Община Варна плаща 200 000 лева на частни медии за медиен комфорт. Списък на медиите, които ще отразяват кмета "правилно"

10.02.2020 / 16:19 9

Около 200 хиляди лева е на път да плати Община Варна на няколко медии за отразяване през 2020 година, ако Общински съвет одобри утре исканията им за финансиране, пише Moreto.net.

Това е поредна година, в която варненската администрация е на път да си осигури медиен комфорт и контролирана "критичност" от редица медии в Морската столица срещу доста сериозно заплащане, платено със средствата на варненските данъкоплатци.

Редица медии кандидатстваха за пари пред общинските фондове, за да отразяват основно събития, които следва всяка медия да отразява - дейността на местната власт, култура, икономика, здравеопазване, спорт, образование, политика, младежки дейности и други на местно ниво.

Медиите, които са на път да получат общински средства само по фонд "Култура", ако ОБС - Варна гласува положително утре, тази година са NovaVarna.net (51 360 лв с ДДС), Радио Дарик + сайта dnews.bg (45 540 лв. с ДДС), "Черно море"- ТВ, вестник, www.chernomore.bg - 43 200 с ДДС), Varna24.bg (36 000. с ДДС), в. Труд и www.trud.bg – (30 000 лв.) и в. 24 часа и 24chasa.bg (29 760 лв. с ДДС).

Дали финансирането ще стане факт ще стане ясно на 11 и 12 февруари от 9:00 часа, когато Общинският съвет предстои да гласува вече одобрените от културната и финансова комисия харчове.Едно е ясно обаче от сега: Който плаща, той поръчва музиката

Кратка справка в търговския регистър на годишните финансови отчети на част от медиите, кандидати за общинска хранилка, показва, че сумите, с които е на път да ги финансира община Варна, надхвърлят 20%, а в някои случаи - и 25% от годишните им приходи.

Казано по друг начин, Община Варна би се превърнала категорично в най-големият им „рекламодател“, което практически ще направи съответните медии финансово зависими.

С подобна практика Община Варна не само откровено купува комфорт и безкритичност, но практически убива останалите медии, поставяйки основите на непазарни принципи в медийния пазар в Морската столица.

Ако Община Варна е решила да заделя пари за по-добро отразяване на събитията от културния, спортния и политическия афиш на града, категорично това е най-порочният начин. Ако в бюджета има пари за това, е редно те да бъдат предоставени на организаторите на въпросните събития, а те от своя страна да се договарят с медиите за условия, цени и отразяване.Какво ще предложат медиите срещу тези суми:

NovaVarna.net иска да вземе най-голямата сума, която е на стойност 52 800 лв, но предлага отстъпка от 10% на община Варна - така исканата сума е 42 800 лв. без ДДС.

Бюджета си сайтът обоснова с готовност "да присъстваме и да отразяваме дейностите на община Варна и Общински съвет - Варна", с възможности за разпространение в социалните мрежи и със залагането на "максимален брой публикации и дейности, които са необходими за успешното популяризиране“ на горните.

Публикациите, за които искат да получат финансиране, са изброени и свързани с дейностите на Общината във всички сфери: икономика, инфраструктура, здравеопазване, образование, политика, младежки дейности, култура и духовно развитие, управление и местна власт и всички други, в които има нужда от популяризация.

За колосалната сума изданието предлага 180 бр. публикуване на съобщения на стойност 19 800 лв., излъчвания на живо - 20 бр. за 4000.00 лв., интервюта, „които да популяризират дейностите на Община Варна“ - 20 бр., за 5600 лв. А също 20 бр. заснемане на снимки от събитие за 2000.00 лв, банери на сайта - 9600.00 лв. За публикуване във Фейсбук страницата им на форматите в полза на Общината - 130 бр - 7 800.00 лв, анкета в социалната мрежа - 12 бр. - 1200.00 лв. Отразяване на дейността на Общински съвет - до 12 бр. - 2800.00 лв.

Дарик радио – Варна и сайта им Dnews.bg имат предложение за 75 900 лв., но „с оглед обществения интерес от осъществяването на проекта и неговия обем“, сумата която искат от Общината, възлиза на 37 950 лв без ДДС.

Радио Дарик Варна предлагат съществуващия и досега медиен проект "Зала Пленарна". "Обектът на проекта е цялата варненска местна власт“ в 3 основни форми - радиопредаване, радио-клип и специализирана интернет страница. "Акцентът и графикът на темите могат да бъдат размествани и променяни в зависимост от конкретните възможност за контакти с експертите, актуалните дебати в обществото и в зависимост от взаимните договорки с партньора по проекта."

Предложението за 12 месеца е за 46 бр. радиопредавания + 660 рекламни клипа на формата за сумата от 37 500.00 лв. с отстъпка - 18 750.00 лв. за Общината.

Освен радиоефир, в проекта са заложени и публикации в създадена подстраница в dnews.bg - "Зала Пленарна", където ще влизат „всички новини за работата на Общинския съвет, комисиите, мнения на съветници, интервюта, репортажи“ и други. Поддръжката на страницата на сайта е с бюджет 200.00 лв месечно, а за "редовно зареждане с актуални публикации без ограничение в броя им сумата, която искат, е 3000.00 лв - описано като месечен абонамент за медийна поддръжка на страницата. Общо за годината за поддръжка на поддкатегория в сайта на Dnews.bg - 38 400 лв., но Дарик предлагат онлайн услугите за 19 200.00 лв. без ДДС на община Варна.

Групата на "Черно море" търсят сумата от 36 000 без ДДС

Местната телевизия "Черно море" предлага „продължаване на сътрудничеството“ си с Община Варна на стойност – 36 000 лв. с ДДС.

"Черно море" отново предлага веднъж седмично за 20 минути участия на живо в сутрешния блок „Утро в нашия град“ на представители на Община Варна. "Записи от предаването "Европейска Варна" и "Утро в нашия град" ще бъдат популяризирани чрез сайт на ИА Черно море – www.chernomore.bg,... Ютуб и чрез страниците ни в социалните мрежи. Най-важните теми от тях ще бъдат обработвани и публикувани във вестник "Черно море" и ИА "Черно море", допълват те.

Varna24.bg иска сумата от 30 000 без ДДС

Сайтът, част от Медия група 24, кандидатства за втора поредна година за общинско финансиране. В предложението си заявява, че „както и досега, ще продължим обезпечаване с кадрови ресурс на медията ни отразяване работата на администрацията и съвет, ще продължим да търсим мнения на експерти". Новините "отново ще бъдат разпространени в социалните мрежи на Varna24".

"Акцентите, по които ще работим, са в синхрон с приоритетите, поставени от кмета на града Иван Портних и неговия екип, както и върху работата на всички постоянни и временни комисия към Общински съвет на Варна.“, пише още в предложението.

"Ще продължим да отразяваме активно ремонтите във Варна, облагородяването на зелените площи" - в по-подробно обяснение и какви точно инфраструктурни проекти, услуги и инициативи на Община Варна ще бъдат отразявани, както и "ще бъдат популяризирани всички действия по осигуряването на качествена транспортна система, достъпна и безопасна  среда за пешеходците и хора с увреждания, насърчаването ползването на обществения транспорт и колоездението. Гласност относно по-мащабни проекти като завършването на кръстовището на ул."Девня" с "бул."Левски", синя зона, музеи и други"

Вестник Труд е дал предложение на стойност 25 000 без ДДС

Предложение ”за медийна подкрепа за популяризиране на работата на органите на местното самоуправление”, а също и за представяне на инфраструктурни проекти и дейности в образованието във Варна. В ценовата оферта е посочено, че общият обем на публикациите ще бъде 20 страници и освен отпечатани във вестник Труд, ще бъдат качвани и на сайта www.trud.bg

В предложението си изданието е конкретизирало идеи:

"Варна - град на младите и децата" - от страниците на вестника "Труд" смятат да представят "инфраструктурни проекти във Варна, с акцент върху изграждането и реконструкцията на детски градини и ясли, площадки, проекта за нова сграда на Математическата гимназия и други

"Варна - град в развитие" - тук ще отразяват "развитието на проекта за нова икономическа зона, който община Варна ще реализира съвместно с община Аксаково върху терен близо до АМ "Хемус", жп-линии, езерото и промишлена зона Варна-Запад и ефектите от него - привличане на инвеститори и откриване на нови работни места.

"Втората Морска градина на Варна" - в материалите си в.“Труд” дават заявка, че ще проследят "реализацията на мащабния план за обновяване на Аспаруховия парк и рибарското пристанище "Карантината"

"Варна - чист град" - според изданието “акцентите ще са работата на новата общинска дирекция "Екология"”, която ще решава проблемите с шума, чистотата на въздуха и водите, въвеждането на екологично чиста градски транспорт и др.

"Варна - удобен за живеене град" – тук изданието дава заявка, че ще отразява “проектите за облекчаване на трафика”, изброявайки втория етап на синята зона, разширяването на кръговото кръстовище от крайзерния път към бул."Левски", одобряването на транспортната схема на града, проектът за алтернатива на ул."Девня", рехабилитацията на свлачището Трифон Зарезан. Пояснение, че ще се акцентира върху “обновяването на кварталите в града.”

"Варна с модерен зоопарк" - идеята на изданието е да проследява ремонта на Зоопарка

"Варна - социален град" - "Труд" предлага да "представи новите попълнения в богатото портфолио от социални услуги, с които Община Варна е лидер в страната" - центровете за лица с увреждания и различни форми на деменция.

Вестник "24 часа" иска сумата от 24 800 лв без ДДС.

В предложението си за „пакетно договаряне за 2020 г." вестникът предлага издаване на „едно специализирано 16-странично приложение във в."24 часа" - "Рестарт Варна", посветено на празника на Общината. "За да достигне до още по-широка аудитория, ще качим всички материали и интервюта и на сайта www.24chasa.bg, където остават завинаги.“, допълват те. Другото предложение на в. "24 часа" е с общ обем от 12 страници: „популяризиране на Варна като атрактивна туристическа дестинация през четирите сезона: представяне на забележителностите на града, възможностите за туризъм и др. във вестник 24 часа.“, като отново се допълва, че всичко ще бъде качено на сайта на вестника, „с цел достигане до по-широка аудитория.“За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
pirat (преди 3 години)
Рейтинг: 8945 | Одобрение: 1885
Тия пък кой ги бръсне за слива?Я Фесоглавеца да се прехвърли там и да ака на поразия.Ще бъде наистина "правилно" отразяване!
6
0
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 92245 | Одобрение: 29970
Ако и Петел беше "правилен", то и той щеше да папка. А сега е наказан и....няма да папка парички  ,но пък е запазил уважението на четящите хора от Варна!!!
1
0
Мракобес (преди 3 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Ахахахаха яяя напишете кой седи зад нова Варна и ще разберете мноооого!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
4
0
Чичо (преди 3 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Така работят тиквите. Малко пари на медиите, малко пари на троловете и пей сърце - кражби без съпротива и огласяване.
5
0
Шопа (преди 3 години)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
ТОВА Е ПОДКУП. ТОВА Е КОРУПЦИЯ!!! КЪДЕ Е ГЕШЕВ?
8
1
Варна (преди 3 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
нека бъде ясно, че това е корупция и това финансиране е рушвет за мисирките. прокуратурата би трябвало да се намеси. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
5
2
gugutka (преди 3 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Как така Петел не фигурира?
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама