Погребенията са единственият печеливш бизнес на община Варна - отчита отлични резултати и 14 % ръст на печалбата

14.09.2021 / 14:46 7

снимка Община Варна и Булфото

Загуби отчитат почти всички общински фирми във Варна заради ковид пандемията.

Изключение са единствено „Обреди“.

Същевременно през настоящата година се наблюдава значително подобряване на показателите, стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на което бяха разгледани годишните финансови отчети.

Единственото дружество на печалба е „Обреди“. През миналата година то отчита положителен финансов резултат от 143 хил. лв. Запазвайки тенденцията от предходни периоди, водеща остава траурната дейност, от която има увеличение на постъпленията с 14%. Заради по-малкото сключени бракове в резултат на въведените ограничения приходите от радостна дейност са намалели с 13%, беше съобщено на заседанието, предаде varnautre.bg.

Печелившите през миналите години „Дворец на културата и спорта“ и „Пазари“ този път са минус. Загубите на дружеството, стопанисващо пазарите в града, са в размер на 186 хил. лева. Основната причина за това е затварянето на всички промишлени магазини и намаляването на наемните цените за известен период от време. Наложените рестрикции през миналата година, заради които културните и спортните мероприятия бяха спрени, доведоха до отрицателния финансов резултат, макар и минимален от 3 000 лв., на „Двореца на културата и спорта“.

Затварянето на детските градини за около 4 месеца сумарно през 2020 г. и драстичното намаление на посещаемостта през останалото време се отразиха негативно и на финансовия резултат на „Ученическо и столово хранене“. За 2020 г. е отчетена загуба в размер на 504 хил. лв. в сравнение с предходния период, когато е записан отрицателен резултат в размер на 170 хил. лева. Това е единственото търговско дружество с общинско участие, преустановило дейност за толкова дълъг период от време.

На загуба е и „Градски транспорт“, който понесе сериозен удар от пандемията. През миналата година броят на превозените пътници е намалял от 32 млн. на 25 млн., като спадът е общо с 30% спрямо 2019 г. Изминатите километри на тролейбусите и автобусите са с 1,3 млн. км по-малко в сравнение с предходната година, когато са отчетени общо 10,7 млн. км. Същевременно загубите на дружеството са намалели от 3 млн. и 341 хил. лева на 2 млн. и 185 хил. лева. Днес беше съобщено също, че през първото полугодие на следващата година „Градски транспорт“ очаква първите електробуси от общо 60, които трябва да дойдат по ОП „Околна среда“.

В дневния ред фигурираха още отчетите на „Стадион Спартак“ ЕАД и „Жилфонд“ ЕООД. Заради неясноти разглеждането на отчета на „Жилфонд“, който е в ликвидация, беше отложено, а другото дружество не развива дейност.

Годишните финансови отчети за 2020 г. на търговските дружества с общинско участие ще бъдат гласувани на заседание на местния парламент.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
:) (преди 2 години)
Рейтинг: 36878 | Одобрение: 8183
Сега вече е ясно: За Гербераста Потник, убиването на града е бизнес!
4
0
Марио (преди 2 години)
Рейтинг: 18571 | Одобрение: 3561
Повечето са за затвора в тази община ,а другата половина да пасат кравите.Ангелче
3
1
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 83662 | Одобрение: -978
Е умен човек го е казал, на този свят две неща са сигурни, данъците и смъртта. Питайте и НАП сега колко събраха.
5
3
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Как да реагира човек на това съобщение С гняв болка или както се случва най често с безразличие
Истината преди всичко
5
4
Радостин (преди 2 години)
Рейтинг: 110436 | Одобрение: 2396
Грозно звучи, че само погребалните са на печалба. Няма да умираме да тръгнат на загуба.
Всеки да си получи заслуженото !
6
1
Dooobre!!! (преди 2 години)
Рейтинг: 16359 | Одобрение: 6279
Зловещо!  Когато живите започнат да се надяват приходите им да идват от мъртвите.... нищо добро не предстои!
Да живей България!
8
9
владо (преди 2 години)
Рейтинг: 14804 | Одобрение: 6744
То след управлението на ГЕРБ какво да очаква човек. Опростачиха народа, ограбиха всичко дето беше останало, а сега новата им цел явно е да го уморят, барем общината да е на печалба. И при тези резултати на общинската власт миналата седмица обсъждаха предложение за увеличение на заплатата на кметчето. Пълни нещастници!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама