Областният уплавител на Варна опроверга фалшивите новини, които целенасочено се разпространяват срещу украинските бежанци

19.03.2022 / 19:11 7

Снимка: Булфото

От началото на войната целенасочено с политическа цел в социалната мрежа се разпространяват куп фалшиви новини и опорки. Някои от тях засягат украинските бежанци.

Областният управител на Варна Благомир Коцев посочи мерките на държавата и областната администрация за справяне с кризата с украинските бежанци и заяви, че иска да опровергае някои фалшиви новини.

Ето и цялото му обръщение:

"Голямата вълна от бягащи от ужаса на войната украински граждани не стихва. Стотици жени, деца и възрастни хора продължават да минават ежедневно през Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна, създаден от Областната управа заедно с неправителствени организации и други институции.

Много от тези украински граждани достигат града ни с надежда да се спасят от смърт, глад и страдания. Всички те са оставили някого в родината си – съпруг, син, родител, брат или приятели, което им причинява невъобразима болка. Те се надяват единствено на българското гостоприемство, както и на това, че сме православни християни като тях и най-вече, че сме хора.

За съжаление нашата страна, макар и член на Европейския съюз, все още не дава необходимия стандарт за благоденстващ живот на много от своите жители. Вероятно заради това у много граждани вместо чувство на състрадание, се появява страх, че ресурсите на държавата ни ще бъдат пренасочени вместо към българските граждани, към бедстващите украинци.

В първите дни на кризата се отзоваха единствено доброволци. Тяхната саможертва обаче е непосилна за броя на нуждаещите се хора, които бягат от разрушените си градове. Затова решението на държавата да помогне активно – като например осигурената финансова помощ - понякога остава неразбрана от някои от нас.

Надигна се дори брожение спрямо автомобилите на украинските граждани, чието присъствие в града тежи на някои наши съграждани по редица причини.

В тази връзка бих искал да разясня какви мерки е предприела държавата и в частност областната администрация за посрещане на тази хуманитарна криза, за начините за справяне с нея и как ние се грижим за реда и сигурността във варненския регион при създалата се ситуация.

Със следващите редове искам с факти да спра разпространяването на някои популярни митове и неверни твърдения, които се тиражират в публичното пространство и създават напрежение между част от българските граждани и отговарящите за кризата доброволчески, хуманитарни и държавни организации:

- Украинците, които имат нужда от подслон, се настаняват в хотели и къщи за гости, което гарантира както тяхното спокойствие, така и сигурността и комфорта на гражданите на града.

Ако това не беше предприето, съществуваше реална опасност от хаос и безредици, вследствие на бездомни украински граждани, търсещи подслон по паркове, транспортни и обществени сгради заради безизходица.

- Парични средства се дават не на бежанците, а единствено на хотелите и къщите за гости – само те могат да разчитат на помощта от 40 лв. на човек на ден, срещу което са длъжни да осигурят настаняване и изхранване три пъти на ден - закуска, обяд и вечеря. Но тези пари се дават на българските собственици на места за настаняване също така и за да покрият разходите си за персонал, хранителни и санитарни продукти, вода и електроенергия и други консумативи.

- Помощта от 40 лв. на ден е осигурена с европейски средства и тя не черпи ресурс от държавния бюджет – нито от парите за пенсии, нито от тези за здравеопазване, социални помощи, образование, инфраструктура или за други групи нуждаещи се български граждани.

- Ако беше предприет план за създаване на палаткови лагери, вместо да бъде използвана наличната хотелска база (предвид войната в Украйна, сезона и ковид кризата в момента често незаета), то при наличните цени на материалите и електроенергията, българската държава щеше да понесе огромни финансови загуби, които трябваше да бъдат компенсирани за сметка на гражданите.

- За настаняване към бежанския център в Двореца на културата и спорта се обръщат по-голямата част от дошлите украинци и те са предимно бедстващи хора, които нямат никакви средства.

По-малка част от бягащите от войната украинци обаче идват със своите автомобили и наемат за своя сметка жилища в града. Те не се регистрират като бежанци, защото имат финансови средства, с които очакват да преживеят войната и са гости на града ни като всички други туристи, които идват във Варна през летните месеци.

- В момента преговаряме с различни ресорни ведомства как и къде да насочим украинските автомобили към няколко буферни паркинга в града, за да се намали трафикът и товарът върху синята зона и кварталите на Варна.

Украинските граждани, които имат средства и желаят да паркират в централната част, ще имат същите задължения, както и останалите жители на морската столица. Затова призоваваме варненци към малко търпение докато се реши казусът с паркирането за доброто на всички!"Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
zaza (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4632 | Одобрение: 1202
Не са фалшиви-ИСТИНА са! Варна и слънчака се напълниха с украински мутри и батки! Нали не пускаха мъже заради мобилизацията, я си задайте въпроса как са дошли тези мутри! Ако не вярвате идете по елитните кръчми да ги видите- пълно с украински батки!
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!
0
4
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 103220 | Одобрение: -590
Ако е свястно значи ли че си крадец като него,делкате ли?
2
4
ПраБългарин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 54831 | Одобрение: -27164
Момчето е свястно, познавам го от много години, не е балък като теб ;)
5
0
някой (преди 8 месеца)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Благо, и ти си от онези, "настанените" на поста, не че имаш представа за какво става въпрос, но за съжаление, така са ти казали да говориш, и ти какво, повтаряш като папагал. Точно такива бяха и до сега, а народа не иска такива, "настанени послушници" , като теб и доста други случайно попаднали там, но които скоро ще си ходите, защото сте марионетки.
4
0
Голям праз (преди 8 месеца)
Рейтинг: 22601 | Одобрение: 3126
А мога ли да запиша моите родители като бежанци, защото сумарно разполагат с 850 лв. на месец?!?!?!? Ако са бежанци, ще са с 2400 лв.!!!!
4
0
Пиша на кирилица (преди 8 месеца)
Рейтинг: 3366 | Одобрение: 421
Зелена зоналицата се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. Това е от сайта на единния информационен портал за COVID раздел: Желая да пътувам за България. Е туй не разбрахме защо не се спазва щом някой ги третирате като туристи.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
3
kobineca (преди 8 месеца)
Рейтинг: 1664 | Одобрение: -51
Аз опровергаване не виждам. Напротив! Виждам дори лъжи от устата на въпросният областен управител. Като например "Помощта от 40 лв. на ден е осигурена с европейски средства и тя не черпи ресурс от държавния бюджет – нито от парите за пенсии, нито от тези за здравеопазване, социални помощи, образование, инфраструктура или за други групи нуждаещи се български граждани." Което абсолютно не отговаря на истината, защото Брюксел и към този момент фактически все още не е отпуснал средства за бежанците, към нито една държава. А всичко към момента е на ниво "ще отпуснем, ще са еди колко си, ще са за еди какво си" в графа бъдеще време. Накратко, както и ментето-премиер Киро Петков се изразява - ще, ще, ще, ще. Тоест: Какъвто ментето-премиер Киро Петков - лъжец, такива и онези под него - лъжци. 
Ще оставим ли един канадски мелез да затрие Отечеството ни? Свобода или Смърт!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама