Отклоняват подземна река в центъра на Варна заради 40-метров строеж на мястото на баня Гъбата

25.11.2022 / 11:17 11

Гугъл мапс

Утре в 11,30 часа започва протест срещу строителството на 40-метрова сграда на мястото на баня Гъбата във Варна. 

Много от живущите се притесняват какво ще се случи със сградите в района като се има предвид ниското качество, с което бе направен ремонта на Шишковата градинка и улица "Михаил Колони" преди няколко години, след който след всеки дъжд пропадаха части от улицата. 

"Протестът утре е срещу обезличаването на Варна: систематично, тайно, непрекъснато чрез действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.", съобщава Николай Танчев от организаторите.

"Сенчестото градско планиране се случва без реален дебат с гражданите, без съдействието на специалисти и само във основа на един неуместен общ устройствен план! Протестът не е просто за Гъбата, а срещу унищожаването на всички емблематични сгради за Варна!

Високото строителство в малките улички екологично, архитектурно, инфраструктурно, транспортно, пространствено е неподходящо за многоетажни жилищни сгради.

Не само, защото някои от тях щръкват на 30 м над околните къщи, а защото в района има подземни води с огромен дебит.

Предстои постоянно течащата (виж местата с водосбор в синьо) по улица Стефан Стамболов подземна река да се отклони от пътя и при основите на планираната сграда на мястото на Гъбата.

Дали тази вода ще компрометира необратимо конструкцията на тази сграда или на околните къщи, дали ще се появят пукнатини и пропадания в околните сградите, дали те могат да станат опасни и необитаеми: това са въпроси, които бяха заметени под килима. Теренът не бе адекватно обследван.

Изискваме общината да се съобразява с конституционно гарантираните ни права на добра, здрава, безопасна градска среда, да действа прозрачно в името на обществените интереси.

Ние ще изискваме преразглеждане на Общия Устройствен План и възставаме срещу обезличаването на Варна!"

Стартира петицията за спасяване на знаковата баня "Гъбата" във Варна.

Това съобщиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи "Фокус". Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко талантливо творение на арх. Кольо Христов, създадено между 1962 и 64 г. на миналия век.

"Отдавна не работи като баня, десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши, а сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение!

С настоящата подписка настояваме да се съхрани една уникална, бележита сграда, известна на всички варенци и гости на Морската столица като "Гъбата".

Молим тази специална за Варна сграда да бъде отново социализирана като обществено пространство вместо да стане поредния неуместен жилищен блок, хотел, офис и така нататък.

Официално молим инвеститора "СВП ИНВЕСТ" ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат намеренията си и заедно с гражданите на Варна да защитим това паметно архитектурно наследство. 

Категорично заявяваме, че мястото не е подходящо за 12 етажна сграда!

От фондация Гея се ангажираме да съдействаме за ремонт и включване на сграда "Гъбата" като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна.", посочват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Фейсбук се организира и събитие за жива верига за спасяването на "Гъбата". 

"Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.

Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!

Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!", коментират организаторите на събитието.

Акцията ще се проведе в събота от 11.30 часа.

Ето и мнението на инвеститорите:

Право на отговор на инвестиционна компания СВП инвест ООД

В резултат на започната активна кампания против строителството на мястото, където се намира днешната сграда баня Гъбата, много медии и сайтове подеха подхвърлената топка и се написаха много внушения и неистини. Заявяваме, че нито един, представящ се за граждански активист, застъпник, фондация, медия или сайт, не потърсиха за пълна информация представляваното от нас Дружество. Подетата кампания търси обществената подкрепа под формата на отрицанието и забраната, без да дава алтернатива и устойчиво законово решение на какъвто и да е подобен казус.

Отчитайки обществения интерес и некоректните внушения, които се правят, поради непознаване на инвестиционния процес и/или други цели, предоставяме на публиката и нашата гледна точка, за да информираме обществеността за предстоящото строителство.

СВП Инвест е инвестиционна компания и като такава е ориентирана към създаването на успешен бизнес, спазвайки действащото законодателство. Капиталът е изцяло частен и не оперираме с публични средства. Като предприемачи спазваме действащото законодателство. Ако активистите, организиращи кампанията против, се явят на избори, спечелят ги, създадат правна уредба, тя ще бъде задължителна за всички субекти.

Ето и някои от основните митове, които се употребяват срещу реализацията на проекта:

Мит 1: Гъбата е баня с минерална вода - няма минерална вода на територията, където е построена Гъбата и никога не е имало. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина до Кални бани и Минералната вода е била доставяна от там по тръбно трасе с помощта на помпена станция. Към днешна дата не съществува помпената станция, а тръбният път е компроментиран от времето и водата.

Нямаме собственост нито в тръбното трасе, нито в помпената станция, което прави невъзможно доставянето на минерална вода по някогашното трасе. Което всъщност е доказано в годините и с изчезването на чешмичката с минерална вода на Шишковата градина.

Мит 2: Гъбата е с културно-историческа и архитектурна стойност. Сградата е строена в края на 60-те години, но няма статут Паметник, издаден от НИНКН. Както изисква действащото законодателство, ПУП-РУП-ът, визата за проектиране и инвестиционният проект са съгласувани с отговорните за този процес институции. Сградата е била емблематична за Варна в миналото и със сигурност сантиментална стойност. Към днешна дата е лишена изцяло от функция и амортизирана до степен, която я прави опасна. Поради естеството на материалите и технологиите по времето на строителството, конструктивните елементи заемат огромна част от свободните пространства, което я прави несъответстваща на съвременните изисквания за комфорт и обитаване. Най-характерната част на сградата - покривът, наподобяващ купол, е подпрян от множество радиални греди и колони и не може да функционира като куполна конструкция.

Мит 3: Под сградата има археологически находки: Сградата се намира извън границите на архитектурния резерват, в т.нар. Охранителна зона. По времето на строителството й, изкопният план е достигнал до минус 4-5 метра, а под тази дълбочина има мергел и подпочвени води. Въпреки това, извършихме предварителни археологически проучвателни дейности съвместно с РИМ и МК.

Мит 4: Инвестиционният проект ще наруши екологичното равновесие и зелената система: проектът не предвижда премахване на нито едно съществуващо дърво. Новата сграда ще се разположи изцяло в периметъра на съществуващата сграда. Напротив, предвижда се и хоризонтално, и вертикално озеленяване, което не е реализирано в почти нито една сграда в град Варна. Инвестиционният проект е съгласуван по ОВОС с отговорната за това институция.

Мит 5: Височината на сградата - небостъргач: ако беше построена през 1970 година, от когато активистите показват снимки, сигурно е щяла да доминира, но през 2022 година, в съседство има построени между 5 и 8 етажни сгради, а позицията й в ниската част на терена ще я постави на височина до 5 етаж на Хотел Черно море.

Мит 6: Няма инженерна ифраструктура: за изработването на инвестиционният проект са ангажирани множество проектанти със съответни специалности и всичките му части са съгласувани с отговорните за това институции.

Мит 7: Баня Гъбата е на ТИМ: Парцелът и сградата са апортирани в новосъздадено Дружество, чиято собственост през 2019 е придобита от други две инвестиционни дружества и от 2019 г. Баня Гъбата не е собственост на бизнес групата, популярна като ТИМ. Представляваното от нас Дружество не е от семейството на варненската бизнес група, а е закупило собствеността за пазарна цена.

Мит 8: Административен комфорт. Напротив, поради очакването за висок обществен интерес, инвестиционният проект е извървял дълъг път на поправки, предписания, откази от всички отговорни по веригата институции в продължение на почти 3 години.

Отчитайки всички тези особености на съществуващата сграда и инфраструктура, СВП инвест ООД е изминало дълъг път на съгласуване на инвестиционния проект с всички отговорни за това институции и от 13.05.2022 г. има влязло в сила Разрешение за строеж на 12-етажна сграда. Сградата е проектирана от едно от най-реномираните архитектурни студиа в България с множество международни и национални награди и ще бъде реализирана от водеща строителни компания с над 30 годишен опит.

СВП инвест е създадена като проектно дружество през 2019 година и не носи лична вина за миналото състояние на баня Гъбата.

Визуализации на бъдещата сграда могат да бъдат видяни на сайта gabata.bg

Каним всички заинтересовани лица на ползотворен диалог.

С уважение,

СПВ инвест ООДЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 259379 | Одобрение: 31784
Хотел Черно море го строиха почти 20 години заради подземните води там.....Все пак успяха с дренажи да отклонят подземната вода и го завършиха 1978.....И аз съм скептичен за тези 4 подземни гаража залегнали в плана....А на мястото на Гъбата може да се измисли нещо по-малко и по-практично, а не да нагнетяват още хора в тази без друго охакана и претъпкана площ.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
Dooobre!!! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 13671 | Одобрение: 5511
Ти, бе, господине петково, като не си запознат с историята на Варна и със състоянието на градоустройството й в края на 19 и началото на 20 век, недей да си даваш "компетентното и независимо" мнение!!! Това дере идва отгоре - преди района на  Нептун още, и при изграждането на катедралата е използвано като сметище от каменоделците, а и от жителите на града. Подземните води и досега са много високи и цялото ново строителство (при което се копаят 1 или 2 подземни етажа за паркинги) среща сериозни проблеми и налага огромни разходи при изграждането на основите на сградите в района около общината и Нептун. Не ми се мисли пък какви подземни води ще излязат при евентуалното разрушаване на Гъбата, както и какви ще бъдат последствията за околните сгради
Да живей България!
0
6
петково (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7213 | Одобрение: -2262
А бе кой тъпак измисли казуса с "подземна река"? Това е абсолютна глупост. И накъде отива тази подземна река с "огромен дебит"? И защо точно тази сграда ще я спре? Основното, което ръководи тези протестъри и други подобни е завистта към по-успелите от тях, маскирана като грижа за града. Значи, ние сме се намърдали някъде, построили сме когато и каквото могли, но другите не трябва да строят и устройват. Както се вижда от обяснението на фирмата, изпълнени са всички законови изисквания. Районът ще се облагороди. Но, не. Искаме си кочината и кръглата грозотия.
2
0
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 78458 | Одобрение: -162
Подземна река не се отклонява в гъсто населен район. Тез или са олигофрени или обсолютни дебили.
Всеки да си получи заслуженото !
3
1
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
А какво да кажем за варненската железница? Вече са извършени проучванията и много собственици на имоти по трасето ще изгорят!!!
5
1
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 46097 | Одобрение: 1552
Идиотиите на потника във Варна нямат край...Гняв
Марио Кроненберг
4
0
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
вЕДНАГА ДА се съборят Айфеловата кула,пирамидите и прочие.Абсолютно са безполезни в очите на слепците!
2
2
уйчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 71994 | Одобрение: -3136
Като строяха хотел Черно море, строителната площадка години беше езеро. Няка си го отводниха. Явно доста води минават оттам. А гъбата си е уникална сграда, но безвъзвратно амортизирана и една реставрация би била безсмислена и скъпа. За съжаление, търговските интереси диктуват максималното застрояване на терени в градските центрове.
7
5
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
Ха,та нали цялата община се изхранва от това-подкупи и рекет! А с Гъбата наистина въпроса е много сложен ,а и опасен.Някой вярва ли че водата ще бъде отклонена както трябва.Ще я заустят в някоя тръба и след 5 години когато инвеститора е продал всичко ще настане голяма олелия.Спокойно,пак ние ще платим наркозависимостите на Потника,а той ще си е при папаша Путлер.
10
2
Dooobre!!! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 13671 | Одобрение: 5511
А дали някой си е задал въпроса: Откъде точно идва тази подземна "река" и колко сгради има нагоре по "течението " й преди да стигне до Гъбата???? И как, аджеба, ще се отрази отклоняването върху всичките сгради нагоре чаааааак до Нептун и още по-нагоре дори...  Или целта е С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО да се угоди на мераците на глаДния ни архитект, сакън да не би да изгуби поредния подкуп?????????????Болест
Да живей България!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама