Минчо Коралски: За да взимате 300 лева пенсия, трябва цял живот да се осигурявате поне на 800 лева

22.10.2020 / 09:18 10

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Бившият социален министър Минчо Коралски коментира в сутрешния блок на БТВ пенсионната система, сигурността в нея и планираното увеличение:

 

300 лв минимална пенсия и 1440 таван на пенсията - на този етап това е справедливо. Тези 300 лева са в резултат на политическо споразумение. От един такъв ход има две неща. Отрицателното е, че ще се компенсират хора, които имат принос към системата и такива, които нямат. Положителното е, че ще се увеличи минималната пенсия на 300 лева, което е някаква гаранция за по-добър живот в тези условия. 

Проблемът е, че дори да си внасял цял живот на минималната работна заплата, при сегашното изчисляване на пенсиите, те никога не могат да достигнат до минималната пенсия. Системата не е направена така, че да го отрази. Минималната работна заплата  трябва да е 800 лева, за да стигне до размера на минималната пенсия. 

Вторият стълб не информира достатъчно вносителите. В България се въвеждат капиталови фондове, но със закон. Тук със закон задължиха да дават на частни пенсионни фондове. Няма гаранции за всички. Фондовете не гарантират положителна доходност и не могат да гарантират запазването на парите по нормативно право. Така фондовете вадят своята печалба от таксите и инвестициите на парите на хората с увреждания. Те формират своята печалба, която достига до 48% печалба през годините", изясни Коралски.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
петково (преди 2 години)
Рейтинг: 6708 | Одобрение: -2167
Има доста голямо неразбиране по отношение на пенсиите. Много "разбирачи" и тълкувачи. И неубедителния довод, че видиш ли хора без стаж ще получават същите пенсии, като такива, работили 40г. Трябва да е ясно, че т.н. "минимални" пенсии от 300 лв получават само пенсионери, които имат пълен стаж от 40г. и нагоре, а "орките" вземат по 125 лв. Другото невярно  съждение е, че видиш ли ние сме си изкарали пенсиите, а на другите били харизани. Половината сума за пенсиите сега се дава от държавния бюджет, т.е. на всички половината пенсии са харизани. Всички твърдят, че 300 лв са подигравка с възрастните хора, но веднага започват да "реват", че увеличението им не било заслужено и защо едни работливковци били пренебрегнати. И не забравяйте, че основната заслуга за ниските пенсии и заплати имат "благодетелите" на нацията Луканов и Виденов.
2
1
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 104235 | Одобрение: -590
С тези тези Минчо обезмисли пенсионната система. А защо той и всички депутати получават пенсии на МАКС?  и откъде на къде депутатите с пожизнени пенсии,и не само те........
5
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 112903 | Одобрение: 20243
ас искам да питам този минчо колко време ще изкара с по 300 лева на месец???
8
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 244120 | Одобрение: 27680
Този шаран иска да ни пусне по пързалката и разтяга локуми и подхвърля захарен памук....Не си дава сметка, че повечето пенсионери са работили по времето на соца и за тогава има едни таблици, защото левът има различни стойности.....много различни стойности......! Беше време, когато заплатите общо взето не надвишаваха 400 лева, но и хлябът и киселото мляко бяха по 20 стотинки.....Да не говорим за тока и водата....! И аз казвам : никакви 300 лева за тези които не са работили.....! Да се увеличат парите на възрастните, с да речем 30 и нагоре трудов стаж - ДА.....На циганите - НЕ.....Да заминават в Европата да ги осигуряват там.....Пенсионния фонд беше изпразнен от Луканов и от тогава работещите плащат пенсиите.....Не искаме нашите деца да работят, за да хранят орките....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
0
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 88934 | Одобрение: 29084
"Отрицателното е, че ще се компенсират хора, които имат принос към системата и такива, които нямат."Съседа е учител с над 36 години стаж и получава 350 лева пенсия, а манго  е бил цял живот  волен като птица в маалата и той  ще взима горе долу същата. Къде е справедливоста? Ех, тикво-разката цялата логика в пенсионното дело!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама