Наши студентки се оплакват, че са били жертви на тормоз и нападения

12.08.2019 / 09:23 2

Кадър: Bulgaria ON AIR

В родните университети има силно нормализиран сексизъм. Това обясниха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Владислав Петков и Доротея Стефанова от организацията "Студентско общество за равенство".

По инициатива на сдружението бе изготвено изследване "Нали знаеш как е", което показва колко сериозни са проблемите на студентките у нас.

Владислав Петков обясни, че доста студентки са се оплакали, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги. Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение.

"Искаме да разберем дали има конкретни групи студенти, които се сблъскват с повече трудности. Жените са една такава категория. Изборът на специалност и кариера зависи от пола. Жените имат проблеми с безопасността и начина по-който изглеждат в академична среда. В правилника на университета трябва да бъде сложен член за защита от дискриминация", каза той.

Дорототея Стефанова пък разкри, че техническата база често не е приспособена за жените. Според нея неравенството е силно нормализирано в родните университети.

"Резултатите не изненадващи. Ежедневно ставаме свидетели на нормализиран сексизъм. Жената постоянно е пресирана да се държи и да изглежда по определен начин.

Техническата база не е приспособена към жените. Условията би трябвало да са равни, но това все още не е така. В правилника на университета няма член, който да защитава студентите от дискриминация. Неравенството е силно нормализирано", обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Пешо от Виница (преди 1 месец)
Рейтинг: 28046 | Одобрение: 12731
Стоката се продава според пазара са казали хората. Ако има чест и достойнство, ако има акъл, ако учи , а не нощува по дискотеките....Боже ,колко много критерии имало за да си взимаш изпитите без проблем?! А, че има похотливи старчета, то е ясно, но ако няма предлагане ,то няма да има и търсене....Има студентки ,които не знаят аулите по отделните дисциплини...., мекат, пишат безобразно, но пък са "Ефектни мацки" и знаят как ПРАВИЛНО, с какъв ДРЕС КОД да се явяват на изпитите...Ухилен Докато мисленето / ако го има въобще/ започва с "Аре" и "Квот доди", а завършва с "Дали да му пусна  или сам ще си поиска", то и резултатите ще бъдат .......никакви!Гняв
6
1
Лудогорка (преди 1 месец)
Рейтинг: 1343 | Одобрение: 488
ГЛУПОСТИ!!!! НА ВРЕМЕТО ЗАВЪРШИХ ВМЕИ ЛЕНИН - СОФИЯ. В ГРУПАТА БЯХМЕ 28 ДУШИ, ОТ КОИТО САМО 4  ЖЕНИ. ОТНОШЕНИЕТО НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И КОЛЕГИ БЕШЕ НАПЪЛНО ВЪЗПИТАНО И НОРМАЛНО. ТОВА, ЧЕ БЯХ ЖЕНА НЕ ПРЕЧЕШЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ДА МИ ПОСТАВЯТ ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ, ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ НА МЪЖЕТЕ. ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТИХ С МЪЖЕ... ОТНОШЕНИЕТО ЗАВИСИ МНОГО ОТ ДЪРЖАНЕТО НА САМАТА ЖЕНА. РАЗБИРА СЕ ВЪЗПИТАНИЕТО, КОЕТО НАШИТЕ МЛАДЕЖИ"ДЕМОКРАТИЧНО" ПОЛУЧИХА ПРИТЕЖАВА МНОГО НЕГАТИВИ. НО НЕ ВИЗОВЕТЕ НОСЯТ ВИНА ЗА ТОВА, А МЕДИИ, РАЗНИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДР.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама