От улиците на Варна: Първи копки без кмет, строителни площадки без граници, въпроси без отговори

15.03.2019 / 16:14 9

автор: Веселин Златков, Petel.bg

Първите копки са официални събития, които често са повод политиците и бизнесмени да се покажат пред обществеността, да се похвалят с големите начинания, с които са се заели и да спечелят симпатии. Във Варна нещата обаче се оказват – за кой ли път – малко по-различни.

Днес в града имаше истински маратон от първи копки. Те бяха на три места – ул. „Цар Симеон I”, до Шишковата градинка, и в Морската градина. Естествено, варненци веднага ще се зачудят на този пореден абсурд – как така първи копки, на тези места се работи от седмици.

Да, така е. За проектите с пари на ЕС, обаче, е важно да има официална церемония по започване на обекта, такива са им правилата.

А правилата трябва да се спазват, дори и със закъснение. Още повече, че Община Варна леко се „опари“ от неспазване на европейските изисквания. Както стана ясно преди дни от статия във в. „Дневник“, местната власт в морския град е глобена с 225 хил. лева заради нарушения – волни или неволни никой не знае – на процедура по изпълнение на втората част на европроекта „Интегриран градски транспорт“. И не е защото е нямало първа копка, такава си имаше. Заради некоректни условия при определянето на изпълнителите на проекта е глобата.

Дали общинари и изпалнители са се захванали да спазват всичко „по канон“ по европректите, за да не се повтаря орязването на парите, можем само да гадаем.

Факт е обаче, че днешните три церемонии във Варна бяха колкото формални, толкова и безсмислени.

На тях не присъства нито кмета Иван Портних, нито някой от заместниците му, липсваха лицата на местната власт към които можеш да отправиш въпрос, а понякога дори и да получиш отговор. Вместо това... Вместо това на първата копка на реконструкцията на ул.„Цар Симеон I” от общината имаше представител, който далеч не е на нивото да дава отговори на журналистически въпроси. А такива има.

Има, и те не са никак малко, защото всеки ден до редакциите валят сигнали на граждани, снимки на нередности, оплаквания от целия начин, по който Варна се ремонтира.

Като се започне от най-често задавания („Като разкопаят и тази улица, откъде ще минаваме, ще летим ли?“), та се стигне до оплакванията за въздуха, който дишат варненци, всички те трябва да имат някакви отговори. Само дето няма кой да ги даде.

„Петел“ също има свой специфичен въпрос, свързан с ремонтите, който сме задавали много пъти: Защо всички обекти във Варна изглеждат толкова хаотично? Защо не са оградени? Защо обезопасяването на изкопи често се свежда до сигнална лента завързана на пръчки? Защо пръстта и другите инертни материали се стоварват по най-безотговорен начин, като стават източник на прах и кал? Защо никъде не обособяват ясни маршрути за пешеходците, които на практика са принудени да вървят през строителни площадки, за да стигнат където и да е?

Да, въпросите всъщност са доста повече от един. Репортер на „Петел“ все пак ги зададе на официалния представител на общината на първата от трите първи копки днес. Шефът на отдел (не на дирекция) „Общинска инфраструктура“ Тихомир Тимов успя да отговори на въпросите, които споменахме по-горе единствено това, че от местната власт обръщат внимание на фирмите изпълнители по тези проблеми. И че всъщност РДНСК има отговорността да контролира обектите от толкова голям мащаб. И че всъщност тях трябва да питаме...

Както се казва, ще се видим на рязането на лентата, господа висши общинари. Но тогава сигурно пък няма да е подходящо да питаме за проблеми, защото този път поводът ще е празничен.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
11
ПраБългарин (преди 4 години)
Рейтинг: 61885 | Одобрение: -28410
Бойко е виновен, че някой е спал преди него. Крис ти от кога се интересуваш от политика, за повечето хора периода преди Бойко е пълна мъгла и едва ли не политиката в България се помни от идването на ГЕРБ. Как става така едни неща да се помнят други не и ако не помните, какво е било преди как ще определите сега по добре ли е или не е??
30
26
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 326860 | Одобрение: 50875
Къде ще ОДИМ бе, прабългарино......? Те вашите ГЕРБераси отдавна превърнаха  прекрасния някога град Варна в село......Вашият Тиквоч го каза съвсем официално......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
23
2
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 51789 | Одобрение: 16849
Кметче,покажи се ,бе.Ела на първа копка,излез сред народа,да усетиш от народната благословия...а ,,радост,, да кажа.Вземи и леля Мара Гърдева,да те хвали,защото онази дето го правеше,умря още на предишния ти мандат.Гняв
29
1
Пешо от Виница (преди 4 години)
Рейтинг: 94305 | Одобрение: 30475
"Петел“ също има свой специфичен въпрос, свързан с ремонтите, който сме задавали много пъти: Защо всички обекти във Варна изглеждат толкова хаотично? Защо не са оградени? Защо обезопасяването на изкопи често се свежда до сигнална лента завързана на пръчки? Защо пръстта и другите инертни материали се стоварват по най-безотговорен начин, като стават източник на прах и кал? Защо никъде не обособяват ясни маршрути за пешеходците, които на практика са принудени да вървят през строителни площадки, за да стигнат където и да е?"-Отговорът е следният, който общинарите няма да ви дадат, защото са обвързани със закона за "Омертата"!!! Мълчание му е майката,нъл тъй"?.  А истината е простичка-КОРУПЦИЯ отгоре до долу във всичката й форма!!! Как да глобиш фирмата ,когато 30% процента минимум се завръщат в джобовете на общинарите под формата на подкуп?!  Как да стане???? 
23
5
Blue hills (преди 4 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
За рязането на лентите и бащата - слънце ще дойде, споко!
2
32
ПраБългарин (преди 4 години)
Рейтинг: 61885 | Одобрение: -28410
На който не му е кеф да си оди на село!!!
1
8
varna (преди 4 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
https://vankov.bg7.eu/226650/
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
36
2
4udovi6teto (преди 4 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
"Като разкопаваме града, да закопаем гражданите!" - това е девизът във Варна. Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама