Кабинетът прие измененията в бюджета,нов дълг до 10 милиарда лева

30.03.2020 / 22:21 5

dnes.dir.bg

Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Правителството е одобрило проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2020 година. Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета.

От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на заразата с COVID-19, се посочва в прессъобщението. Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв.

Параметрите по изпълнението на бюджета към момента на обявяване на ситуацията на извънредно положение в България по консолидираната фискална програма са добри и се отчита текущо превишение на приходите над разходите. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза, се изтъква в прессъобщението.

Разработените базов и алтернативни сценарии на развитие на макроикономическите индикатори в годишен план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година.

Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни - външни и вътрешни фактори - като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 на сто от прогнозния БВП).

Освен неотложните разходи по превенция на разпространението на COVID-19, приоритет са и мерките за подкрепа на икономиката и заетите.

За запазване на работните места в страната правителството предложи и след обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество бе приета т. нар. мярка "60/40", състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки за овладяване разпространението на заразата от корона вирус.

За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Безработица" се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева, се посочва още в прессъобщението.

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът "2,2 млрд. лв." се заменя с "10 млрд. лв". В тази връзка е и предвидено увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева.

На извънредното заседание правителството е приело също така изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Промените се налагат във връзка с влезлите в сила на 7 февруари 2020 г. нови разпоредби на Закона за съдебната власт в преходните и заключителни разпоредби, относно правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор.

С проекта на нормативния акт се дава възможност директорът на Бюрото да бъде подпомаган при изпълнението на функциите му от повече от един заместник-директор в зависимост от длъжностното разписание на служителите в структурите. Директорът на Бюрото по защита при главния прокурор ще организира охраната на прокурори и следователи, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

Във връзка с одобрения от правителството проектозакон за промени в държавния бюджет, утре, 31 март, министърът на финансите Владислав Горанов ще даде брифинг в Министерския съвет, веднага след сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, който започва в 8 часа, информира пресслужбата на правителството.

  Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Шопа (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ОБИРЗА БЪЛГАРИЯ "ДЕМОКРАТИЧНО" ЗАВЪРШИ. 1 200 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПО ПРОДАЖНА ЦЕНА ОРИЕНТИРОВЪЧНО СТРУВАХА АКТИВИТЕ НА НАШАТА РОДИНА. ЧАСТ БЯХА РАЗРУШЕНИ - БИЛИ "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ". А ГОРКИТЕ ЗАВОДИ НЕ ЗНАЕХА ТОВА -ТЕ БЯХА ПРОСТО ЗАВОДИ. ОСТАНАЛОТО БЕШЕ ПРИСВОЕНО ОТ НАШИ ХОРА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. НЕ КАЗВАМ ДЕМОКРАТИ ИЛИ КОМУНИСТИ. НЯМА ДЕМОКРАТ, КОЙТО ДА НЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП. ДОРИ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ - СТАРШИ НАУЧНИЯ СЪТРУДНИК ОТ ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ НА БКП. СЕГАШНИТЕ ЗАЕМИ СА РАВЕРАНС КЪМ .... НО ВЕЧЕ ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Я ИМА. А НА ЕДИН ПАМЕТНИК ПИШЕ -БЪЛГАРИЬО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА, ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА...
4
1
милен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20961 | Одобрение: 2701
 Каква гордост е за този еничар, да каже кабинетът, имам чувството, че сънят ми от 1997 година се сбъдва със страшна сила, а не искам да е така, тогава сънувах Живков в ковчега и Ванга от небето да нарежда, обичайте се помагайте си, и аз си мислих че го правим това което казва, а тя каза не това не е така, и в същото време видях как комбайните докато жънат плодородните ниви, започнаха да се издигат високо над тях, а житото оставаше непокътнато, тогава започнаха да им слагат тежести, за да мпгат комбайните пак да се доближат до земята, за да жънат, но и това не помагаше, и започна в един момент да не ми пука дли ще съм жив или умрял, докато при нелепа катастрофа с колело, при клинична смърт, душата ми се издигна до небесата при Свети Петър, а той с блага усмивка каза на сенките, които я напътстваха, пред ада и рая, той посочи на земята да се върна, за да виждам кои са крадците, които ограбват благинките на съвестните хора.
12
14
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 210978 | Одобрение: 17993
Това, че ТИЯ срама нямат....нямат....! Но ще спи ли пак българския народ с продължаващото ограбване....? Кой ще връща тези пари, които всички знаем къде ще потънат.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
8
0
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18335 | Одобрение: 3005
Край... Започна най-големият обир в историята... :'(
Марио Кроненберг
9
0
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 31871 | Одобрение: 7431
Започна се, а това няма спиране, на всички е ясно. Това е поредното безумие, и както се казва, сякаш е като за последно, колкото може повече да повлечем народа, по-надолу и по-надолу. Та то останали още накъде, вече копаем дъното, и на кого не му беше ясно от самото начало, от онова врънкане под носа, още тогава, при Президента, за онези 3,5 милиарда лева. Оказаха се твърде малко, или то беше подготовката, психическата нагласа за това, което ще, и вече май ни застига.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik