Отпадъчните води на "Галата" и "Аспарухово" вече не се изливат във Варненското езеро

26.03.2021 / 10:17 9

Снимка: Булфото, архив

Отпадъчните води на "Галата" и "Аспарухово" към момента не се изливат във Варненското езеро, а се транспортират от Канално-помпената станция (КПС) "Аспарухово" до КПС "Запад" чрез временната тръба.

Преди два дни е възстановен и нормалният режим на работа на Канално-помпената станция "Аспарухово", съобщи за Moreto.net зам.-кметът Христо Иванов.

Припомняме, в продължение на два месеца, от 25 януари т.г., отпадните води на "Галата", "Аспарухово" и местностите в района бяха заустени във Варненското езеро, след механично премахване на едрите отпадъци.

Временната тръба аварира на 15 януари, а 10 дни по-късно това бе съобщено на обществеността, след запитване от медиите. Тогава е било спряно и транспортирането на мръсните води към пречиствателната станция, а същите са били заустени в езерото.

След последвалия ремонт бе направен направен оглед, който откри нови пукнатини по тръбата. Последва нов ремонт, който по информация от Община Варна е приключил на 24 март. Дейностите по него са били за сметка на фирмата изпълнител "Хидроремонт", уточниха от общинската администрация.

В момента продължават проучвателните дейности за това по каква технология и с каква техника да бъдат направени изкопните работи за траншеята, в която трябва да бъде положен тръбопроводът, съобщи Христо Иванов за Moreto.net.

Заради геоложките условия в проблемен участък технологията, чрез която се планираше да бъде прокопана траншеята, не е възможно тя да бъде използвана.

Водят се разговори със специализирани фирми, които да потвърдят на база на геоложките проучвания възможността за прокопаването на траншеята.

Той подчерта обектът е специфичен и свързан с осигуряване на необходимата техника, но се надява срокът за цялостния ремонт и полагането на тръбата на проектната дълбочина (30 ноември 2021 г.) да бъде спазен.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Типичното замазване на чиновниците. Тоя зам кмет за нищо не става. Мошеник висша класа. Тази геология е извстна от как го има учени. А за това , че министерството не си е свършило работата с предното полагане на тръбата и тя не е в проектно положение - прокурор няма ли? Проверки? Тази безнаказаност в държавата е потресаваща. Всеки си прави каквото му падне и никаква отговорност не се търси и носи!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
1
Наблюдател (преди 2 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
-"Отпадъчните води на "Галата" и "Аспарухово" към момента не се изливат във Варненското езеро, ....." ---:errm::unsure: А дано, ...ама .....!8-) Въпрос на време. Както казва народът : - “Дето е текло, пак ще тече”, особенно ако е направено от Хидроремонт-ИГ” ООД - Варна ;). Защо новопостроената Пречиствателната станция - Аспарухово (2011г с капацитет за 40 000 души) бе преоборудвана в канално -  помпена станция ( изпълнител фирма Нектон - Варна. Готова за експлоатация от 05.08.2014г) с механично пречистване и транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро? Защо бе направена тази "врътка/промяна" и от кого!!!!:wassat: питам аз и отговор не ЩЪ?Гняв Нещо много ми заприлича на далаверата с Рибарско пристанище "Карантината"- Аспарухово.8-) Първоначално :-  Процедура „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 год. чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство. Проектът се реализира с близо 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство, 5,6 млн. лева е съфинансирането от Община Варна. :unsure: И накрая като го построят няма да е рибарско пристанище, а яхтено!!!!!:blink:Шокиран Егаси "странностите" дето стават във Варна.;) 
7
5
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 272010 | Одобрение: 35125
Добра новина, но колко още ще продължи....? Лятото идва.....Защо не направят една малка пречиствателна станция там за тези 3 000 души в Аспарухово и Галата, а трябва да помпят лайната през канала....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
Магчо (преди 2 години)
Рейтинг: 19 | Одобрение: -1
Добра новина! Дано да няма повече проблеми!
4
1
Дедо (преди 2 години)
Рейтинг: 14236 | Одобрение: 5231
За  две години още не е "открита" технологията(а и техниката) с която да се прокопае " траншеята " за тръбата.... През това време ХОРАТА ще пуснат редовна "автобусна " линия до Марс... Егади олигофрените....
2
1
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 75484 | Одобрение: -2571
От девненските боклуци какви тлъсти миди се въдеха, мангалите бая продадоха в буркани.
1
1
то (преди 2 години)
Рейтинг: 14 | Одобрение: -6
браво хубави новини,но хубави новини стават с работа ,с много работа
винаги втори
1
2
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
а колко други неща се изливат от девня, сигурно има токсичен слой по дъното на езерото. изливащото от тръбата поне е биологично
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама