История, оплескана с кал: Вижте грозните поражения по разкопките в центъра на Варна (снимки)

29.03.2015 / 13:50 7

фото Румен Сарандев

Археологическите находки в центъра на Варна тънат в кал. Срутването в изкопа по бул. „Княз Борис I” и последвалата ВиК авария са на път да предрешат съдбата на останките на древния Одесос, които бяха разкрити при реконструкцията на пешеходната зона във Варна. Както вече стана ясно, изкопаната делва, която се превърна в сензация и събра интереса на гражданите, е пукната в следствие на свличането.

Каква точно е причината да се повреди находката май вече няма толкова голямо значение – поражението е налице. За съжаление, щетите не се ограничават до тук. Пострадала от калта и водата, текла в изкопа, е и разкритата византийска порта от началото на VII век.

На места зидовете на крепостните стени, ограждали града в епохата, в която той променя името си от Одесос на Варна, са срутени, видя репортер на „Петел“.

След като векове наред те са били запазени в историческите пластове, сега разкриването им води и до разрушаването им. Уврежданията по археологическите находки на практика поставят под въпрос решението те да бъдат вплетени като атракции в проекта за новия пешеходен център на Варна.

Ако не се вземат спешни мерки за опазването на древните останки, твърде възможно е при следващия дъжд да не остане нищо, което да може да бъде показано като свидетелство за древната история на града.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
dudikoff (преди 5 години)
Рейтинг: 23 | Одобрение: 8
- Безсилието на правосъдието ще роди саморазправата ! .... на нищо не прилича -------- до кога ще продължава този хаос в тази скапана държава . ... грозните поражения по разкопките в центъра на Варна.
20
2
Dooobre!!! (преди 5 години)
Рейтинг: 7493 | Одобрение: 4308
Докато бюрократите се набутат, делвата, оцеляла векове наред под земята, ще се разпадне... защо досега не предприеха нищо да я извадят и приберат на сигурно място, докато се приключи с ремонтните дейности по булеварда?!?!!? Защото е много по-лесно “отговорните лица“ да се показват по медиите и да дрънкат врели-некипели, вместо да действат и да спасяват историческите ценности на града ни...
Да живей България!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама