Измислиха ново престъпление: 10 години затвор за споделено пътуване

28.10.2020 / 12:45 13

снимка Булфото

До десет години затвор и глоба до 15 000 лева грозят всички, които организират нерегламентиран обществен транспорт на хора. Това прие на второ четене Народното събрание по предложение на ГЕРБ, предаде флагман.бг.

От БСП скочиха, че това засяга и споделеното пътуване. От ГЕРБ обаче смятат, че това не касае споделеното пътуване, макар че в текста на закона няма ясно разграничение. 

Който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, гласи едната поправка в Наказаталния кодекс (НК).

Когато обаче деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване, или чрез използването на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от 5 до 15 хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния, приеха още депутатите.

Любопитен момент е, че поправката е предложена на второ четене от депутати от ГЕРБ, начело с Иглика Иванова-Събева, през заключителните разпоредби на промени в Кодекса за търговското корабоплаване.

Абсурдната ситуация предизвика остра реакция от страна на опозицията. Въпреки това управляващите в лицето на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП) защитиха изменението на НК и то мина с 84 „за“, 28 „против“ и 2 „въздържал се“. 

Опозицията обясниха, че така приетите поправки засягат и споделените пътувания. ГЕРБ и ОП обаче не се съгласиха.

Иван Иванов подчерта, че приетите наказания превишават дори тези за убийство и призова текстовете да бъдат оттеглени, но от властта не се вслушаха.

Иглика Събева отговори, че мерките били одобрени от транспортния бранш.

Явор Божанков от БСП пък обясни, че използването на НК за борба с нарушения е „ядрена бомба“, което в случая не е адекватно.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-  Малко ми е чужда тази тема, не съм водач на МПС.:unsure: Но да предположим хипотетично!, че пътувам с колата и на пътя ми маха една съблазнителна "млада"45-50 годишна стопаджийка.Усмивка Подсъдно ли ще е да я взема/кача в колата??? :wassat:
1
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 70396 | Одобрение: 9096
Парти,в грешка си...Поредна свобода отиде на кино.
4
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 90030 | Одобрение: 38805
Първо ще ви арестуват, а после в съда ще доказвате, че сте пътували споделено. Но бъдете спокойни. Една от най-мръсните опорки на ГЕРБ е "Като ви е изрядно всичко няма нужда да се притеснявате от проверки". Затова плащаме в Страсбург стотици милиони защото сте избрали хора с мозъци от комунизма, турското робство и крепостния средновековен феодализъм да консумира благата на демокрацията в ЕС и най-вече еврофондовете му. 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
5
1
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 46767 | Одобрение: 10507
Споделено йебане може ли ...?
5
1
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 38836 | Одобрение: 8096
Бойко за пореден път разтваря бузи пред транспортната мафия
7
0
владо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 15274 | Одобрение: 7224
не са идиоти. Завършени идиоти са . Толкова завършени, че няма база за понататъчно развитие.
6
1
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 36499 | Одобрение: 9444
Идиоти.Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама