Европейските журналисти към българската прокуратура: Ролята на медиите не е да хвалят силните на деня, а обратното

08.08.2019 / 14:09 7

Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека, българското и европейското законодателство.


Всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор, не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура.

Като оставим настрана факта, че подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, искаме да обърнем внимание, че опитът да се накарат критичните медии да замълчат никак не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната.

В позиция от сряда, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заявява, че дебатът около избора на главен прокурор трябва да се води с “добронамерен тон” и “призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор”. Според прокурорите “това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет”.

Подобен призив показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата. Медиите неслучайно се определят като “куче пазач” на демокрацията. Едно демократично общество е невъзможно, както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти.

Подобно неразбиране не е допустимо за хора, призвани да защитават интересите на държавата и нейните граждани, но заблуждението на членовете на Прокурорската колегия може да бъде обяснено донякъде с представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка една уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи, във връзка с кадровата политика в прокуратурата.

Категорично неприемливо е подобни напълно закономерни материали да предизвикват заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата.

Тъй като това е политика, налагана от заместник-главния прокурор Иван Гешев, подписал една от въпросните позиции на Прокуратурата на Република България, Асоциацията на европейските журналисти – България призовава членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да гарантират процедура, основана на състезателност.

За да увери прокуратурата в своята добронамереност, АЕЖ – България предлага да организира специални обучения за прокурори по медийна грамотност. Асоциацията е разработила специални модули, чрез които участниците се запознават с ролята на медиите, проверка на достоверността на информацията, разбиране на начина на журналистическата работа с източници и т.н. Смятаме, че това знание ще бъдe полезно за представители на Прокуратурата на Република България и сме готови да го споделим с тях, в името на обществения интерес.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 35862 | Одобрение: 15337
До "Наблюдател": Съгласен!Усмивка
7
10
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 11439 | Одобрение: -886
Малко хумор от едно време, натрапчиво приличащ на сега :wassat: : -" Добър журналист е тоя, който пише не това което се говори в обществото, а това, което трябва (разбирай Партията).“ - Т.Живков   :blink: ----  Казвам ти дъще, сещай се снахо.:errm: Изводите, всеки сам за себе си.8-)
24
8
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188942 | Одобрение: 34692
Хубаво се сетиш, ама извън контекста. Куцат ти причинно-следствените връзки.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
3
3
морето (преди 3 месеца)
Рейтинг: 449 | Одобрение: 109
Ай какви близачи като нексуса имаме.Като се сетя как искаше журналистите вместо да разобличават ,да дават решения Усмивка
4
3
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 35862 | Одобрение: 15337
"Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции,"-И защо ли така? Защо в техните хвалебствия  за Богопомазаните няма и нито дума, нито мисъл, нито намек за тези милиони нашенци, които избягаха. Нито за онези огромни проценти, зад които се крият хора, живеещи на прага на бедността в собствената си държава. За корупцията, за олигархията, за узурпацията на свободата, за „нашите и вашите”, за подигравката с този окаян народ, който тръгна да търси други свои родини къде ли не. Нищо за тях. Гняв
11
5
Варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 66555 | Одобрение: 34670
Журналистите, които хвалят и ближат частите на крадците на деня т.е. управляващите мутрополитици мръсници, ги приравнявам до Нексус. Т.е. безгръбначна безполезна амеба
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
19
17
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 188942 | Одобрение: 34692
Ай, ай! Какви "журналисти" имаме само! като се сетя за комунягата Бакалов с цайсите, Пончева и други подобни жълто-комунистически парцаливи медии, направо тръпки ме побиват!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама