Научният ръководител на Пламен Николов: Не харесвам партията му. Не знам дали ще му позволят да си избере екипа

02.08.2021 / 15:50 7

Булфото

Интересен философски коментар направи научният ръководител на Пламен Николов.

Той уточни, че не за пръв път държавата ще има начело философ и даде пример с Желю Желев, който е доктор на философските науки от СУ. 

Научният ръководител на кандидата за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов го описва като интелигентно момче, което се справяло добре с езиците. Николов защитил докторската си дисертация по философия пред 25-членна комисия от ВАК (Висшата атестационна комисия) през 2004 г., когато е бил на 27 години. темата му е била "Философско-антропологична рефлексия върху времето".

"Хубава защита беше. Мислех да го взема за асистент в катедрата, но нямаше места. После той замина за чужбина. Казвам го от академична гледна точка. Какво ще прави в правителството, е отделен въпрос. Аз лично не съм почитател на тази партия", каза пред OFFNews проф. дфн Валери Динев, преподавател по философска антропология в Софийския университет.

Според него философското образование е плюс, но не и гаранция за успех на толкова висок пост.

"Философ вече е управлявал - такъв беше Жельо Желев и беше успешен президент, казва проф. Динев. - Философското образование е аналитично. Освен това трябва практически опит и да назначи най-добрите специалисти, не знам ще му позволят ли да си ги избере, това вече с сложно."

По принцип това, че човек е интелигентен, още нищо не значи. Практически трябва да може да се справи, да има умения. А не човек да е много интелигентен, а като дойде ситуация, да е като пиле в кълчища. Ще дам един пример - в Китай, през 20-те години, за да станеш държавен служител, е трябвало да изучаваш Конфуций. Задължително. Той казва, че човек не може да знае всичко, но трябва да назначи най-добрите в дадена област и после те да назначат най-добрите. Да вземем Рейгън, който бе актьор по професия, но стана един от най-добрите президенти. Благодарение на него падна социализмът, който не вярвахме, че ще си отиде", коментира още научният ръководител на Пламен Николов.

Професорът уточнява, че Николов е доктор по философия, макар някои медии погрешно да го обявяват за доктор по философия, икономика и право. "Това е шифър на научната специалност. С този шифър може да си и доктор по право, и доктор по икономика, в случая Николов е доктор по философия", обяснява Валери Динев.

"Аз преподавах философска антропология. Много от преподавателите готвят студентите за изпита, не за живота. Аз ги уча на практически умения как да се справят - седем пъти падни, осем пъти стани; умният се учи от грешките на другия, глупавият се учи от собствените си грешки", казва още професорът.

"Един човек, докато не каже нищо, ти не може да знаеш дали е умен или е глупав. Докато не направи нещо нещо, не можеш да разбереш дали е способен или не. Както казват, на майстора се гледа работата, не приказките", добавя той.

"Искам да кажа и на него, и на Слави, и на Христо Иванов една испанска поговорка: едно е да да говориш за бикове, друго е да си на арената", завършва преподавателят философ.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Философа ще направи екип от експерти които ще управляват Вторият мандат на Роналд Рейгън беше такъв Експертен Той дори понякога не знаеше какво се случва в САЩ Да не забравяме че е бил актьор някога Кой управляваше СССР от 1980 до 1982 А после кой Всичките бяха болни старци на легло
Истината преди всичко
5
8
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 54831 | Одобрение: -27164
Какво има да ви се коментира толкова некадърници??? Втори избори минаха, още не знаете къде са ви ръцете и къде са ви краката, трудно ви е да преминете от едноклетъчни в многоклетъчни организми. Докато намерите копчето за старт, децата ми ще пораснат, ще стана дядо...
3
6
Burton (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12455 | Одобрение: 2210
пкп, при положение че браниш тиквата нямаш никакво право да коментираш каквато и да е кадрова политика!
1
3
Свободен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2261 | Одобрение: 196
АХАХ ся се сещам и двамата са философи - звучи като: само черна нинджа може да убие друга черна нинджа УсмивкаУсмивкаУсмивка
8
9
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
Ще му позволят да си създаде екип, НО ЩЕ МУ НАРЕДЯТ КОИ  ДА ВЛЯЗАТ В ТОЗИ ЕКИП, иначе няма да е премиер.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
6
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
за Желю бях забравил, но защо никой не казва, че и истинският управляващ на държавата и в момента е философът от СУ консултант енергетик и създател на българския етнически модел д-р на философските науки Ахмед Доган. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
1
1
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8079 | Одобрение: -731
Сериозно ли някой си задава въпроса дали ще му дадат да си избира екип?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама