Фирмата, която се грижи за боклука на Варна, е глобена със 116 хиляди лева

04.07.2022 / 16:18 5

Снимка читател на "Петел"

Неприятна новина за фирмата, която събира боклука в морската столица.

Глоби в размер на малко над 116 хил. лева са наложени от началото на годината на дружеството „ЗМБГ“ АД, което се грижи за сметопочистването във Варна. Това съобщи шефът на общинската дирекция по екология Тодор Колев по време на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общински съвет, предаде репортер на Moreto.net. Санкциите са заради неизпълнение на договора и нарушения.

По думите на Колев налагането на парични глоби на фирмата само по себе си няма как да доведе до особен резултат. Смята, че до голяма степен ситуацията с боклука във Варна се дължи на самосъзнанието на хората.

Председателят на комисията Христо Атанасов заяви, че до него са постъпили редица сигнали, свързани с боклука в града.

„За съжаление липсва стиковане между камиона, който взима съдовете и ги изпразва и помощното камионче, което минава след това да обере боклуците покрай контейнерите. Има и един огромен проблем свързан с нашето самосъзнаение. Вече при няколко проверки се установява, че се оставят отпадъци край съда при положение, че вътре е празен. За съжаление контейнерите нямат уред, който да отчита кога е пълен съдът. Камионите пък имат GPS, но на съда няма, за да може да бъде отчетено, че е взет“, коментира общинският съветник.

Екологът на сметопочистващата фирма Ирена Петкова посочи, че вече е въведена заповед към шофьорите на машините да се движат с общ работник, тъй като малките камиончета нямат голям капацитет и след всяко напълване трябва да отидат до депото във Въглен.

„Минатият маршрут от камионите не означава, че няма пропуски по него. В съдовете няма GPS, но има възможност за монтиране на датчици. Ориентир дали дадена машина си е свършила работата е времето, което прекарва на съответна точка. Обикновено то е около 3 минути. При установяване на пропуски се съставя протокол и се праща на фирмата, която има два часа да ги отстрани. В противен случай не се заплаща съответната услуга“, каза още Колев.


Шефът на общинската дирекция припомни, че по договор цялата подмяна на сметопочистващата система трябва да отнеме около 18-19 месеца. Вече е минала година. Разположени са над 5000 нови съда. Не е ясно обаче кога ще бъдат подменени малките тротоарни кошчета, които са в плачевно състояние на много места в града. По думите на еколога на фирмата цената им значително е нараснала през последните месеци, което води до затруднения. Освен това доставката им се чака от друга държава.

Съветниците коментираха още неефективното разпределение на контейнерите, като на места с няколко къщи има по няколко съда, а на други с няколко блока има по едва един казан. За проблема признаха и от администрацията. Посочиха, че подобни въпроси се решават в процеса на работа, защото невинаги могат да предвидят правилно обема, който е необходим.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
милен (преди 9 месеца)
Рейтинг: 27808 | Одобрение: 3728
  От боклуците ще се отървем само когато ги хвърлим в морето с бетонно блокче на краката.
2
2
ПраБългарин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 56626 | Одобрение: -27489
Лятото винаги е така, защото фирмите обслужващи града, трябва да почистват и курортите, а липсва техника и хора, и за това на места става натрупване на боклук... 
4
0
Dooobre!!! (преди 9 месеца)
Рейтинг: 13671 | Одобрение: 5511
KRISTINCHO, щото ГЕРБ са най-големите боклуци, затова е чудото. Що не се запиташ примерно как така софийска фирма събира боклука във Варна? Как така собственикът на фирмата е австрийска компания и кой стои зад нея?! Кои са членовете на "Съвета на директорите" й и с какво и с кого са свързани?     Като паяци са оплели всичко в страната. Още от времената на създаването на мафията е известно, че най-печелившия бизнес в големите градове е "ЧИСТОТАТА"!   Иска ми се да можеш сам да си направиш изводите.
Да живей България!
0
0
Янка Димовски (преди 9 месеца)
Рейтинг: 2101 | Одобрение: 376
При нас минават 3 пъти на ден,като е излишно!Един път е достатъчно!Проблема  на повечето места е,че боклука е извън казаните и никой не го прибира!Казаните понякога са сложени така,че човек трябва да влезе в тревната площ или в калта,за да настъпи педала,за да се отвори капака...и за това просто го оставят до казаните!Да не говрим,че клошарите намериха начин да оставят капака отворен ,докато вадят боклука навън...
4
9
KRISTINCHO (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21645 | Одобрение: -4990
Когато на власт бяха ГЕРБ, такова чудо с боклука не съм виждал. 
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама