Официално потвърдиха! Римска крепостна стена излезе при разкопките на Шишковата градинка

03.04.2019 / 16:47 5

Снимка: "Варна 24"

Нова археологическа находка излезе при разкопките при ремонта на Шишковата градинка във Варна, съобщи Varna24.bg.


От Регионалния исторически музей във Варна обясниха, че се касае за крепостна стена от Одесос от късноримската епоха с широчина близо 3 метра. При проучването са открити и няколко артефакти с изрисувани божества по тях.

Припомняме, че неотдавна на обекта бяха открити части от османска улица и стар керамичен водопровод. Очаква се находките да бъдат експонирани и достъпни за варненци и гостите на града след приключването на обновяването на площад "Екзарх Йосиф“.

Ремонтните работи, които започнаха на ул. "Михаил Колони“ и Шишковата градинка продължават. Обектът е част от проект "Естетизация и модернизация на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“. Предвижда се пълно облагородяване на ул. "Михаил Колони“, която е една от връзките на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I“ с Морската градина и плажа.

Ще се извърши подмяна на водопровод, преасфалтиране, ще бъдат монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела. Разширена ще бъде и пешеходната зона, ще бъде изградена велоалея, като трасето ще минава успоредно на пътното платно.  Участъкът пред СУ "Климент Охривски“ - в частта от бул. "Княз Борис I" до пл. "Екзарх Йосиф", ще бъде обособен като пешеходна зона. Предстои и пълно обновяване на Шишковата градинка - затревяване, засаждане на храсти, оформяне на цветни фигури, като се запазва наличната дълготрайна растителност и се изгради поливна система. Ще бъде изграден кът за отдих, съществуващата чешма ще бъде обновена, ще има нова паркова мебел.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
Mercenary (преди 5 месеца)
Рейтинг: 40661 | Одобрение: 9661
Сега трябва да съборят околните сгради, за да можем да показваме тези чудесии на туристите. На местните може да се построят кооперации във Владиславово. Поне ще има къде да паркират безплатно.
2
6
n eXu s (преди 5 месеца)
Рейтинг: 187352 | Одобрение: 33162
13
2
владо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 10142 | Одобрение: 5942
Така се прави ........първо чрез синя зона се усвояват едни пари за паркоместа по ул. Колони, след това на същото място паркоместата се премахват и на тяхно място се изгражда велоалея, за да се усвояват още пари. А гражданите нека си плащат абонаменти и да се чудят къде да спират. Подсказка към кмета- гледам, че половината асфалт по ул Колони сте го оставили. Не правете грешката да преасфалтирате само разкопаната част от улицата, че работата ще стане като по ул.Вапцаров- след ремонта, улицата е постоянно в ремонт и продължава да тъне в дупки.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама