Има нещо гнило във Варна? Чуждите инвеститори заобикалят упорито Морската столица

14.06.2022 / 09:47 15

Кадър ФБ

Варненската икономика е застинала сякаш в миналия век и няма и намек за някакво развитие към бъдещето.

Анализ на "Капитал" сочи, че във Варна през последните години на практика няма нови големи инвестиции на зелено в промишлеността. От 2014 г. насам в региона няма създадено нито едно ново промишлено предприятие с над 100 служители - както с български, така и с чуждестранен капитал. В подобна среда трудно може да очакваме значителен ръст на работните места. Традиционно ръстът на заетостта, особено когато той върви в комбинация с ръст на производителността, става в среда, в която има оборот на работните места, предизвикан от появата на нови инвеститори.

Според последните данни заплатите в широко дефинирания сектор мехатроника и аутомотив са най-високи сред всички промишлени сектори във Варна. Регионът изпреварва други по ръст на производителност и заплатите в сектора - 12% средногодишно. Тази индустрия обаче все още е по-скоро клъстер от корабостроителни и кораборемонтни компании, чиито възможности за създаване на нова заетост изглеждат ограничени, с по-незабележимо присъствие на познатите от другите индустриални региони машиностроене и производства на автокомпоненти.

Целият анализ в https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/2022/06/11/4344011_chujdite_investitori_produljavat_da_zaobikaliat_varna/За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
ПраБългарин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 56575 | Одобрение: -27490
Не става Серж, хората са със стаж минимум 20г. не мога да ги оставя, 10 15 семейства няма да как се изнесат. Пък и като гледам на къде отиват нещата, нищо не се знае за напред как да рискува човек, като нищо от утре да сме в още по силна криза или пък във война ... :devil::devil::devil:
4
0
yana great (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3704 | Одобрение: 939
Планът Ран-ът е 200% изпълнен .През 90-те години на миналия век бяха унищожени най-големите предприятия и заводи в града.ДЕМОКРАЦИЯ ли? КО КАЗА?
2
0
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 88500 | Одобрение: 14715
Пра, Пловдив е много успешна перспектива! От Тракия нагоре, всичко вече е промишлен парк. Заслужава си да се замислиш и да поразпиташ!;)
2
3
Радостин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 77684 | Одобрение: -216
Има много гнило в ТИМарна.Инвеститорите ни подминават, защото това не отърва на ТИМ-купили са всичко и не пускат на  никого!!!
Всеки да си получи заслуженото !
2
12
Мракобес (преди 9 месеца)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Е, тука се опитват да го обърнат на място само за ибане и едене, алкохол и дро га - пълна помия и кенеф. И въпреки това, че няма предприятия - Варна има ръст на раковоболните. Макар че се изтикаха тежките производства извън Варна, все пак остана Девня, така че - от там се разчита на работни места. Но наистина е много интересно по пътищата трафика е до Велико Търново - после мъртвило. 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
6
1
Българ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 5105 | Одобрение: 1205
Путин идвай по-бързо, че няма време!
7
3
Сивия (преди 9 месеца)
Рейтинг: 9480 | Одобрение: 1080
Всяко зло за добро ...!!! Ако има инвеститори  ще се увеличи и популацията на изгладнелите гастролиращи цървули , и ще паркираме на два етажа ...!!!Ухилен
Яденето,е полезно за храносмилането !
10
7
Maralago (преди 9 месеца)
Рейтинг: 10703 | Одобрение: 1813
Серж  Не си прав. Малко ли работна ръка дават конкретно ТИМ? А чуждите инвестиции те са до време, след това все по рядко, няма и как да е друго яче. Не става въпрос само за Варна, в цялата страна спаднаха. Ти какво очакваш, България да се превърне в индустриален Китай?! И всъщност, да пикая на чуждите инвестиции у нас. Те не са истински инвестиции. Тук само и единствено да използват БГ гражданоте като роби, за евтина работна ръка. 80% чуждите инвестиции у нас представляват малки фабрики които работят на ишлеме, така не плащат данъци. Дори капитала им не е тук. А това не е е никаква инвестиция. 
⚠️ КИРИЛ ПЕТКОВ Е БЕЗСКРУПУЛЕН ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ⚠️
10
4
ПраБългарин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 56575 | Одобрение: -27490
Това са глупости, всеки производител иска да е сред производители, да има около него представители на всякакви други фирми, за части и консумативи. Ако има едно лесно да преместя фабриката в Пловдив или Стара Загора веднага бих го направил, защото там има всичко, а тука няма, и заплатите им са по ниски, магистрала имат, София е близо как да искат да правят заводи тука? 
10
1
desperado_07@abv.bg (преди 9 месеца)
Рейтинг: 6944 | Одобрение: 714
Като се огледам, около мен виждам само мъже с робошки. Само строители. Влизам в кварталния магазин бачкатори /строители/. Купуват 1/2 хляб, два кренвирша и майонеза. Отивам на бързата закуска на обяд. Пак същото. Само робошки. Не ,че имам нещо против тази прослойка, ВСЕКИ труд е достоен за уважение ама САМО това ли "върви" във Варна ? Чувам, че имало и IT специалисти ама те са невидими за окото. И много държавни и Общински чиновници. 
Не бъркайте добрината ми със слабост
8
1
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 88500 | Одобрение: 14715
Докато е собственост на ТИМ, така ще бъде...Болест
9
8
Maralago (преди 9 месеца)
Рейтинг: 10703 | Одобрение: 1813
 "Капитал"?! 😁😁😁 Ой, котьооо.... 
⚠️ КИРИЛ ПЕТКОВ Е БЕЗСКРУПУЛЕН ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ⚠️
10
5
Вин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3459 | Одобрение: -391
Сега ли "провидяха", че Варна си остана мафиотски анклав, разчиташ само на кръчми и хотели в които няма желаещи качествени клиенти, освен супер късия сезон! Извън централните пътища, с умряло пристанище, деиндустриализирана, презастроена, в транспортен хаос....!
9
2
Марио (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17515 | Одобрение: 3395
Цари феодализъм и е пълно с измекяри.Ангелче
7
9
kaka (преди 9 месеца)
Рейтинг: 57789 | Одобрение: 7284
Те чуждите инвеститори заобикалят и Колумбия и Меделин интересно защо?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама