ГЕРБ построиха във Варна "златни тоалетни" за 12 хиляди евро на квадратен метър

28.10.2020 / 09:54 13

Снимка "Петел"

Странно е, че кметът на Варна Иван Портних все още не е пуснал традиционните снимки с дрон във Фейсбук на трите златни тоалетни по 12 хиляди евро на квадратен метър, които е построил във Варна. 

Община Варна последва примера на София и обзаведе Морската градина с три "златни" тоалетни. Те са автоматични и самопочистващи се. Общата им цена е 343 000 лв, разкрива Спас Спасов в "Дневник"

Това установи проверка на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. При положение че всяка от тоалетните заема около 5 кв.м, това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър "до ключ".

Първи темата поде "Петел", но от общината не отговориха на въпросите ни за цената на тоалетните.

Трите тоалетни са изградени по проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна" на стойност 34.4 млн. лв. Над 25.2 млн. лв. от тях са от безвъзмездно финансиране по програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. на Европейския съюз. С тях са доставени един единичен и друг - двоен модул, които са монтирани в различни части на Морската градина. Въпреки че според общинската документация тоалетните са били въведени в експлоатация още в края на октомври м.г., две от тях заработиха едва преди месец. Третата не работи и в момента, а от местната администрация упорито отказват информация за причините.

Както в София, така и във Варна съоръженията са доставени от компанията "Екотой". Според отговорите на въпроси, изпратени до местната администрация в морската столица, единичната автоматична и самопочистваща се тоалетна струва 121 560 лв. с ДДС, а двойната 221 220 лв. с ДДС. Така общата им цена става близо 343 хил. лв.

Трите тоалетни, монтирани във Варна, са напълно идентични с тези пред НДК и в градинката пред "Кристал" в столицата. Според гражданското сдружение "Спаси София" всяка от тях заема площ от около 5 кв.м. Това означава, че заедно с цената за монтажа един кв.м от варненските тоалетни излиза около 23 хил. лв. или около 12 хил. евро. Справка с офертите на няколко компании за търговия с недвижими имоти показва, че в момента цената на най-луксозното строителство в града е около 3-3.5 хил. евро на кв.м "до ключ". В тази цена със сигурност влиза и поне една луксозно изпълнена тоалетна.

Цялата тема четете ТУКПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 107190 | Одобрение: 19775
интересно как всичко построено от герб ни излиза златно и се разваля за година две.
3
1
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
 -"не ревете вие си ги избрахте,..." Горан   ----- Грешиш колега, не всички, .... не всички.8-) С "уважение" за съвестните гербаджии подали гласът си за Портних (ГЕРБ), така решили, така направили. НО!!!, ...... с неуважение за всички мангали и "корпоративно" принудени/купени варналии.:dizzy:Гняв Аз не съм гласувал за Портних -ГЕРБ и имам поне правото да негодувам пред очевАдните далавери и кражби. :'(
4
1
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9865 | Одобрение: -3780
не ревете вие си ги избрахте, и тази година хелоуин се отменя защото тиквата е болна
да ама не
5
0
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15274 | Одобрение: 7224
Вече 10г българското население играе в филма "Секс, лъжи и кражби". Играе от страната на булката - ежедневно го клатят, лъжат и крадат. На другия ден простото робско население отново се е омазало отвсякъде с вазелин и покорно си чака реда. Филмът е продуциран от ГЕРБ, които освен това са сценаристи и изпълняващи главната роля от правилната страна.
4
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 52032 | Одобрение: 6372
Те не са скъпи ,просто надписаното и откраднатото е много както всичко направено от гроб и цар бройко,а за качеството няма да говорим пъла бутафория.След месец ще почнат да падат дръжките,после плочките полсле ще пропадне пода и накрая ще излезе че хората са диваци депо го експлоатират.Познато нали? за това ОСТАВКА ВЕДНАГА!!!
5
1
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
Аз предлагам и паметна плоча да се сложи : - Построено от ГЕРБ (Портних) в лето 2020г в ползу роду.Усмивка  Че то "Хидрострой"  по-евнко щеше да ги построи, че и шадраванче с рибки отпред щяха да направят. Усмивка  
6
0
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15274 | Одобрение: 7224
КрАжба колко може и т'ва е. Това трябва да е слогана на герб. ..... Населението спи, а някой краде............
7
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Добрин Митев го осъдиха на 5 години затвор че разрешил надстрояване на общински имот. Тез тука разсипаха града и завлякоха милиарди и простото герберско стадото вика "Няма алтернтива". 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
7
0
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15842 | Одобрение: 2267
В затвора Ще е добре да почиства тоалетни кмета
10
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Браво Кмете. Със Златния кенеф в Морската ще те запомни Варна. Клозета на Портних! Превърна целият град в кенеф
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
8
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 227847 | Одобрение: 21537
Ако можеше да ти измие и подсуши дупарата цена нямаше да има.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
1
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Да ви пикая на скъпите кенефи, г-н кмете!Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама