Евростат: Минималната заплата е под 700 евро на изток и над 1500 евро на северозапад. България е най-зле

05.02.2021 / 20:14 27

Снимка: Pexels

Месечната минимална заплата е под 700 евро на изток и над 1500 евро на северозапад. Това сочат данни на Евростат за възнагражденията в страните от Европейския съюз.

Към 1 януари 2021 година от общо 27 страни членки на ЕС 21 имат минимална работна заплата на национално равнище. Само Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат, пише БТА.

Страните с национална минимална заплата могат да бъдат разпредлени в три основни групи по размер, изчислен в евро.

През януари 10 източноеропейски държави имат минимална заплата под 700 евро на месец: България (332 евро), Унгария (442 евро), Румъния (458 евро), Латвия (500 евро), Хърватия (563 евро), Чехия (579 евро), Естония (584 евро), Полша (614 евро), Словакия (623 евро) и Литва (642 евро). В пет страни членки, разположени предимно на юг, размерът варира между 700 евро и малко над 1000 евро месечно: Гърция (758 евро), Португалия (776 евро), Малта (785 евро), Словения (1024 евро) и Испания (1108 евро).

В останалите шест държави - на запад и на север, минималната заплата е над 1500 евро на месец: Франция (1555 евро), Германия (1614 евро), Белгия (1626 евро), Нидерландия (1685 евро), Ирландия (1724 евро) и Люксембург (2202 евро). За сравнение федералната минимална заплата в САЩ възлиза на 1024 евро за януари 2021 година. Разликите са по-малки при изглаждане на ценовите различия, уточнява Евростат.

След елиминиране на различията в ценовите равнища, минималната заплата варира от 623 месечно в стандарт на покупателната способност в България до 1668 в Люксембург. Това означава, че най-високата е с 2,7 пъти над най-ниската.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
LM (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7322 | Одобрение: -5903
Парти, Кое е по лошото? Родителите ти да са били комунисти? Да си бивш комунист, но с променени възгледи, или да си социалист с комунистически възгледи? Колкото са в ГЕРБ комунистите, толкова и в БСП, но в БСП са с крайно леви убеждения според мен, а тези от ГЕРБ, не. Вашият модел на управление не ми допада. И не съм уфсъ, само лекинко за пред ората.Сред симпатизантите на БСП 28% са с основно образование, 51% със средно и 21% с висше. При симпатизантите на ГЕРБ, само 9% са с основно образование, 59% са със средно и 31% са с висше образование. Малките населени места, както и възрастните хора, са по-голямата част от електората на БСП. Докато при ГЕРБ е обратното, те получават подкрепа от младите и от хората в по-големите градове. 
0
5
LM (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7322 | Одобрение: -5903
Всички бивши социалистически «опортюнисти», «ренегати», «ревизионисти» и «предатели» сега са параванът, зад който БСП-БКП се мъчи да спаси репутацията си от бездънната си икономическа тъпотия, продължила десетки години. Тази партия днес дава мило и драго да мине за социалистическа или социалдемократическа. Те използват всяка фото-възможност, която ги представя за нещо като социалисти.
2
1
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
„… Да ти кажа ли правичката? - И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“.....Бай Бойко при Иречека....Следва Бай Бойко в банята....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
3
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
От свалянето на Тодор Живков насам само такива има, докато не се появи Бойко, за сега има надежда, малка, но я има. Ако го няма Бойко, кой ще е?? Една партия ми кажи поне да ме залъжеш като балама.
1
3
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
Ами като нямат общо с тези от едно време, да гледат герб как управлява...
2
2
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
Малко ли пъти съм ти казвал, че съм против нато, сащ, ес, русия, турция, китай, аман от империи и претенции. А това за заплатите ти го казах, защото го има в статистиката и се вижда колко е ръста в заплатите. Леви или десни, всичките си правят схеми, няма от къде да дойдат читави, все ще се краде, но поне сега се прави нещо, а преди беше бойно поле и не се даваха пари за нищо.
1
3
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
Партизанин, усвояването на пари от правителството на сергей, завърши със спрени фондове и блокиране на парите от ес. Върни лентата със заплатите от 2000г до 2009г, ще видиш същия ръст като при Бойко, без много голяма разлика, но преди нямаше световна криза, а Бойко управлява от началото на тая криза и въпреки това успя да направи ръст в заплатите както е било преди кризата и освен това почти всичко е ремонтирано, а преди нямаше кой да премете улиците и градинките.  Милене, ходи ги говори тези на ТИМ, не на мен. Те бяха главните акционери, те искаха да затварят производството още 2005г, но както виждаш още работим.
2
3
kaka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23553 | Одобрение: 3508
Да Крис за пореден път си прав и мислех да го напиша ,ное много дълго за обяснение.Има начално и средно образувание или поне гуглето, но на  невежите не познаващи историята на света мислят само кой от къде откраданл някакви пари и за това сега дава високи заплати! Тъпо та тъпо! По тази ,,ПраБългарска"-логика всички  държави са имали по нещо краднато и за това сега са добре,а ние на три морета и след това 500години+45комунизъм и 30 пак комунизъм и накрая нищо! Странна държава сме със странни хора.
4
0
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
ПРА....пак подкара БСПто....А Испания е била завзета от бербери, араби, мароканци и основно маври, каквото и да значат тези понятия и сходството между тях в 711 година и 800 години внасят своя, до голяма степен може да се каже положителен принос в Европейската култура.....Да, различно е било, като сметнем, че турците ни върнаха назад и е факт.....След признания на някои специалисти, Ренесанса започва първо в България, а не в Италия, но малоумните чалми правят от нашите храмове и крепости вар, да си боядисват скапаните конаци....Еееее , освен другото може да се каже, че е било лош късмет.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
4
LM (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7322 | Одобрение: -5903
Шумкар, това в първия ти пост, дългото, това са твои съждения, а не факти, нали. Наредил си някакво пъзелче нашия, и си мисли, че го е подредил правилно. Ти и Унгарците явно имате доста остър ум, щом никой не е видял, това което виждате вие.-----Преди 89-та година българите бяхме по-свободни да избираме управниците си от сега---- По голяма глупост не бях чувал. 
2
2
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18247 | Одобрение: 2367
 СраЦиганино, не се престувай и не се прави на "честната Гуна от Ляхово", знам че всички робовладелци треперят за това, робите да не се събудят от вечният си сън и да са постоянно в депресия от ниските заплати и големите сметки и кредитите с големи лихви и когато влезеш в лъскавият си офис на центъра на Варна, погледни се в огледалото и се запитай, колко Души остави бедни, за да пристигнеш в офиса си с новата кола.
1
2
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
А ти защо работиш там, при такъв работодател? Доволен ли си от заплатата, че търпиш всичко това? 
3
2
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18247 | Одобрение: 2367
 Преди 3-4 години, когато обработвах детайли на страничен човек, не от цеха където работя, той ми плащаше по 15-20 лева на два- три дена и робовладелското изчадие видяло на камерите в помещението, че вземам някакви пари и ме пита колко пари ти даде, аз естествено го излъгах яко и му казах че за толкова много работа, която съм свършил ми плаща по 50-сетина лева и изчадието гневно тропна с крак по земята и изчезна, а след 1-2 дена, когато дойде този човек да му обработвам детайлите, дойде и изметът робовладелски и каза ядосан на човека който носеше детайлите, никакви пари няма да му даваш, по късно разбрах че робовладелското изчадие се радва да ни държи всички трудолюбиви работници в депресия от заплащането на неуморният ни труд, за това смятам че след 10-сетина години моите и всички други деца на такива като мен ще тръгнат да търсят не справедливост от такива изчадия, а възмездие за неизживяното си детство, след като на родителите им не са плащали по 2-3000 лева заплати, а са им крадяли труда и са ги принуждавали да плащат големи сметки и данъци, за да им измъкнат и жълтите стотинки от джобовете и да ги принудят да вземат кредити с големи лихви за най необходими неща.
1
4
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
Лелче, Испания е имала колонии, а ние 500г робство, слизай на земята стига летя с тази метла, България е зависима от както са я обявили за независима... а най голяма вина за това, че сме зле имат твоите любимци от бсп.
2
1
kaka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23553 | Одобрение: 3508
Да за Испания е вярно,а защо казвате само заплата ? Хората имат и 13-та заплата и купища финасови облаги,за самотни родители,за безработни,за на 52 и 55 годишни и т.н и т.н.. Пари които не са 24 лева дадени и после да са та отрепали от проверки и купища документи и после да ти ги вземат обратно тези 24 лева.
1
4
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23741 | Одобрение: -8519
Браво ас, точно така, заслужават похвали, ако бяха вашите хора от бсп бяха на власт, положението щеше да е трагично, както беше в края на Станишевото време, нищо че нямаше световна криза в България ние пак бяхме зле.
0
1
Мракобес (преди 2 месеца)
Рейтинг: 16580 | Одобрение: 3170
Петел!!!! Оправете си заглавието, бре! Какво е това залата?!?!? ееее
МУТРИ ВЪН!
2
0
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 61254 | Одобрение: 16044
БРАВО БОИКО БРАВО ГЕРБ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама