Потвърдиха ефективна и отмениха оправдателни присъди за смъртта на четирима работници в хотел "Вероника" край Варна

16.09.2022 / 14:07 3

Снимка vks.bg

Съдът взе решение за дело, което се следеше с години от много българи.

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите за срутването на хотел „Вероника” край Варна, при което загинаха четирима работници. Така за трети делото се връща за разглеждане от Апелативния съд в морския град, но само в тази му част.  

Отменените оправдателни присъди са на управителя на „Инекс консулт” Валентин Пенчев и на експерта от същата фирма Виолета Данова. ВКС отменя и отхвърлените предявени срещу тях граждански искове, пише darik.bg.  

Върховните магистрати потвърдиха ефективната присъда от 3 години затвор на собственика на фирмата „Дигинг” Георги Георгиев, както и 3-годишното условно наказание на техническия ръководител на „Бултранспорт груп“ Пламен Николов. На 150 000 лева обаче е увеличено обезщетението, които те солидарно трябва да изплатят на всеки от гражданските ищци.   

Потвърждават се оправдателните присъди на инспектора по здраве и безопасност в „Планекс” Валентин Тонев и на техническия ръководител на обекта Мехнур Манав.

11-етажният хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден” се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите. 

Собственикът на сградата „Международен панаир Пловдив" сключил договор с фирмата „Планекс“, която наела за строително-монтажни работи „Бултранспорт Груп“. Подизпълнителят„Дигинг“ извършвал дейностите по разрушаване. 

Първоначално били направени опити за събаряне на „Вероника“ чрез дърпане на колоните с багер и стоманени въжета. След неуспеха им Георги Георгиев поискал работници ръчно да срежат колоните на партера като обещал бонус от 5 хиляди лева, ако хотелът падне същата вечер. От „Планекс“ издали изрична забрана за това.

На два пъти работниците били извеждани от обекта, но отново се връщали, за да изпълнят поставената задача. Георгиев наблюдавал отблизо с обещанието, че ако зданието започне да пада, ще им даде знак да избягат. Сградата обаче се срутила и затрупала четиримата работници. Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Марио (преди 2 месеца)
Рейтинг: 17915 | Одобрение: 3795
И кво общо има надзора в тази ситуация.Историята много смърди и се усеща как планекс са се изнизали някак странно !?:unsure:
3
0
Пиша на кирилица (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3432 | Одобрение: 437
Тия по безопасността изобщо не са били подведени под отговорност защото случката  стана извън работно време. Ако трябва да подведат други това е охраната на обекта. А този бонус да не мислите, че е бил кеш. Ами обещали са им да изнесат желязото за тях си. Котлите от парното. Затуй са бачкали на черно извън работно време, за да могат да изнасят краденото. На времето туй писаха по медиите. Лошо е, че забравяте.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
10
Мракобес (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Да видим кои са изгорелите! И защо тия по безопасността са оправдани? Щото са от планекс ли? Тука работата е дали ще си платят да се отърват! И Планекс са виновни и възложителя, ма 100% са си платили! 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама