КЕВР подхвана ВиК-Варна заради теча на фекални води в залива

20.05.2020 / 15:39 3

Снимка: Булфото

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на ВиК-Варна след сигнал за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води заради скъсан подводен напорен тръбопровод, съобщава News.bg.

От КЕВР посочват, че твърденията са, че изтичането на отпадъчни води в залива продължава от 20 август миналата година, но до момента ВиК операторът не е предприел действия за неговото отстраняване, въпреки че продължава да начислява на жителите на район "Аспарухово" и кв. "Галата" такса "пречистване на отпадъчни води".

Комисията напомня, че всички ВиК системи и съоръжения на в област Варна са публична държавна или общинска собственост и тяхната експлоатация и управление е възложена от Асоциацията по ВиК на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, с 15-годишен договор.

По тази причина КЕВР е изискала в 7-дневен срок ВиК-Варна да представи информация за датата на възникване на аварията, както и данни по месеци за количествата постъпили отпадъчни води на входа на пречиствателната станция. Дружеството трябва да посочи също дали подводният напорен тръбопровод е предаден за експлоатация на ВиК оператора и какъв е неговият гаранционен срок.

От ВиК-Варна се изисква и информация дали през периода на аварията в месечните фактури на потребители от квартали "Аспарухово" и "Галата" е начислявана услугата "пречистване на отпадъчните води".

След получаване на информацията КЕВР ще прецени по- нататъшните си действия."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3562 | Одобрение: 762
И сега ще се почне едно прехвърляне на топката и замитане на следи!
4
0
vasil66 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4394 | Одобрение: 2994
И после искате да ходим на българското черноморие...
0
0
Пиша на кирилица (преди 1 седмица)
Рейтинг: 942 | Одобрение: 202
COVID-19 се намира и във фекалиите. В тоя ред на мисли направо се чудя защо не са поставили цяла Варна под карантина.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама