EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

21.06.2019 / 14:29 7

Източник "Фокус", снимка Булфото

Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандаидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv.

Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.

Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.

„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.

В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.

Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.

„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.

Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:

„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.

„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.

Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EURACTIV, като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.

Президентът Пендаровски намекна и в интервюто, че признаването на Делчев като българин е червена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.

Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори:

„Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те [Скопие] могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това [да продължи]. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
38
38
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21268 | Одобрение: 618
- ,,.. Ааайде холъм от гагаузи съвети за МакЕдонско не щем ! ....   " - milan_gl    ----------- Една от най-характерните черти на глупака е, че съвет/акъл не иска от никого, ...... но иначе е много щедър да раздава. Ухилен
9
6
555 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1456 | Одобрение: 241
И те се стреснахА и ......... Кой те приема насериозно бе,др.Борисов!? Карикаритурни герои сте всичките съвременни политици в България.
15
7
Гунчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1087 | Одобрение: 327
Не е въпросът само в Георги(Гоце) Делчев или в Дамян(Даме) Груев, или дори в същността на ВМРО и българските освободителни движения. Не е въпросът и в това, че според византийската административна система днешна Сев.Македония е тема(област) България, а нашите днешни земи са в Мизия(Сев.Б-ия) и Долна Скития(Добруджа), плюс Влахия(Румъния). Затова бълг.царе се именували такива на мизи, българи и власи-справка Хрониките на Ст.Цанев,т.1.Въпросът е в тоталната ненавист, която доскорошните "антични" изпитват към България и всичко българско, изключенията са малко и от интерес. Като членове на ЕС няма да стъпват по земята, свободно ще си 'кършат" историята и по всеки въпрос ще гласуват със Сърбия. В това виждам основната заплаха за нас: възраждане на бивша, неприятелска Югославия в рамките на един разхлабен и неустойчив ЕС.
19
5
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37604 | Одобрение: 8004
Да не говорим, че Гоце Делчев дори не е роден на територията на днешна Македония. Че и истинското му име не е македонско.
25
3
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 65974 | Одобрение: 23334
Крайно време бе ,Борисов да спре да се прави ,че не вижда какво става!!! Преди да се правиш европеец/ обличайки  алафранга-сменяйки потурите/ БЪДИ БЪЛГАРИН!!!! Че те и кучетата във Виница разбраха,че "братчедите" от Северна Македония ни правят на абдали, сал Борисов ,чак сега се усети ,че го пързалят. Питам: Аджеба, ти идиот ли си или ти бе угодно да се правиш на абдал?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама