Парламентът реши: Задължително сменяме водомери и топломери до 6 години

29.01.2021 / 09:39 9

Снимка: Булфото, архив

През следващите 6 години задължително сменяме топломерите и водомерите си, реши парламентът. Смяната ще се извършва поетапно, като крайният срок за подмяна ще бъде 1 януари 2027 г.

 


Всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25 октомври 2020 г., задължително трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Това записаха депутатите днес, след като приеха промени в енергийните закони, пише “24 часа”.

Въпреки че от 25 октомври миналата година изискванията и сроковете за монтиране на дистанционните уреди влязоха в сила, смяната на уредите у нас не беше задължителна, защото евродирективата ЕС 2018/2002, налагаща това изискване, не беше транспонирана в законодателството ни до този момент. Така оттук нататък, всички уреди, когато им изтече срокът на годност или се повредят, ще бъдат сменяни с такива с дистанционно отчитане. Смяната ще стане поетапно, но крайният срок за подмяна у нас е до 1 януари 2027 г.

В сгради – етажна собственост, в които се доставя енергия за охлаждане от централен източник или от районна охладителна система, ще се инсталират индивидуални измервателни уреди за потребената енергия за охлаждане във всеки отделен имот. Когато в сграда – етажна собственост, всички измервателни уреди са с дистанционно отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на реалното потребление поне веднъж на три месеца, а от 1 януари 2022 г. – на всеки месец. Новост е закона е и изискването за инвестиционните проекти за изграждане на сгради, както и преустройство, реконструкция или ремонти, да осигуряват възможност за монтиране устройства за саморегулиране и за отделно регулиране на температурата във всяка стая, както и да предвиждат проектиране на сгради с близко до нулево потребление на енергия от 1 януари тази година.

В законопроекта е регламентирано разработването на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050 г. Тя трябва да бъде разработена от енергийния министър, съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройство.

В стратегия се предвиждат мерки за строителство на нови сгради и трансформиране на съществуващи в такива с близко до нулево потребление на енергия, подобряване на енергийните характеристики на жилищните и нежилищните сгради и насърчаване въвеждането на интелигентни технологии в сградния фонд. Определя се и националната цел за енергийна ефективност за 2030 г. – въвежда се нова схема за задължения за енергийни спестявания, както и алтернативни мерки, които да осигурят постигането на обща кумулативна цел за енергийните спестявания при крайното потребление на енергия за периода 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 359843 | Одобрение: 59808
Пешо....в нашето бойно поделение за наказание на един, всички новобранци скачахме боси от горните кревати хванали шортите, а старите казваха, че не е извращение, а част от обучението за скачане с парашут.....Офицерите завършили Долна Митрополия, а някои и с две ромбчета /знаеш къде ги придобиваха/ си правеха оглушки и ние си скачахме.....Бог високо, Цар далеко....Отговорност на ВиК са големите загуби по трасето от спукани тръби, или забучени такива незаконно за да се поливат площи със стотици и хиляди тона питейна вода.....После времето виновно, че язовирите били празни и водомерите виновни.....По-лесно е 15-20, или 30-40 кинта от този, или онзи съвестен гражданин, а ние да се оплакваме на арменския поп.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
iache59 (преди 3 години)
Рейтинг: 53 | Одобрение: 3
Никой не коментира, че разпределените количества от общия водомер се плащат два пъти - веднъж  разпределени на всички живущи, а след това и от хората които не са били отчетени през настоящия месец / изразходваните колическтва ще им ги отчетат следващия месец - те са отчетени от личните им водомери/ . 
3
0
Пешо от Виница (преди 3 години)
Рейтинг: 96935 | Одобрение: 31100
Прочетох внимателно всички коментари. Изводи: И тако и вако!! Според мен,водомера трябва да е собственост на ВиК. И е тяхно задължение  да си контролират изправността на поставените уреди. Няма никъде в правото-колективно наказание. Заради баба Вуна ,която пресича улицата неправилно ,да наказват всички гражданя от квартала с глоби. Мъжете ,които не са джендъри, а са ходили в казармата ,знаят ,че подобно колективно наказание се счита за извращение!! ВиК подхождат към "решаването" на проблема като практикуват принципа"Разделяй и владей". Надписвай сметките ,разпределяй общата надчетност на индивидуалните абонати и пей сърце! А това е простотия до шия!!! И на мен ми е писнало да ме правят на глупак! 
1
1
Пиша на кирилица (преди 3 години)
Рейтинг: 9208 | Одобрение: -422
Я прочетете  наредба №4 на ВиК дружествата и пак се изкажете. Нима искате съседите с които всеки ден се разминавате да ви плащат водата? Ами показанията са достъпни на страницата на ВиК виждат се и фактурите. Да не мислите, че много ни е приятно домакинство с 5 човека и парадиращо с 4 коли да има сметки за вода 2-3 кубика и така цяла година.  Инкасаторка та изобщо няма задължението да гони  неизрядните ползватели на вода. На нея са важни показанията на главния водомер останалото разпределя между изрядните ползватели. На тези които не подават показания или символични такива не разпределя нищо от общите кубици. Водомерите които са в дворове на къщи са собственост на ВиК, а тези в апартаменти са собственост на клиентите. Как се разпределя разликата между консумацията на общия(главния) водомер и индивидуалните водомери в жилищните блокове и кооперации?       Разликата между отчета по общия водомер и сумата от отчетените водни количества по индивидуалните водомери се разпределя пропорционално по следния начин: 1. Сумират се количествата начислена консумация по индивидуалните водомери, свързани след общия водомер. 2. Полученото по т.1 количество се изважда от количеството вода, преминала през общия водомер и се получава разликата за разпределяне. 3. Получената по т.2 разлика се дели на полученото количество по т.1 и се получава коефициента за разпределяне. 4. С получения по т.3 коефициент се умножава начислената консумация по индивидуалните водомери и така се получава пропорционалната част от разликата.     Причини, за разликата между отчета на главния водомер и отчетите по апартаментните водомери в една жилищна сграда: 1. Апартаментните водомери, които най-често са от типа 5 м3 са с клас на точност „В”, което означава, че допустимата грешка за отчитане е ± 3%, т.е. слабите течове на казанчета, канелки, смесителни батерии и други може да не се обхващат от апартаментните водомери, но тези слаби течове, прибавени към общия моментен разход на вода се отчитат от главния водомер. Така само от разликата на точността на апартаментните водомери се натрупва разлика на общия водомер .Индивидуалните водомери са собственост на абонатите и подлежат на задължителна метрологична проверка на всеки 5 години. Ако болшинството индивидуални водомери са непроверени, се предполага, че отчитат неточно и тогава е нормално да има разлика от отчетеното с общия водомер. 2. Друга причина може да бъде липсата на достъп на инкасаторите едновременно до всички индивидуални водомери и до общия. В този случай инкасаторът не може да засече с точност индивидуалните водомери . 3. Загуба на вода в сградната водопроводна инсталация. 4. Водочерпни прибори в общите части на сградата, на които няма монтирани водомери. 5. Потребители в сграда-етажна собственост без монтирани индивидуални водомери, инкасирани по норматив, с разход по-голям от норматива(евентуален теч). 6. При физическо въздействие върху измервателните уреди от страна на потребителите.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
3
1
айки (преди 3 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
 скоро сменях водомер....да бяха казали,че трябва да е дистанционен......който иска нов  - да си го плаща.....и защо след като ВИК тата имат претенции не сменят водомерите за тяхна сметка...както и паспортите на сградите -за сметка на държавата....при тази безработица и липса на адекватни пенсии и заплати никой няма право да има претенции......гадни идиоти....
3
0
gugutka (преди 3 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Нямам никакви претенции как ще отчитат изразходената от мен вода. Ако искат ултразвуков водомер да решат да се използва, само трябва ВиК да дойде и да го смени за тяхна сметка.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
2
0
ас (преди 3 години)
Рейтинг: 156152 | Одобрение: 24597
моя водомер има поне още 9 години живот. ако искат да се сменя предварително да платят поне полвината сума. ас няма да сменям водомери всяка година заради нечии прищявки.
4
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 359843 | Одобрение: 59808
Никак не е лоша идея.....одобрявам.....! Ако ВиК плати......иначе да го дугат сопооолив.....!! В САЩ водомерът е собственост на водната разпределителна компания......Тия педали какво се правят на ударени с мокра лопата по кифочите.....Ай сектир бе, мошеници.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама