати от Иван Вазов? Тролове такива - даже не четете какво е писано, нали? Петел - няма ли да изтриете мършите? "И мой дълг е в края на моя жизнен път, поради голямата вяра, която имам в бъдещето, да извикам на моя народ: "Не се отчайвай! Вярвай! Работи в братски сговор, със съединени сили! И уверен в несъмнения успех, аз извиквам с всичката мощ на вярата си и любовта си: Да живее българският народ, да живее България!"Иван Вазов
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама