Коцев: Забранявам движението на коли от Втора буна до Рибарския плаж във Варна

04.07.2022 / 21:46 7

Снимка фейсбук, Благомир Коцев

Управителят на Варненска област Благомир Коцев отправи ясно послание към всички жители на Варна, с което обеща да спре движението на коли във важен участък край морето.

Ето какво написа той в личния си профил във фейсбук:

"Скъпи варненци, от миналата седмица основна тема за мнозина жители и гости на града е въпросът дали движението на автомобили по крайбрежната алея ще продължи, или най-после ще бъде спряно. Всъщност казусът е актуален вече няколко десетилетия. Затова ще ви запозная какво е решението ми по въпроса:

Още тази седмица възнамерявам да издам заповед за забрана на движението на моторни превозни средства в участъка от Втора буна до Рибарския плаж. Но преди това има една формалност - заповедта трябва да е съпроводена с проект за нова регулация на движението. Изработката на документа е възложена още в петък и до дни се очаква той да бъде готов. Защо през изминалите десетилетия няма дори чернова на такъв план за нова регулация в участъка, оставам на всеки от вас сам да прецени.

Едно е сигурно: ще върнем повече от километър крайбрежна алея на хората! С тази заповед ще се прекрати един абсурд, в който пешеходците са поставени в незавидното положение да ходят между автомобилите. Алогизъм, при който първа линия е превърната в паркинг. Престъпна незаинтересованост, която поставя на карта човешкото здраве и подкопава туристическия, търговския и балнео-рекреационния потенциал на зоната. Считам, че промяната е в интерес и на хората, и на бизнеса. Сигурен съм, че заведенията в този участък всъщност ще спечелят от човекопотока след възстановения морски пейзаж, лишен от автомобили. Убеден съм още, че съвсем скоро собствениците и наемателите на обекти ще усетят позитивните ефекти и самите те ще станат радетели на новата организация. Важно е алеята, както и самият плаж да бъдат достъпни и за хората с увреждания. Така че това също е въпрос, който следва да бъде решен.

Крайморската алея е държавна собственост. Това я превръща в отговорност на областния управител. Откакто встъпих в длъжността управител на Варненска област, бях решен, че няма да си затварям очите за нерешени и болезнени обществени теми, а когато започнах да получавам съвети, че е по-добре да подминавам някои неща, както са правили други мои предшественици, знаех, че съм на прав път в действията си. Затова през изминалата седмица свиках Областната комисия за безопасност на движението в Област Варна. Всички участници гласуваха единодушно предложенията от КАТ, а именно: затваряне на движението за автомобили от Втора буна (от кръговото) до Рибарския плаж; разрешаване ползването на съществуващите частни паркинги при добрата воля на собствениците; въвеждането на мерки за достъпа, паркирането и регулацията на движението в района, както и някои други промени в полза на гражданите и гостите на града.

В Областната комисия за безопасност на движението членуват представители на КАТ, МВР, Общинска полиция, Държавната агенцията за безопасност на движението по пътищата и други институции. Оказва се, че през годините всички те са излизали с предписания движението по Алея първа да бъде спряно, а в някои части – регулирано. По неясни причини, обаче, тези предложения не са били входирани на заседание на Областната комисия, която следва да решава подобни регулации.

Безспорен факт е, че се е натрупало огромно обществено негодувание към хаоса по крайбрежната алея. Време е очакванията на хората да се реализират, а държавата и областната управа този път действително имат воля за това. Най-накрая нормалното се случва. Проблемът бе разгледан и ресорният орган излезе с решение. Не е изненада, че то съвпада с желанието на гражданите. Благодаря на експертите, които дадоха становището си свободно и безпристрастно. Благодаря и за всички сигнали и граждански инициативи. Убеден съм, че ще имаме красива и модерна крайбрежна алея, за което имаме пълната подкрепа от правителството. Промяната, която искаме, зависи от нас! Вярвам, че това ще е само една от добрите промени за град Варна и че ще ни подкрепите да направим още много такива в бъдеще.“За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9687 | Одобрение: -2658
Ами хайде забранявай, а не се обяснявай! Лятото си заминава, а и ти с него.
0
5
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Пускат ги до там ,защото на рапонги има паркинг и после има едно малко кръгово , където могат да въртят и да излизат.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
1
1
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9687 | Одобрение: -2658
Някои помним как при Кирчо Йорданов не пускаха коли точно от същото място. Имаше бариера и стражар. По едно време май им вземаха пари за паркинг. Но собствениците на заведения заведоха дела и направиха протести как им се пречи на бизнеса и неподкупния български съд реши в тяхна полза. Бариерата беше премахната и колите пуснати. Странно е решението, макар и обяснимо, защо колите   се пускат до втора буна и бившето заведение на ТИМаджиите.
1
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134883 | Одобрение: -1917
Също съм за спиране на движението до ресторант Хоризонт,но Морската свършва до Зоопарка,от там нататък е частно. А за Алеята Първа решение няма да има.... то ще бъдат жалби,то ще бъдат съдилища.В лицето на тази плюнка държавата изглежда смешно. Какво ще каже за самия плаж,къде е? Какви са тия "преместваеми "обекти върху най-хубавия плаж.Какви са тия наркомански дупки на старите "Морски Бани"?  
6
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 161723 | Одобрение: 31823
Ааааа....До Хоризонт можеее...Нали го наследи от татко си....Имотец му е...:devil:
3
4
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
А ще спреш ли и влизането в Морската до Хоризонт? Или за там да не питаме? А? И колко навътре влизат  с коли в цялата Морска градина!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
6
1
Cтамат (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9972 | Одобрение: 3157
Под ръководството на простата Тиква, гербавите опростачени крадци превърнаха варненското крайбрежие в кочина.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама