Мая Манолова: Създаденият от Борисов холдинг е мегасхема за източване на държавни пари

16.01.2020 / 15:22 41

Снимка Булфото

Новият ВиК холдинг ЕАД „София” с капитал от 1 млрд. лева, обявен днес от премиера Борисов като решение на МС, е мегасхема за източване на държавни пари, пише dunavmost.com.

След като в подобна схема за източване на бюджета потънаха 500 млн. лева уж за ремонта на 418 язовира, днес правителството надгради с втори транш на схемата, вече в двоен размер - на 1 млрд. лева. Това Решение представлява неофициална актуализация на бюджета зад гърба на Народното събрание само месец след приемането му, пишат от "Изправи се.БГ".

Скандалното решение на Министерския съвет от днес предизвиква тревожни въпроси не просто за протекция на държавата над мегасхеми за източване, а създаване от самата държава на такива схеми.

Тези 1 млрд. лева ще напълнят ли и кога язовир „Студена”?, питат от Изправи се.БГ и напомнят, че и без 1 млрд. лева преди година язовирът беше пълен.

„Изправи се.БГ” задава публично на премиера Борисов следните въпроси:

1. За сметка на кои разходи от бюджета ще бъде изваден 1 млрд. лева, за да се учреди новото търговско дружество, при положение, че целият бюджет на МРРБ е в размер на 438 млн. лв. за текущи и капиталови разходи? Кои разходи ще бъдат намалени, за да се осигури този 1 млрд. лева?

2. На основание на какви анализи на ВиК-сектора МС днес взима това решение, след като създаването на общ държавен холдинг не е предвидено в Стратегията за развитие и управление на ВиК–сектора в България за периода 2014-2023, изпълнявана от настоящото правителство?

3. Колко пъти гражданите ще плащат за ремонт на водната инфраструктура, след като първо цената на водата се увеличи 3 пъти за последните 3 години, дадоха се преди 18 месеца 500 млн.лева за ремонта на 418 язовира, който не е направен, а днес се дава още 1 млрд. лева за нов държавен холдинг?

4. Как създаването на обявения днес държавен холдинг във ВиК-сектора изпълнява Решението на Народното събрание от 13 декември 2019 г., по предложение на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, МРРБ в срок до  15 май 2020 г. да предложи за обществено обсъждане нов Закон за ВиК-услугите?

5. По данни на КЕВР в момента в България има 15 ВиК-дружества с 100 % държавно участие, 14 ВиК-дружества с 51 % държавно участие или всичко 29 дружества от общо 45 търговски ВиК-дружества в страната. 17 ВиК-дружества са със 100 % общинско участие или частни. В това число е и „Софийска вода”, която обслужва над 1,3 млн. жители и е със 77 % частно участие и 23 % общинско. Има и 11 общински дружества, в които държавата не участва  - Кресна, Сандански, Сапарева баня, Троян, Берковица, Брацигово, Белово, Батак, Велинград, Пещера, Ракитово, и останалите 5 дружества, които са частни – Златни пясъци, Радомир, Верила Сървисис и Лукойл Нефтохим – Бургас и „Софийска вода” АД. Как частните и общинските ВиК-дружества ще влязат в холдинга и кой ще прави ремонтите на ВиК-мрежата на тяхна територия? Това означава ли, че град София няма да получи от нито лев от въпросните 1 млрд. лева?

6. Какви ще са функциите на регулатора КЕВР във ВиК-сектора при новосъздалото се положение?Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
някой (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21314 | Одобрение: 4949
"Лошия", или по-правилно - тъпия, както ти бяха написали тук и други, вземи та научи първо българския език, а после се упражнявай в съставяне на изречения (особено сложни) и словосъчетания, които да публикуваш тук. Тролове като теб и Колекторо-Нексусчо, с вичките му производни тук, създавате излишно напрежение и цапате ефира с простотията си. А що се отнася до злобата и нахалството, то равни нямате, те ви изхвърлят през вратата, а вие отново влизате през прозореца, през всяка дупка, от където намерите, само и само да ръсите глупостите си тук [img]https://static.petel.bg/img/emoticons/smile.png[/img]. Сега разбра ли ме.
2
1
някой (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21314 | Одобрение: 4949
Не е истина, глупостта и простоията превзема форума тук, особено под тази статия, където са си уредили среща няколко измислени герои и елементарни индивиди, взели себе си за "фактори". Предполагам, че няма нужда да уточнявам за кого пиша,то е ясно, с "изтрити и "заличени" профили, нароили се всякакви, но еднакви екземпляри, със силно развито чувство на зависимост. Но те, като птицата Феникс се възраждат от пепелта, с още по-голяма глупост и простотия, с малоумие и недоразвитост. Надявам се ме разбра Колекторо-Нексусчо, и всиките ти производни тук, както и твоите "приятели" и "колеги". Бяхте забавни, но вече сте жалки, и най-вече, повтарящо се елементарни.
6
13
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-" За много години, приятелю! САМО ГЕРБ!!!" n eXu s/CoLLectoRitioner    ----- :errm:УхиленУхиленУхиленАйдеееее, Нексусът се развихри.УхиленУхилен:silly::silly::silly: Не му издържаха нервите и ..... изкара на "бойното поле" няколко от по-старите си профили - едновременно!!!УхиленУхилен:silly::silly: Много се забавлявам когато чета  писаните на епистоларни Post-ове от негова страна.Усмивка Давай Некси, аз съм ти Фен, не ме разочаровай!УхиленУхилен Само Черно Море!!!!Усмивка .....  Ама следобед ще те прегледам, че отивам да папкам и задължителната следобедна, пенЦионерсака дрямка. УсмивкаИзплезване
2
6
Tито (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15815 | Одобрение: 2070
По тънък лед стъпваш, лайньо!
5
16
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-" ...Просто внимавайте като плашите че сте лесни за намиране ..." Loshia /hahaha/n eXu s/CoLLectoRitioner    ---- :errm:ШокиранУхиленУхиленАйде бе.;):silly::silly::silly::silly: Ти да не си от ДАНС, че си толкова ербап, че ще ме откриеш?????:unsure:  ......... -"..но никога няма да ме видите..." Loshia /hahaha/n eXu s/CoLLectoRitioner   ---- Шокиран;)Ухилен:silly::silly:Здрасти Фантомас.:silly::silly: Страхливец си ти Фантомас, страхливец и затова се криеш зад анонимността си!!!;)Усмивка .... А страховете много често превръщат слабия човек в подлец и то от сой!!!УхиленУхилен Другата характерна черта на страхливците и подледците е, че са : - подлизурковци, влечуги, блюдолизци и сервилничат на по-силните, на деня!!!;) Те са измета и мръсната пяна на обществото!:dizzy:;)Гняв И от страхливеца, и от подлеца, и от манипулатора не можеш да очакваш нищо хубаво - само предателство и нож в гърба, ....... а най-малкото – истината.:'( Плужек си ти "Фантомас", плужек, че чак дрънкаш!;)
2
7
Tито (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15815 | Одобрение: 2070
Ами, неадекватен си. Ти да виждаш, някой да ти опонира? Защо пишеш едно и също? Зелени чорапи, камили, чанти, рокли, ток-ове разни.....Дръж се естествено и няма да те питам ''предозира ли''.
2
6
Tито (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15815 | Одобрение: 2070
Пак ли предозира бе, Калъф?
6
17
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-"...чакам деня когато ще ме пребият за да имам какво да правя след това ..." Loshia /hahaha/n eXu s/CoLLectoRitioner   ----- :blink:8-) Внимавай какво си пожелаваш,:unsure: защото може и да се сбъдне…!!!!Усмивка - " Неведоми са пътищата Господни.":wassat:
6
17
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 17984 | Одобрение: -16
-" ... но играта явно тепърва ще започва." Loshia /hahaha/n eXu s/CoLLectoRitioner     -------:errm:Усмивка8-) Пууууу, не се наигра и ти бре чоджум!;)Ухилен Малко ли ти бяха PlayStation и разните му други  видео игри или ти омръзнаха вече?:errm: Ами имаш си пишленце,:woot: играй си с него,Усмивка вместо да тролиш тук (Форума) постоянно.:'( Но хората са го казали : - Бит и @бан насита нямат! .... Та и твоята работа същата. Хората те гонят през вратата, Ти влизаш през комина.УсмивкаУхилен:silly::silly::silly::silly::silly::silly:  
2
6
някой (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21314 | Одобрение: 4949
Не зная лош ли си "Лошия", но със сигурност си тъп, с което отговарям и на въпроса на аватара ти. Верно, тъп си, щом пишеш тук, а и не само под тази статия, простотиите си. Вземи се спри, отвори си очите, а не седалищния орган, и ако можеш ( в което се съмнявам) разбери какво пишат и какво питат "Изправи се. БГ". Има една сентенция, която казва "Когато фактите говорят, и боговете мълчат." А ти явно си едно недоразумение, продукт на крадливите настоящи "управляващи", от която и да е политическа формация в момента, което дори няма и собствено мнение.
2
5
4udovi6teto (преди 9 месеца)
Рейтинг: 35964 | Одобрение: 9389
Право куме, та в очи! - пита Мая Манолова, ама няма да получи адекватен отговор. 8-)
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама