Идва нова "Магнитска" буря към България! Байдън с нов спешен указ: Запор за всички лица, блокиращи интеграцията на Западните Балкани

09.06.2021 / 10:08 4

Кадър Пиксабей

Нова "Магнитска" буря се очертава в България.

Политиците, които спряха в последния момент интеграцията на Северна Македония и Албания, може да се окажат със запорирани активи от САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за разширяване на обхвата на спешните мерки в региона на Западните Балкани.

Оригиналната наредба е приета през 2001 г., както и критериите за налагане на санкции на САЩ за справяне с предизвикателства като корупцията и други действия, които пречат на ключови институции и международни споразумения.

В момента България реално блокира процеса по европейска интеграция на Северна Македония и Албания, припомня Медиапул.

Ветото бе наложено от правителството на Бойко Борисов, като основният натиск дойде от тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Българските власти са заподозряни и в сериозна корупция при предоставянето на български паспорти на граждани от Северна Македония, Албания и Сърбия. Държавната агенция за българите в чужбина дълги години бе в ресора на ВМРО, a нейният бивш шеф Петър Харалампиев бе санкциониран по закона "Магнитски".

Изпълнителната заповед на Байдън е толкова широка в своето приложно поле, че на практика заплашва всеки, които пречи под някаква форма на европейската интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционни афери.

Замразяване на активи ще налага на всеки, който пряк извършител  съучастник “в действия или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани“. В това число са засегнати “политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Западните Балкани“

САЩ ще налагат санкции за подкопаване на изпълнението на множеството споразумнения и международни договори, свързани с региона. В това число влизат Преспанското споразумение от 2018 г ., Охридското рамково споразумение от 2001 г , Дейтънското споразумение и други.

Запор на активи в САЩ ще се налага на хора, които участват пряко или непряко в корупция, свързана със Западните Балкани, включително корупция, свързана с правителство в Западните Балкани. Приема се, че корупцията може да е обвързана и с определен политически дневен ред.

Прякото последствие от налагането на санкциите ще е блокиране на имущество в САЩ, както и на всякакви сделки и имущество, свързани с лица, които имат връзка със САЩ.

 

Изпълнителната заповед на президента Байдън създава възможност за разширяването на санкциите към политици от региона, които са смятани от САЩ за заплаха за неговата стабилност.

С указа Байдън разпореди санкциониране на всяко лице, за което министерството на финансите, след консултация с Държавния департамент, установи, че е „отговорно или съучастник, пряко или косвено участва в дейности или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост“ във всяка област или държава в Западните Балкани и подкопава демократичните процеси и институции в региона. " Наказанията включват и отговорните за "сериозни нарушения на правата на човека" и участие в корупция в региона, включително присвояване на публични средства, отчуждаване на частна собственост за лична облага или за политически цели и подкуп. Според Белия дом регламентът предвижда и санкциониране на участници, участващи в „нарушения или дейности, които възпрепятстват или застрашават прилагането на всяко споразумение за регионална сигурност, мир, сътрудничество или взаимно признаване, рамка или механизъм, свързани със Западния Балканите.” Новият регламент обхваща също Споразумението от Преспа от 2018 г., както и Механизма на Международния наказателен съд, който е наследник на Трибунала в Хага, уточнява МИА.
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

9
5
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 234902 | Одобрение: 24667
Фките отговаряха на само 4 от 7 изисквания на МНО.....Въпреки, че до момента са произведени повече от 4 500 парчета и летят за повече от 20 държави, Ф-16 не го искат и в Щатите....Новият завод ще произвежда само за износ.....Според военни експерти за малкото българско небе Грипен е бил по-подходящ с възможности да каца навсякъде, а не само на джам писти, има възможност да сменя двигател за 2 часа, почти двойно по-евтин нальотен час, по-лесен за управление, възможност за бърза доставка на допълнително въоръжение и по мнение на руски водещи експерти е по-опасен за руските изтребители.....И накрая, Фката не е платена с промоция на далавера, дори напротив....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
3
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48619 | Одобрение: -916
Айде да видим! Дали ще са честни и коректни! Само дето тия, които подкопават са макетата! Насаждат омраза на етническа основа!!! 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
4
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7224 | Одобрение: -606
Колегата преди мен (...) ако ти си намерил някакви по-хубави самолети и са на промоция давай направо оферта на МО. Може и да изкараш някой лев от комисионна. Очевидно си експерт, щом изказваш такова мнение.
5
2
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21162 | Одобрение: 6377
А боко им купи смотаните самолети.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама