php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

По-строги изисквания за пенсиониране, скача възрастта, ранното - по-трудно

04.11.2019 / 12:55 7

Снимка Булфото, архив

За се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране. Това е една от мерките, които социалното министерство предлага за преодоляване на дефицита в пенсионната система, информира "Труд".


Тя е залегнала в Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.).

В момента съществува възможност, ако имате нужният стаж, да се пенсионирате една година по-рано. Това се случва обаче за сметка на по-ниска пенсия, която се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

В наредба са определени и категориите труд, които се пенсионират по-рано – това са миньори, пилоти, работници в металургията и др.

Учителите също имат право на ранна пенсия, която се отпуска от Учителския пенсионен фонд.

Балерините и балетистите придобиват право на пенсия, ако имат 25 години осигурителен стаж при навършване на 43 години и 4 месеца.

Авторите на стратегията предлагат още да продължи да се повишава възрастта за пенсиониране, както и да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от държавното обществено осигуряване.

Мерките се налагат поради трайната тенденция на застаряване на населението, което неминуемо в бъдеще ще доведе до значително увеличение на разходите за пенсии, се посочва в документа.

Обсъждат се и възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, както и механизъм за гарантиране на средствата от вноски, натрупани в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Стратегията предвижда още да се укрепи Сребърният фонд, който да спомогне за стабилизиране на пенсионната система.

На всеки 100 пенсионери се падат по едва 66 лица, които навлизат на пазара на труда, отчита стратегията за борба с демографската криза.

За сравнение през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст (60-64 години), са били замествани от 124 млади хора (15-19 години).

Най-благоприятно е съотношението в областите Сливен – 87, Варна – 73, и София (столица) – 72 лица. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 43, Перник – 49, и Габрово, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 51 лица, влизащи в трудоспособна възраст.

В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119, или 21,3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на хората в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта.

Разходите за пенсии за 2018 г. са 9 455 890,5 хил. лв., като в тази сума са включени разходите за пенсии, финансирани от ДОО и от държавния бюджет, и еднократно изплатените суми към пенсиите за месеците април и декември на 2018 г.
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
0
YPY (преди 1 годинa)
Рейтинг: 205 | Одобрение: 65
Когато говорим, че няма работа за младите и едновременно искаме да пенсионираме възрастните, колкото се може по-късно, възникват няколко възпроса: 1. Къде е истината кое искаме да направим кое искаме да увеличим? 2. Съществува ли начин, някой макар и малко да си планира живота и кое за кого и за какво да прави? 3. Ощетявайки възрастните, какво казваме на младите, "Никога няма да се пенсионирате или не поне по тези правила, които мислите! Ама вие мислите ли да ставвате възрастни и да си внасяте осигуровки?" 4 След като в цял свят се говори за отпадането на много професиии и съкращаване на служители, как ще отговорим на същите три въпроса по-горе? 5. Изобщо би ли трябвало да се работи, когато роботи ще ни заменят? Какво, за кого и колко трябва да се работи? 6. Бъдете любезни към незнаещите, кажете къде се е скрила истината или истините в зависимост кого и какво обслужват?
52
124
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 210793 | Одобрение: 17968
През 1986та, България беше на 4то място в света по износ на месо по американски статистики, след САЩ, Канада и Аржентина.....Миналата година България внесе 2/3 от свинското месо за вътрешния пазар от Белгия.....Бяхме свидетели на едно от най бруталните убийства в родното животновъдство заради чумата.....Тази чума беше диверсия срещу свинепроизводството не само в България, но и в Румъния......Кой стои зад тази диверсия, след като знаем КОЙ е заинтересован да продава месо на нашия пазар.....? Въпрос с повишена трудност.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
27
2
wiwaldi (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1662 | Одобрение: 322
1984.   идват  японците  в   Ст.загора  ...влизат  в  ЗЗУ и   .....излизат  без  да  продумат... Правец   ...завод  за  електронни калкулатори.  ЕЛКА 128..ЕЛКА 131.като последният модел  вадеше  корен трети../моята  още работи.купил съм я през 1980./за сведение  само  casio правеше  от  същия модел.....за Дълговете...по време  на петролната криза  70те години  ..Русия ни  предоставя ПЕТРОЛ   на  стойност 1 000,000,000 /един милиард /долара ,който  ние продаваме и  разиграваме парите  на  лондонската  борса...ето  това е  истината...чаткаш ли  ...четете и  се  образовайте  ...не  пишете  глупости.Усмивка
39
7
Орман (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 2945
КОЛЕКТОРЕ, АКО СИ РАБОТИЛ ПО ОНОВА ВРЕМЕ ЯВНО СИ БИЛ НА МНОГО НИСКА ПОЗИЦИЯ И НЯМАШ ПРЕДСТАВА. АКО ПЪК СЕГА СЕ НАГАЖДАШ КЪМ НОВОТО ВРЕМЕ - ТО МЕСТАТА ОТДАВНА СА ЗАЕТИ. И ОЩЕ - КАКТО И ДА НЕ НИ ХАРЕСВА -ДЪЛГОВЕТЕ СЕ НАТРУПАХА ОТ "НОВОТО" ВРЕМЕ, ДЕМОКРАТИЧНО. НЕ СЕ ЯДОСВАЙ, А СЕ ПООГРАМОТИ!!!!
61
7
Орман (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 2945
КАК НЕ ДОСТИГАТ СРЕДСТВА?!?! ВЪЗРАСТНИТЕ ВИ ОСТАВИХМЕ ПРЕКРАСНИ ЗАВОДИ, КОИТО ВИЕ НАРЯЗАХТЕ НА КРАП!!!!!!!!!! ОСТАВИХМЕ ПРЕКРАСНО СЕЛСКО СТОПАНСТВО- КЪДЕ СА СТАДАТА ОВЦЕ, КОЗИ, КРАВИ????? ОСТАВИХМЕ ВИ РАЗРАБОТЕНИ ПАЗАРИ!!! БЯХМЕ ПЪРВИ В СВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО И ИЗНОС НА ЦИГАРИ, ПУРИ, ПУРЕТИ И Т.Н. СЕГА НЯМАМЕ ЕДНА ЦИГАРЕНА ФАБРИКА. КОЙ ПОЗВОЛИ НА ПЕЕВСКИ, КОИТО ОСВЕН В МОШЕННИЧЕСТВО В НИЩО ДРУГО НЕ РАЗБИРА ДА ЗАКУПИ ТЕЗИ ФАБРИКИ?!?!? ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН!!!!! И ВСИЧКО ОКРАДЕНО МОЖЕ ДА СЕ ВРЪЩА С ЛИХВИТЕ!!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik