Портних с почти 100 процента в ромските секции във Варна, осем пъти спаднали недействителните гласове на втори тур в тях

05.11.2019 / 15:17 11

Иван Портних печели 92,3% от гласовете в ромските секции*, показва справка на moreto.net в резултатите от втория тур на местните избори във Варна. За сравнение на първи тур за кмет на Варна в същите секции Портних получи 39,3% подкрепа. Има и осем пъти спад на недействителните бюлетини в същите секции, отчитаме също така от справката.

Кандидатът на ГЕРБ е повишил броят на гласовете от 399 на първи тур до 1513 на втори, при това при занижена избирателна активност във Варна на балотажа.

Избирателната активност в тези секции е спаднала от 32% на първи тур до 23% на втори, като цифрите са съизмерими спрямо общия спад в цяла Варна между първи тур и балотажа.

И докато изразителната победа на Портних в ромските секции може да изглежда логична, предвид националистическите възгледи на опонента му Костадин Костадинов, то за драстичния (8 пъти) спад на недействителните бюлетини - от 58,7% на 7,3% "разумно" обяснение е трудно да се намери.

На първо четене вариантите са четири.

Вариант 1: За една седмица между двата тура избирателите в тези секции драстично са повишили грамотността и информираността си относно изборния процес и на балотажа са гласували успешно.

Вариант 2: На първи тур недействителните бюлетини са били израз на протест, а на балотажа гласоподавателите вече са решили да не протестират.

Вариант 3: На първи тур недействителните бюлетини са били израз на протест, а на втори тур гласоподавателите са били "посъветвани", а може би са имали и "стимул" да гласуват "по съвест".

Вариант 4: На втория тур до урните са отишли съвсем различен "профил" гласоподаватели.

Вариант 5: Могат да го предложат читателите.

Не е тайна, че митници и НАП (и не само те) имат математически модели, чрез които доста сполучливо "нацелват" съмнителните "елементи", които се опитват да прецакат системата и действат против правилата.

Та въпросът е, дали ЦИК разполагат с подобен софтуер, който сигнализира за нелогични и съмнителни цифри или всичко отива само за статистика. Все пак става въпрос за осем пъти спад на недействителни бюлетини в определени секции. Ако "случайно" нямат, нека приемат това за СИГНАЛ!

Но да се върнем на цифрите:

Недействителните бюлетини в ромските секции 361 и 372 в кв. "Аспарухово" във Варна на първи тур са били съответно 80.3% и 86.4%, докато на втори са се сринали до 3.5% и 7.2%., показва справката на Moreto.net

Цифрите за секции 298, 300 и 308 в кв. "Владиславово" са съответно 40.9%, 45.3% и 57.4% недействителни бюлетини на първи тур, срещу само 2.7%, 10.9% и 2.2% на балотажа.

В район "Младост" секции 273 и 275 са имали съответно 44.6% и 56.2% недействителни бюлетини за кмет на първи тур и само 3.1% и 8.1% на втори.

85-та секция в район "Одесос" на първи тур е имала 70.7% недействителни бюлетини на първи тур, а на втори 9,5%

Двете ромски секции в Каменар също демонстрират сериозен спад в броя на недействителните бюлетини. В секция 384 спадът е над 10 пъти от 52.9% на 4.3%. По "нормален" е спадът в 385 - от 46.2% на 16.6%.

* Секции, в които гласува предимно население от ромски етнос: 361, 372, 298, 300, 308, 273, 275, 75, 384, 385Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
36
128
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 137331 | Одобрение: 941
Нексусе.....За последния час си ми нащракал 700 минуса.....Нали знаеш на кой боздуган ще духаш....не се престаравай, че жена ми ще ревнува......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
16
4
MrBean (преди 8 месеца)
Рейтинг: 33614 | Одобрение: 5079
Хахаха ,да е честит на град Варна и неговите граждани най-антиварненски настроения човек в Бг. Той е един хЕркулес разсече града на две с един замах и му дадоха 130 млн жълтици,после построи къщи на ромите/ама на друго място/ щото паднаха на булеварда.За два мандата удвои бюджета на града,/разбирай ще плащат и внуците ни/...хЕркулес,хЕракъл Варненски тъй му подхожда.Само не мога да разбера що прецаква тимаджии постоянно......
18
2
Наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15468 | Одобрение: -552
-" .. да обясни рязкото ограмотяване на циганите!!!!.." - Голям праз   ---- :blink::blink: Ами просто са природно интелигентни  колега.Усмивка Ако не бяха такива, щяха ли да гласуват масово за ГерП???;) Освен, че са интелигенти, са комбинативни и иновативни, а'бе, цветът на Варна, нашата гордост!!!8-)Усмивка  При подходящи условия, добре обучени "преподаватели" и най-паче "стимули", на този свят стават и чудеса, дори да не е Коледа!!! :unsure:Усмивка 
12
2
Голям праз (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9498 | Одобрение: 2963
А бе Чичо, писах за "постоянното присъствие", обаче днес е ОТСЪСТВИЕ!!!!
14
6
Чичо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 38506 | Одобрение: 5786
Странно, под тази статия не се изакал никой герберастки трол.Ухилен
18
3
Голям праз (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9498 | Одобрение: 2963
А сега 'постоянното присъствие',  да обясни рязкото ограмотяване на циганите!!!! И още нещо - до  петльовците - крайно време е да научите разликата между "число" и "цифра", че започвате да приличате на електората на Портних!
37
119
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 137331 | Одобрение: 941
Варна.....Не само, че коефициентът на интелигентност на циганите и гербаджиите е около тая на буркан с кисели краставички......Имаше една доста голяма сума пари, които изчезнаха от едно място и се появиха в джобовете на краставичките.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
30
6
Варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 76577 | Одобрение: 36802
Няма логика Портних да изкара мандата си докрай. Няма как да управлява легитимно този човек Варна, избран с 10 - 15 % от гласоподавателите във Варна от които половината зависими от общинската хранилка другите купени в махалите. Късмет изкара с лесен съперник на балотажа, но нито един от двамата не беше това, от което има нужда Варна. Цялата система трябва да се обърне с хастара. Кочината в общината е пълна. Пълен рестарт е нужен и тотална прокурорска проверка от А до Я. Иначе Варна ще затъва все повече. Фонтаните няма да върнат сами заемите от 300 милиона, които ви навлече Потника. Бизнес няма, защото самият Портних хабер няма от бизнес - парашутист в Шведския хотел това е все едно да те сложат шеф на Балкантурист при комунизма и да се правиш на бизнесмен. Какъв бизнесмен си като няма конкуренция и са ти дали наготово разработен хотел от комунизма. 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
16
5
Пешо от Виница (преди 8 месеца)
Рейтинг: 51143 | Одобрение: 19493
"Портних почти 100 процента в ромските секции във Варна,"Ухилен [color=black][size=4]. " Е, верно ,че доста кинти дадох на народа от Максуда, ама тва щот ми е жал за тях ,бе Пешо...Жал ми е,щот  съм милосърден .....,бе. И съм хърби!! Аз, сега таквоз ,не им ли дам....къв държавник съм ,бе? -от  "Изповедта  на Кмета"[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][color=black][size=2][font=Calibri, sans-serif]  [/font][/size][/color][/font][/size][/color]  
32
2
Реаслит (преди 8 месеца)
Рейтинг: 786 | Одобрение: 336
Държавата хвърля милиони за ромската интеграция а едни избори във ВАРНА успяха да ги ограмотят за седмица, ЕДВАЛИ или има нещо гнило в дания.
37
6
Варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 76577 | Одобрение: 36802
Според мен просто циганите просто харесват какво прави Портних за града. Мога да ви дам и друга тенденция и корелация. Коефциентът на интелегентност на българите и циганите, които харесват какво прави Портних за града и гласуват за него, е шокиращо напълно еднакъв, все едно една майка ги е раждала и в една маала са расли.  
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама