Петър Чолаков: Не, г-н Борисов, БКП е партията на вашата младост

12.12.2019 / 15:40 11

Автор Петър Чолаков, "Дневник"

Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за изследване на обществата и знанието, БАН. Поводът за анализа му е твърдение на премиера Бойко Борисов на тържественото честване на 30-годишнината от създаването на Съюза на демократичните сили (СДС), че още като бил малък, СДС била неговата партия. Реалността всъщност е друга – когато СДС е създаден през 1989 г., Борисов е вече на 30 години и не е малък. По това време той е член на БКП и служител на МВР. Според журналистически публикации, които Борисов не е отрекъл, той отказва да се деполитизира, тоест да напусне партията, и избира да напусне МВР през 1991 г. Така започва частен бизнес и поема охраната на бившия социалистически диктатор Тодор Живков, а след него и на царския наследник Симеон Сакскобургготски, пише "Дневник".

Минавали ли сте напоследък по вечерно време по софийската ул. "Раковска"? Ако сте, ще видите красноречив символ: емблемата на НФСБ, които сега също се помещават в знаменателната сграда на Nо.134, е окъпана в светлина. А думите "Съюз на демократичните сили" тънат в мрак.

"СДС е нашата партия, когато бяхме малки и въобще не сме мислили, че ще занимаваме с политика". Това прочувствено признание министър-председателят Бойко Борисов направи на отбелязването на 30 години от учредяването на СДС.

На пръв поглед в думите на г-н Борисов няма нищо чудно. Изпосталелият син лъв бе "купен" на безценица преди европейските избори тази година от ГЕРБ. Така партията на Борисов приши към себе си пазарен дял на традиционната десница.

И по този начин ГЕРБ способства, както винаги го е правила, за разделението в този политически сегмент. Чрез този ход, чрез придобиването на "марката СДС" сега ГЕРБ мога да говорят за Александър Йорданов (който стана евродепутат благодарение съвестните действия между ГЕРБ и СДС), за Петър Стоянов и прочие като за "свои" хора. В крайна сметка е нормално също така г-н Борисов да отиде да отиде и хвърли едно око на своите "инвестиции". И да ги окуражи, като в същото време, както си му е обичай, похвали себе си.

Но идеологическата сплав между СДС и ГЕРБ е спорна. Особено ако лидерът на управляващата партия желае за пореден път да ни убеди в своя последователен антикомунизъм.

Не, г-н Борисов, БКП е партията на вашата младост. Колкото и да повтаряте, че "комунистите са утепали дедо ви", истината е, че баща ви е служител на МВР, а вие сте били последователно комсомолски секретар и член на БКП. Да не говорим за признанието ви, че Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски са ви "като два университета".

Дори беглият поглед към други представители на "елита" на ГЕРБ разкрива същите червени корени (Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител; Менда Стоянова – член на БКП и партиен секретар на Окръжния народен съвет, Пловдив, и т.н.).

И все пак съюзът между ГЕРБ и СДС е закономерен. Защото синята идея беше изкривена, обругана и предадена от хора, които само външно, формално проповядваха "новите" демократични ценности. А по убеждения и мотивация си останаха завинаги в бившия режим. Говоря за "троянските коне", за агентите на ДС в сините редици. Като емблематичния дантелен политик и конституционен съдия Георги Марков (впоследствие осветен като агент Николай от ДС), който сега е депутат от ГЕРБ. Същият – под познатата претенция, че брани демокрацията – днес хвали антилибералния Виктор Орбан, който е пръв приятел на Владимир Путин; сипе хули срещу Българския хелзинкски комитет (БХК), съдия Лозан Панов и пр.

Изобщо, ако перифразирам класика: гербаджийството е старческата болест на комунизма.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
ПраБългарин (преди 4 години)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
Бойко беше до бай Тошо, когато той беше паднал и всичките го обвиняваха, че бил разорил държавата и откраднал парите на народа, а всъщност крадците викаха дръжте крадеца...
1
2
wiwaldi (преди 4 години)
Рейтинг: 1662 | Одобрение: 322
до  ''  ЧИЧО''  извинявай  би  ли  променил  ника  си...ако ме  питаш ''  защо'' ами  един  друг  човек  носи  това  име....роден  някъде  из  austria
6
5
Sand (преди 4 години)
Рейтинг: 13861 | Одобрение: 4696
И после аз съм виновен, че говоря за радикални мерки и трепане на ренегатите. Е мо же и без трепане само парите да им се приберат на тези свине
5
2
Орман (преди 4 години)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 2945
Защото синята идея беше изкривена, обругана и предадена от хора, които само външно, формално проповядваха "новите" демократични ценности. А по убеждения и мотивация си останаха завинаги в бившия режим. Говоря за "троянските коне", за агентите на ДС в сините редици - ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПО НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ -ДРУГАРЯ ИВАН КОСТОВ. ТОЙ Е НАЙ ЯРКИЯТ ПРИМЕР ЗА ПРЕБОЯДИСВАНЕ.
7
2
милен (преди 4 години)
Рейтинг: 29699 | Одобрение: 3639
 Предизборното хакване на НАП е дело на комунистическите утайки от Герб, командвани от полукнижникът Г-син Тиквов, за да се избегне електронното гласуване, защото тогава няма да има шанс за най успелият крадец на народни пари да е на власт, а на тази снимка Тиквоча охранява Т Живков, който беше издействал връщането на заем от 18 милярда долара, във виде на нефт, докаран до Нефтохим Бургас за преработка, но тези милярди не влязоха в държавната хазна, а от тях си напълниха банковите сметки, не повече от 30-сетина комунистически изчадия, които продължават и до ден днешен да крадат народни пари и да поддържат статуквото и геноцида над българските жители.
8
3
чака-рака (преди 4 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
гврб в момента са държава в държавата..върнаха ни 30 години назад  сега пак всичко се решава в софия..няма една независима работеща институция  и всичките го гледат в ръцете тоз паляк да им напълни гушите..много жалко че в бюджета има пари които отиват за тройкаджийска мандаринска класа наречена държавна администрация и резултата е плачевен..при едно електронно правителство електората на герб ще се свие на 70 процента с едно щракване на пръстите  заради това са тия периодични атентати срещу базите данни на институцийте  и упорито убеждаващият ни дебил мишо константинов че по сигурно от хартиеният носител няма..ако светът влезе в 22 век тука още ще орем с воловете щото мениджмънта на държавата завинаги е останал в 80 години на 20 век 
9
4
Чичо (преди 4 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Ти пък къде се обаждаш бе албански кретен.
13
4
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
Бойко е чист комунист, ГЕРБ е БКП 2. Само балък може да твърди обратното. Нищо дясно няма в ГЕРБ
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
9
4
... (преди 4 години)
Рейтинг: 27718 | Одобрение: 7783
Аз не съм бил член на БКП. Има/няма друга всеки си избира.  И на ГЕРБ не съм ... "...и никога няма да бъда".
7
3
OF (преди 4 години)
Рейтинг: 595 | Одобрение: -155
,,,Така е, друга нямаше, тя беше на всички.
OK

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама