Eмил Димитров: В следващите две години ще има вода за цялото Черноморие

05.04.2021 / 21:11 8

Снимка Булфото

Министър Емил Димитров изрази оптимизъм за водата по родното Черноморие. В следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Бургас, след като вчера беше направена проверка на готовността на язовирните съоръжения за провеждане на висока вълна, а днес при пълен язовир бяха изпробвани облекчителните съоръжения, главен изпускател и преливник на яз. "Камчия".

,Всичко е изправно и функционира правилно, язовир "Камчия" е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир "Георги Трайков" (яз. "Цонево"), увери министърът. Той посочи, че с водата от яз. "Камчия" ще се увеличи обемът на язовир "Георги Трайков", за да може тя да използва за цялата промишленост на Девня.

Министър Димитров направи обход и на реките в района, за да провери проводимостта на коритата и готовността на речните легла да поемат очаквания приток.

Имаме в планините много сняг, той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. Много от тях не са почистени, било поради липса на средства, било поради немарливост, каза Емил Димитров. Инспектирана беше и деривация "Китка", която разделя водата за Бургас и Варна.

С изпълнителния директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев министър Емил Димитров посети и язовирите "Ахелой" и "Порой", за да проверят ремонта на водовземните кули. На яз. „Порой“ се извършва много голям ремонт на стената, която беше компрометирана в годините.

,,Искаме с години напред гражданите на Бургас да имат добър резервоар, в който общо от двата язовира да имат необходимото количество вода, което употребява град Бургас за една година освен от яз. "Камчия", извън яз. "Ясна поляна". Да имате възможност от няколко язовира да използвате вода и да я резервирате за много дълъг период, защото до този момент Бургас нямаше такива резервоари, освен тези над града, които са  съвсем малки'', обясни Димитров. 

Според него всичко върви по графиците, които са дадени.

Когато нямаше вода, бяхме притеснени, че ще има вода само до юли-август и искахме да използваме тези два язовира, за да има вода до края на годината. В момента имаме вода повече отколкото трябва, яз. "Камчия" е пълен и прелива. Сега ще дадем възможност на строителите спокойно да свършват ремонта, да спадне малко язовирът, за да може да се почисти цялата стена и да се ремонтира както искат проектантите и инженерите, каза още министърът.

Той заяви, че не искал да се използва въпросът с язовирите за политически цели по никакъв начин. Министър Димитров припомни, че не участва в изборите, не е в листи, защото е поел ангажимент да се грижи за язовирите.

,,Още поне месец ще трябва да внимаваме, защото имаме в планините много сняг и той трябва да премине през язовирите, но без да създаде проблеми по реките. И в следващите 30 дни ще трябва да изпълня ангажимента, който съм поел към премиера, и затова не участвах в изборите'', посочи министъръ и добави, че язовирите са с 65% по-пълни от преди.

Разбира се, природата беше изключително благосклонна, най-вече към Черноморието, но и ние взехме мерки, като намалихме всички загуби и спряхме няколко ВЕЦ-а, категоричен беше Емил Димитров.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 27457 | Одобрение: 6387
Интересна логика и заключения, на индивиди с липса на сиво вещество, управлявани от простащина с безогледни кражби и нарцисизъм. Ако това е пример за подражание и "пътеводна светлина" за последователите му, то няма как по друг начин да се нарекат, освен като неопределени елементарни същества.  
2
1
12321 (преди 1 месец)
Рейтинг: 18504 | Одобрение: 5264
LM, не се радвай. Все повече пречиствателни станции ще се строят. Всички изпражнения сте до там... Язовир, езеро и море няма да видиш...
1
4
LM (преди 1 месец)
Рейтинг: 8937 | Одобрение: -7323
Толкова са ви рехави малките мозъчета, че няма накъде повече. Слезте на земята най-сетне ве. Пишман от такива лековерни като вас. Едно е да се надяваш за нещо по-добро, а съвсем друго е глупавата ви вяра в това. Не и по този начин, не и с тези хора, не и с такъв народ. ГЕРБ са най-добрият избор от всички досега. Сами ще се убедите след време, но ще е късно.
1
0
милен (преди 1 месец)
Рейтинг: 18630 | Одобрение: 2400
 Десетки язовири се използват от изроди от ДС и преди няколко години ги държаха пълни, чак до скъсване на неподдържаните язовирни стени, за да могат да развъждат, колкото си може повече риба а от няколко години, след като увеличиха цената на възобновяемите източници на ел. енергия, започнаха да ги източват стремглаво за да произвеждат скъпа електроенергия, Гинка, смърт за минетчиите, които забогатяват за сметка на бедните сънародници, и ще гласувам за всеки който в предизборната си кампания, каже че мога да опердаша всеки полюцай, който откаже да раследва измами, наркопласьри и сводници.
2
0
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 27457 | Одобрение: 6387
Важното е оценените малоумници да са доволни Усмивка, макар и всякакъв вид разсъждения да са им като химера Усмивка. Живи здрави да са "оценените" Усмивка.
0
6
LM (преди 1 месец)
Рейтинг: 8937 | Одобрение: -7323
Неоценените умници, се опитват да разсъждават. Нидейти ва.
4
4
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 27457 | Одобрение: 6387
И не благодарение на тебе Емко, нали знаеш, а въпреки теб и благодетеля ти, тиквата.
3
3
Снайпер (преди 1 месец)
Рейтинг: 11171 | Одобрение: 3536
ГЕРБ падна и черната магия се вдигна. Злото умира. Жива вода текна в язовирите. 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама