Нидерландски медии взривиха голям скандал: В България предложиха пари на наш пилот да разкрие информация за F-35

19.04.2022 / 09:36 12

Снимка: Фейсбук, Armed Forces 

Медия в Нидерландия "взриви" голям скандал с България. 

Нидерландски пилот на изтребител от пето поколение F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите.

Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, предаде БНР.

Статията може да видите тук https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/16/de-lucht-in-zodra-een-onbekend-toestel-nadert-a4113893

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Люйт, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия.

Последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебатът за премахване на паметника на Съветската армия. Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

F-35 са самолети от последно поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни броят им може да стигне до 8.


Ето какво още пише в статията:

В столицата София трудно може да видиш украинско знаме. Няма видими признаци на солидарност с нападнатата страна, както в други европейски градове. Проучване на Alpha Research, проведено четири дни след инвазията, показва, че популярността на Путин е намаляла наполовина спрямо миналата година, но 32 процента от населението все още мисли положително за руския президент.

В парк в центъра на столицата се издига 45-метровият Паметник на армията на Съветския съюз, построен през 1954 г. в чест на съветската подкрепа за изгонването на нацистка Германия от България. Три фигури в сталински стил се издигат на цокъла: съветски войник, заобиколен от работник и селянка с дете. След падането на Съветския съюз молбите за премахване на паметника досега са били напразни. Кметът на София сега иска да работи по този въпрос. Други съветски статуи се помещават в малко по-закътан музей-градина на скулптурите - където се продават чаши със Сталин върху тях.

Както про-, така и антируските активисти използват съветския паметник като място за събиране. Имаше опасения от сблъсъци между двете групи след инвазията. Освен антируски графити на цокъла – прочутото проклятие срещу вече потъналия военен кораб – няма признаци на протест. Младежи с велосипеди BMX изпълняват каскади пред релефите, боядисани в жълто и синьо през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

Корупция и непотизъм

Комунистическото наследство припомня дните, когато България беше лоялна сателитна държава на Съветския съюз, с лидер, който искаше страната му да стане „16-та съветска република“. Следващите тридесет години показват „много бавно развитие към демокрация и просперитет”. 

България е най-бедната страна в Европейския съюз.

От края на 2021 г. има надежда за подобрение, благодарение на новото правителство, което иска да скъса с политическата традиция на корупцията и непотизма. Проевропейският премиер Кирил Петков , предприемач живял и учил в Канада и образование в Харвард, ще трябва да проведе радикални политически и икономически реформи.

Четирипартийната коалиция на Петков обаче е уязвима, особено що се отнася до отношенията с Русия. Социалистическата партия обяви, че ще напусне правителството, ако България дари оръжие на Украйна. Министърът на отбраната, безпартиен Стефан Янев, беше принуден да подаде оставка в началото на март, след като се оплака от медии, които пишат за „война“, а не за евфемизма на Кремъл „специална военна операция“. Преди това той се обърна срещу повече войници на НАТО в България и Румъния. Петков веднага назначи бившия посланик в НАТО Драгомир Заков за нов министър на отбраната.

В края на март руският посланик в София хвърли масло в огъня , като каза в интервю по руската телевизия, че мнозинството българи няма да подкрепят политиката на Петков. Според нея повечето българи искат страната им да остане неутрална. Петков осъди коментарите й я извика за консултации българския посланик в Москва.

Палачен лагер на морските пехотинци

За генерал-лейтенант Люйт не е проблем, че България има сложни отношения с Русия. „Не искам да го заобикалям. Това, което се случва в Украйна, е ужасно и то заради руската агресия. Това, че българите може да го виждат по различен начин или да го формулират по различен начин, няма последствия за нашите усилия. Ние сме професионалисти.”

Люйт хвали приема в Граф Игнатиево. „Тук сме, за да помогнем, ако те изпадат в беда. Мисията включва повече от четирите самолета от 322-та ескадрила от Леуварден – два за съвместните полети, два като резервни. Построени са палатки за F-35, пристигнаха десетки контейнери и превозни средства. Освен шестима пилоти има хора за поддръжка, логистика и противопожарна служба.

Морската пехота се грижи за безопасността с 35 души. В ъгъла на базата те опъват палатките си, пълни с видеотренажори, оборудване за фитнес и уредби за силна музика. Те трябваше да предадат личните си телефони, казва командирът на войските Томас, за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудването. Някой вече е получил предложение да сподели информация за F-35 срещу заплащане.

Появата на новия изтребител в България е вълнуващо, казват всички участници, защото военновъздушните сили все още са в процес на преминаване от F-16 към F-35. След годините на предварителни етапи на вземане на политически решения и обучение, това вече е реално. Холандия закупи 46 F-35 за почти 6 милиарда евро, от които 18 вече са доставени. Изтребителят се отличава с възможността да бъде почти невидим чрез събиране на много информация чрез сензори.

Войната в Украйна ускори разгръщането, дори пред България. Луйт: „В рамките на НАТО вече бяхме обсъдили какво можем да допринесем. Бяхме във въздуха няколко часа след началото на инвазията. До средата на март четири F-16 и четири F-35 са били под наблюдение над Полша с дневни полети от Волкел и Леуварден.

Целта на полетите е да предупредят: веднага щом командният център в София засече неизвестен самолет, приближаващ българското въздушно пространство, F-35 се изстрелват. „Не с нож между зъбите. Нашата цел е да деескалираме. Показваме, че сме тук, че го виждаме. Тогава ще избягат."

Холандският принос за укрепване на източния фланг не се ограничава само до България. В четвъртък отряд от 150 войници с ПВО Patriot замина за Словакия за шест месеца. Броят на военнослужещите в Литва се увеличава. Това не е ли изпращането на хора и оборудване за сметка на безопасността на Холандия? Луйт: „НАТО е нашата гаранция за сигурност. Холандската граница е без значение за мен. Нашата истинска граница е тук, в Източна Европа".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 149036 | Одобрение: 23466
ако толкова се притесняват за истичнае на ихформация да си заминават. не че вярвам на този фейк ама това ще изгони чуждите войски от наша територия добре. и да не забравяме факта че от както сащ изгони турция от програмат ф35 турция определенно е предала информацията която има русия китай и който още си е платил. все пак ердоган работеше с ид.
5
2
Сивия (преди 2 години)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Пълен "измам-кириз" , и залъгалка за балъците ...!!!:woot:
Яденето,е полезно за храносмилането !
10
4
Burton (преди 2 години)
Рейтинг: 16340 | Одобрение: 3020
в нидерландия има партия нна педофилите, само казвам
8
4
krasko (преди 2 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
И на мен ми прилича на фейк. Имаше обезпокоителни статии от "близки" до Пентагона, че руснаците вече са произвели станции за засичане на невидимите Ф-35 и Ф-22 Раптор на принципа на къси вилни и още нещо, което не ми е ясно. Нещо се случва и с Рапторите..ще пенсионират поне 30 парчета.
8
3
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 90801 | Одобрение: 711
Нидерландските траверси опънали палатките си, заредени с плейстейшъни, фитнес уреди и силна музика и някой получил предложение срещу заплащане да сподели за ефките! Сънувал нещо друго да му предложат!
10
1
12321 (преди 2 години)
Рейтинг: 28131 | Одобрение: 6806
Усмивка, ако ПИК бяха пратили оня грозобайтър, цял самолет можеше да и дадат, само да се отърват. 
7
8
Марио (преди 2 години)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Марш от тука,боклуци!Ангелче
8
10
Радостин (преди 2 години)
Рейтинг: 128818 | Одобрение: 4753
Нищо ново.Гъмжи от руски шпиони в политиката и навсякъде в Бълагия. Срещу заплащане руснаците ни превземат отвътре и партийки си имат дето квичат все за Русия.
Всеки да си получи заслуженото !
10
2
:) (преди 2 години)
Рейтинг: 36879 | Одобрение: 8184
Вероятно информацията е искана от ПИК, пратена е Ивчето да я иска, предложила е "услуги" и кутия бонбони, за да може да напише статия : " шоГ, боНБА, само в ПИК, вижти комшиите какво самолет карат "
6
8
Ко? Не! (преди 2 години)
Рейтинг: 13778 | Одобрение: -1467
Тя армията ни е пълна с русофилски агенти. Да не кажа и по-нагоре чак до генералите, един главнокомандващ и един кандидат новоочредител на партия. Като разграден двор сме. Пазим натовски тайни, като жена на женския пазар.
10
8
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 162048 | Одобрение: 31883
Че те изобщо имат ли контакт с някой от българите? А и кой ще е този, дето ще тръгне по толкова първобитен начин да иска информация?...На фейк ми мирише....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама