Ново: Глобяват всеки клиент, който не си вземе касов бон от магазина

10.11.2023 / 08:58 5

Булфото

Вдигат двойно санкциите за неиздаване на касова бележка

Глоба от 10 лева ще бъде налагана на хората, които не изпълнят задължението си при покупка да вземат касова бележка и да я пазят до излизане от магазина. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента, пише Труд.

В момента глобата за това нарушение е 5 лв. Глобата може да бъде налагана на място с квитанция от служителите на НАП.

Тя беше въведена, за да накара хората да искат касовите си бележки. Служителите на НАП обаче досега разбираха, че повечето клиенти не искат да се разправят с продавача, и затова реално глобени хора за това нарушение няма или са единични случаи. Сега от Министерство на финансите предлагат глобата да бъде увеличена два пъти, а дали хората реално ще бъдат глобявани предстои да видим.

С други промени в закона е предложено глобите за неиздаване на касови бележки също да бъдат увеличени два пъти. В момента, ако търговец не издаде касова бележка, глобата за физическо лице е от 100 лв. до 500 лв., а санкцията за фирми и еднолични търговци е от 500 лв. до 2000 лв. С предложените промени в Закона за ДДС глобата за граждани ще стане от 200 лв. до 1000 лв., а за фирми - от 1000 лв. до 4000 лв.

Ако търговец бъде хванат повторно, че не дава касова бележка, глобите ще бъдат още по-големи - от 400 лв. до 2000 лв. за граждани и от 2000 лв. до 8000 лв. за фирми.

Освен санкция за търговеца, глоба има и за самия продавач, който е бил длъжен, но не е регистрирал продажбата на касовия апарат. Глобата за продавач, които не е дал касова бележка, сега е от 100 лв. до 500 лв., а предложението на Министерство на финансите е да стане двойно по-висока - от 200 лв. до 1000 лв. За продавач на заплата, ако бъде глобен с 1000 лв., ще бъде сериозен удар по бюджета му за месеца.

Всички тези промени са предложени, за да бъдат изкарани оборотите на светло и търговците да плащат дължимия ДДС за дейността си. Реално почти всички търговци вече дават касови бележки, но не е такава ситуацията в услугите. Фризьори, масажисти, автосервизи в повечето случаи не дават касови бележки. А оборотите им често са такива, че би трябвало да плащат ДДС.

Освен вдигане на глобите, от Министерство на финансите предлагат с промени в данъчните закони да бъдат въведени и стимули хората да искат касови бележки. Едно от предложенията е, ако човек не получи касова бележка, да не бъде длъжен да плаща. Това обаче може да доведе до конфликти между търговец и клиент. Още при приемането на бюджета за 2023 г. от Министерство на финансите предложиха клиентите в заведенията да не плащат, ако не получат касова бележка. Тогава ресторантьори казаха, че клиентът може да не изчака да му донесат касова бележка и просто да си тръгне. Сега предложението е клиентите да не плащат, ако не получат касова бележка, не само в ресторантите, а навсякъде.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 149106 | Одобрение: 28881
Като нищо Кокорчо ще задължи сега и уличните музиканти да издават касов бон за всеки бакшиш...:silly:
2
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 122849 | Одобрение: 3989
Поредна идиотщина на кукукорчо. С колко ще ме глобят като дам 1 лев на клошара или уличния музикант ,  на тях  кво ще им  вземат?
Всеки да си получи заслуженото !
3
0
Dooobre!!! (преди 3 месеца)
Рейтинг: 16752 | Одобрение: 6402
Това министерство на финансите ще се превърне в министерство на обирджийството, ако продължи да го командори оня ококорения пе****с.  Това може само това нещастно к***е да го измисли " глобата за граждани ще стане от 200 лв. до 1000 лв."  Скоро ще се върне по местожителството си зад океана с тази "финансова изобретателност"!!!:devil:
Да живей България!
1
3
Вин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4613 | Одобрение: -637
Още преди 30 години, възрастна продавачка в семеен хранителен магазин в Италия ни догони до вратата за да ни даде касовия бон, като ни говореше за "гуардиа финанса"- данъчната полиция, че може да ни глоби!
4
1
666 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 21569 | Одобрение: 5949
Хааахахах а някой да се опита да ме глоби че не съм взел бележката...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама