КЗК проверява ВиК - Варна за злоупотреба

09.06.2021 / 11:23 4

Снимка: vikvarna.nat.bg

Задава се сериозен проблем за ВиК - Варна. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия.

Производството пред КЗК е образувано след сигнал на гражданин, в който се съдържат твърдения относно поведение на ВиК - Варна, засягащо конкуренцията, съобщават от КЗК за Moreto.net.

В сигнала е посочено, че ВиК операторът се възползва от господстващото си положение, като обвързва предоставяните от него услуги с поемане на допълнителни задължения от потребителите, желаещи да се присъединят към ВиК мрежата.

В хода на предварителното проучване се установи, че ВиК - Варна е единствен оператор на ВиК мрежата в района на Варна, което му позволява да налага на потребителите поемането на едностранно определени разходи за изграждане на необходимата инфраструктура за присъединяване, както и за дейностите свързани с изграждането ѝ.

Поведението на ВиК - Варна разкрива характеристики на евентуална експлоатативна злоупотреба, което налага Комисията да анализира дали чрез поведението си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК - Варна си осигурява извличане на ползи под формата на приходи, които не би реализирало или които клиентите не биха приели, ако имаше алтернатива на предлаганите от дружеството услуги, като по този начин уврежда интересите на потребителите.

Предвид това, без да се променя характера на евентуалната злоупотреба, следва да бъдат отчетени и възможните структурни ефекти от поведението на ВиК – Варна върху пазара на строителни услуги в региона, вследствие от лишаването на потребителите от право на избор по отношение на изпълнителя на строително-монтажни работи.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
LM (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11372 | Одобрение: -9323
Радостине, откъде си сигурен в това ? Чул си бабите на пейките да си говорят ли ?
2
2
Радостин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 4941 | Одобрение: 901
ВИК  и Енергото са на ТИМ. Каквото искат това си правят в  ТИМАРНА.
Нека има справедливост !
3
3
Мракобес (преди 1 седмица)
Рейтинг: 23197 | Одобрение: 4652
Хахахха - а до сега къде дремаха? А на Златните не е ли същото? Изнудват с цени и за ел-а и за ВиК-то! И никой копче не може да каже! НЯма начин да вкараш външна фирма! ВиК варна са много корумпирани! 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене!
4
3
Ко? Не! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 276 | Одобрение: -24
Мога да се закълна, че това дружество е чисто, като сълза. Или по скоро чисто, като водата, която продава. Или всъщност, като водата, която изчезва по трасето, но ние им я плащаме.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама